خبر / رادیو کوچه
در سال جاری میلادی دویست و یازده روزنامهنگار در سراسر دنیا به زندان رفتهاند که بیشترین آنها مربوط به کشور ترکیه میشود. پس از ترکیه، ایران و چین بیشترین تعداد روزنامهنگار را در سال جاری زندانی کردهاند.
بر اساس گزارش سالانه سازمان گزارشگران بدون مرز که روز چهارشنبه هجدهم دسامبر منتشر شد، در سال ٢٠١٣، هفتاد و یک روزنامهنگار در جهان به هنگام انجام وظیفه جان خود را از دست دادهاند.
گزارشگران بدون مرز در گزارش خود میگوید که تعداد روزنامهنگاران کشته شده به هنگام انجام وظیفه در سال ۲۰۱۳ نسبت به سال گذشته ٢٠ درصد کاهش داشته است. به ویژه سال ٢٠١٢ با ٨٨ کشته، سالی مرگبار برای روزنامهنگاران بود. در آن سال علاوه بر روزنامهنگاران، دستکم ٣٩ شهروند-خبرنگار و وبنگار نیز به قتل رسیدند.
«کریستف دو لوار»، دبیر اول سازمان گزارشگران بدون مرز، میگوید: «کاهش نسبی تعداد روزنامهنگاران کشته شده در سال ٢٠١٣، متاسفانه نشانگر بهبود آزادی اطلاعرسانی نیست. این کاهش با صعود نجومی تعداد روزنامهنگاران ربوده شده و افزایش تهدید و تعرض به روزنامهنگاران جایگزین شده است.»
بنابه گزارش این سازمان، در سال ٢٠١٣ روزنامهنگاران به شکلی نظاممند از سوی پلیس ترکیه به هنگام اعتراضات میدان تقسیم، مورد حمله قرار گرفتند. این امر با کمی تعدیل در روزهای آخر سال در اوکراین تکرار شد و بهار برزیل با ١٠٠ مورد خشونت علیه روزنامهنگاران همراه شد که بیشترین موارد از سوی پلیس نظامی ضد شورش انجام گرفت. در کلمبیا و مکزیک نیز امواج اعتراضی با فضای سرکوبی مشابه روبرو شد.
در ادامه گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز آمده است: «در ایران با وجود انتخاب کاندیدای میانهرو حسن روحانی در خرداد ماه امسال و با وجود وعدههای گشایش سیاسی، دستکم ١٢ فعال رسانهای برای حفظ امنیت خود از سرکوب رژیم تهران مجبور به ترک کشور شدهاند.»
از آغاز سال ٢٠١٣ دستکم ۷۶ فعال رسانهای در ایران بازداشت شدهاند. ۴۲ مورد از این بازداشتها پس از انتخابات خرداد ۱۳۹۲ ثبت شده است. در این مدت ١٧ فعال رسانهای به حبسهای از یک تا نه سال محکوم شدهاند. همچنین ١٢ رسانه توقیف یا مجبور به توقف انتشار خود شدهاند .
بنابه گزارش این سازمان در ایران هماکنون ۲۰ روزنامهنگار و ۵۱ وبنگار زندانی هستند.
سوریه، هند، فیلیپین، سومالی و پاکستان پنج کشوری هستند که از آنها به عنوان پنج کشور مرگبار برای روزنامهنگاران نام برده شده است. در سوریه دستکم ١٠ روزنامهنگار و ٣۵ شهروند-خبرنگار کشته شدهاند. هند با هشت روزنامهنگار کشته شده، یکی از بیسابقهترین موجهای خشونت علیه روزنامهنگاران را تجربه کرد. باندهای مافیایی، گروههای سیاسی مخالف و پلیس عاملان اصلی قتلها هستند.
فیلیپین نیز با هشت روزنامهنگار کشته شده بدست افراد ناشناس موتورسوار، رکوردی دیگر از قتل روزنامهنگاران در این کشور را ثبت کرد. روزنامهنگاران کشته شده در سومالی قربانی اسلامگرایان گروه الشباب بودند. در پاکستان هفت روزنامهنگار کشته شده جان خود را برای اطلاعرسانی به شهروندان کشورشان از دست دادند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»