Saturday, 18 July 2015
24 March 2023
با پایان یافتن زمان تبلیغات ریاست جمهوری

«آغاز مرحله‌ی سکوت در افغانستان»

2009 August 18

dsc_0005-1023x681

سروش/ رادیو کوچه

کم‌تر از 48 ساعت دیگر تا دومین دوره‌ی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باقی مانده است. انتخابات در افغانستان ساعت 7 صبح پنج شنبه آغاز می شود، ساعت دوازده شب گذشته مهلت تبلیغات پایان یافت و مرحله سکوت اغاز شد.

براساس قانون انتخابات، چهل و هشت ساعت قبل از برگزاری انتخابات، هیچ نامزدی حق تبلیغات به نفع خود را ندارد و رسانه‌ها نیز در دو روز مانده به انتخابات، موظف‌اند به نفع و یا ضرر هیچ نامزدی گزارش ندهند .از ۲۶ جوزا یعنی دو ماه پیش عملن مبارزات انتخاباتی نامزدهای ریاست‌جمهوری و شوراهای ولایتی در افغانستان آغاز شده بود .در این مدت نامزدهای ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی فرصت داشتند تا با ارایه برنامه‌های خود به جلب حمایت مردم در انتخابات پیش رو بپردازند.

. پلیس شرایط ویژه‌ای را برای برقراری امنیت برقرار کرده است . در انتخابات افغانستان خوش بینی‌ها و بدبینی‌های در مورد تقلب و یا عدم تقلب، آشوب و یا عدم آشوب وجود دارد. در حالی که تنها یک هفته به شروع انتخابات ریاست‌جمهوری در افغانستان باقی مانده است، طالبان تهدید کرده‌اند که امنیت انتخابات را مختل می کنند و به رای دهنده‌گان هشدار دادند تا در انتخابات شرکت نکنند. فرماندهان طالبان تهدید کرده‌اند انگشتان افرادی را که در این انتخابات شرکت کنند، قطع خواهند کرد.

رهبران  طالبان در جنوب افغانستان به افراد محلی هشدار داده‌اند انگشتان رای دهندگانی را که به جوهر مخصوص انتخابات آغشته باشد، قطع خواهند نمود. گفتنی است این جوهر برای مدت زمانی طولانی پاک نمی‌شود.

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی در همین رابطه به نقل از یکی از فرماندهان طالبان نوشت: «ما آن‌هایی را که رای می‌دهند به وسیله جوهر شناسایی خواهیم کردیم و انگشتانشان را قطع خواهیم نمود»

این در حالی است که طالبان پیش از این نیز خواهان تحریم انتخابات ریاست‌جمهوری توسط مردم افغانستان شده بود. طالبان هم چنین انتخابات را «نیرنگ آمریکایی‌ها» خوانده‌ و از نیروهای  خود خواسته‌ است راه‌های منتهی به مراکز رای‌گیری را در روز انتخابات مسدود کنند.

در میان کاندیدا‌های ریاست جمهوری در افغانستان می‌توان عبدالله عبدالله را رقیب جدی حامد کرزای دانست. وی دارای بیانی ماهرانه در گفت‌وگو با رای دهندگان افغان است و به عنوان میانجی مذاکره بین گروه‌های مختلف در افغانستان مطرح است. عبدالله عبدالله که در بین طرفدارانش به “باراک اوبامای افغانستان” معروف است، در سخنرانی‌های انتخاباتی‌اش از امیدها و آرزوهایی سخن می‌گوید که مردم افغانستان با گذشت هشت سال از سقوط طالبان هم چنان منتظر بر آورده شدن آن‌ها هستند؛ مردمی که با گذشت هشت سال از سقوط طالبان، هم چنان منتظر داشتن یک زندگی خوب بودند که البته این خواست آن‌ها با یاس همراه شد.

در جریان مبارزات انتخاباتی، یازده نامزد ریاست جمهوری به نفع نامزدهای دیگر کنار رفتند و به این صورت، فهرست چهل و یک نفری نامزدهای ریاست جمهوری افغانستان، به 30 تن کاهش یافت.

در میان 30 نامزد ریاست‌جمهوری، نام دو زن هم به چشم می‌خورد. وضعیت ناهم گون زنان در افغانستان عمده مشکلی است که بدلیل آن زنان پا به عرصه گذاشته‌‌اند. دو کاندیدای زن در تلاشند تا مشارکت کامل 5 میلیون زن رای دهنده‌ی افغان را بدست آورند. آن‌ها با ایجاد کمپاین 5 میلیون رای توانسته‌اند افراد زیادی را متقاعد به رای دادن کنند .

نور محمد نور، سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان، هر چند تخلفات در جریان مبارزات انتخاباتی را رد نمی کند ولی می گوید این روند با موفقیت انجام شده است.

آقای نور می گوید: «برخی نواقص در جریان کمپاین وجود داشت و برخی تخطی‌ها از سوی شماری از نامزدها دیده شده است، ولی به شکل مجموعی می‌توان گفت که کمپاین بسیار خوبی انجام شد، به این معنا که اکثر نامزدها موفق شدند برنامه‌‌ها و خط مشی خود را به مردم برسانند.»

او می افزاید: «برخی تخطی‌‌های کوچک هم وجود داشت به طور مثال برخی نامزدها پوسترهای خود را روی پوسترهای دیگر نامزدها نصب کردند و یا از امکانات دولتی استفاده کردند.»

دومین دوره‌ی انتخابات افغانستان در روز پنجشنبه 29 اسد ( 20 آگوست) در افغانستان برگزار می‌شود و مردم کشور افغانستان برای 5 سال آینده رییس جمهوری را انتخاب می‌کنند. هم چنین انتخابات شوراهای ولایتی نیز در همان روز برگزار می‌شود.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|