روشنک آسترکی / رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«محمدجواد ظریف»، وزیر امورخارجه دولت یازدهم را میتوان خبرسازترین وزیر کابینه «حسن روحانی» دانست. در حالیکه ظریف با به نتیجه رساندن مذاکرات ژنو، در عرصه بینالملل مورد توجه قرار گرفت، در ایران اما قضاوتها در مورد او متفاوت است و در روزهای گذشته به شدت مورد حمله اصولگرایان واقع شده است.
روز گذشته، هفدهم آذرماه ۷۳ نماینده مجلس با انتشار دو نامه جداگانه به اظهارات «محمدجواد ظریف» واکنش نشان داده و شماری از آنها خواستار برکناری وی از سوی «حسن روحانی» شدند.
بیست نماینده مجلس شورای اسلامی در یک تذکر کتبی از «حسن روحانی»، رییس جمهور خواستهاند که در مورد ادامه خدمت «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه تجدیدنظر کند.
در این تذکر آمده که «آقای ظریف در ۱۱۰ روز گذشته در موارد مختلفی عزت و اقتدار ایران را با مواضع ناپسند خود نادیده گرفته و باعث جریحهدار شدن عزت انقلاب اسلامی و ملت ایران شده است».
همزمان بیش از ۵۰ نماینده مجلس ایران با انتقاد از اظهارات «محمدجواد ظریف» درباره قدرت نظامی آمریکا، به او تذکر دادند.
به گزارش خبرگزاری فارس، این نمایندگان در تذکر خود خطاب به وزیر امور خارجه ایران نسبت به آنچه «وادادگی در برابر تجهیزات نظامی دشمن و کوچک پنداشتن قدرت معنوی و نظامی جمهوری اسلامی ایران» خواندند، هشدار دادند. آنها در نامه خود نوشتهاند: «متاسفانه آقای ظریف که در سابقه زندگی خود حتی یک ساعت حضور در دفاع مقدس را ندارد باید از تجهیزات دفاعی دشمن بترسد و آن را بزرگ بپندارد». بسیاری از امضاء کننده این دو نامه، نمایندگان عضو یا نزدیک به «جبهه پایداری» هستند که در سه ماه گذشته انتقادها و حملات تندی متوجه دولت «حسن روحانی» کردهاند.
در حالیکه ظریف در عرصه بینالملل و پیرو به نتیجه رساندن مذاکرات ژنو مورد توجه قرار گرفت اما در روزهای گذشته به شدت مورد حمله اصولگرایان واقع شده است
از سوی دیگر «حیدر مصلحی» وزیر سابق اطلاعات نیز روز پنجشنبه ۱۴ آذرماه گفته «امروزه برخیها در دانشگاهها میگویند آمریکا در مدت ۱۰ دقیقه میتواند تشکیلات نظامی و هستهای ما را از بین ببرد.»
وی افزوده که بیان چنین حرفی نشان دهنده «نفهمی» صاحب آن است و «برای این افراد زود است که قدرت نظامی ایران را بشناسند.»
در پی واکنش چهرههای تندروی ایران به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه درباره توان نظامی آمریکا، محمدجواد ظریف از اظهارات خود دفاع کرده و گفته بود: «آنچه آمریکا از آن میهراسد، مقاومت مردم ایران است». آقای ظریف تاکید کرده: «در عین حال که به توان و قدرت دفاعی و نیروهای بسیجی کشور افتخار میکنیم، این امر واقعیتی انکارناپذیر است.»
غضب اصولگرایان پس از مذاکرات ژنو
«محمد جواد ظریف»، سوم آذرماه پس از پایان مذاکرات ژنو و امضای تفاهم نامه با گروه ۵+۱ در صفحه فیسبوک خود نوشت:
«تنها کسانی که درگیر مذاکره و فراز و نشیبها و خواستههای متقابل هستند میتوانند درک کنند که گرفتن هر مفهوم یا عبارت مورد نظر و یا جلوگیری از زیاده خواهی طرف مقابل چه میزان تلاش، نبرد سیاسی، جنگ اعصاب، مقاومت، صبر، پذیرش ریسک شکست و.. نیاز دارد. میدانند که در پس لبخندها و شوخیهای در مقابل دوربین و خبرنگاران، چه جلسات پرتنشی سپری شده و چه بحثهای تلخ و چالشی رد وبدل شده است.
هنر دیپلمات پنهان کردن همه این تلاطمها در پشت لبخندهاست. در این میان اتکا به قدرت لایزال الهی، آرامشی ایجاد میکند که شاید هیچ قدرت سیاسی و نظامی نتواند هماورد آن باشد.
به هر حال مذاکرات سختی بود ولی همانطور که در گزارشها دیدهاید، علیرغم تلاش همه جنگ طلبان و افراط گرایان و هزینههای گزاف تبلیغاتی و سیاسی آنها، مذاکرات با حفظ حقوق ملت به نتیجه رسید و تحریمها در سراشیبی قرار گرفتند».
این اظهارات ظریف در حالی در فیس بوکش منتشر شد که همزمان مجلس شورای اسلامی در تهران پس از شنیدن اخبار توافق هستهای دقایقی ناآرام شد.
«بهرام بیرانوند»، نماینده بروجرد در مجلس گفت: «به نظر میرسد ضروری بود که در این جلسه به بحث به این مهمی (توافق هستهای ایران و ۱+۵) میپرداختیم. از آقای رییسجمهور هم سوال میکنم که آیا مذاکرات محرمانهتان تمام شده است»؟ وی افزود: «برخی مواردی که آمریکاییها میگویند با تحلیلها در داخل و خبرهایی که وزیر امور خارجه گفته است، متفاوت است.»
در واقع ناآرامی در مجلس آغاز تجهیز اصولگرایان علیه محمدجواد ظریف بود.
ظریف، یک انقلابی پشیمان
«محمدجواد ظریف» که دوران دانشجویی خود را در امریکا سپری کرده است، عضو انجمن اسلامی حوزه برکلی امریکا بود و زمانی که انقلاب شد به همراه سایر اعضای انجمن اسلامی، کنسولگری ایران در سان فرانسیسکو را به دست گرفتند.
ظریف پس از اتمام تحصیلات به ایران بازگشت و از بنیانگذاران سیاست خارجی جمهوری اسلامی بود. وی میگوید پشیمان است که چرا در جوانی با حرکات ماجراجویانه انقلابی به منافع مردم ضربه زده و حالا طرفدار دیپلماسی چندجانبه و تعامل جهانی با دیدگاه برد-برد است. ظریف این اظهارات را در کتاب «آقای سفیر» میگوید که خاطرات سیاسی او تا ابتدای دهه ۹۰ خورشیدی است.
ظریف: در پس لبخندها و شوخیهای در مقابل دوربین و خبرنگاران، جلسات پرتنشی سپری و بحثهای تلخ و چالشی رد وبدل شده است
با مطالعه این کتاب در مییابیم که ظریف از افراد معتمد آیتاله «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی است و در ضمن دوست یا چهرهای آشنا برای بسیاری شخصیتهای بینالمللی است. از کوفی عنان و خاویر پرز دکوئیار، دبیران کل سابق سازمان ملل تا نخستوزیر پیشین مالزی. حتی هنری کیسینجر، ریشسفید دیپلماسی جمهوریخواهان آمریکا، او را «دشمنی قابل احترام» میخواند.
وی که در دوره دولتهای نهم و دهم از صحنه سیاست خارج و بیشتر وقت خود را به تدریس مشغول بوده است با پذیرش مسولیت وزارت امور خارجه در دولت یازدهم به خبرسازترین عضو کابینه «حسن روحانی» تبدیل شده است.
هر چند محمد جواد ظریف در روزهای اخیر از سوی برخی نمایندگان مجلس و شخصیتهای اصولگرا مورد حمله قرار گرفته است اما از آنجا که مذاکرات ژنو در نهایت به نفع حاکمیت ایران بوده و ظریف نقش خود را در مذاکرات به خوبی ایفا کرده است، بعید به نظر می رسد آیت اله «علی خامنه ای» به او اعتراضی داشته باشد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»