واحد ترجمه / رادیو کوچه
منبع: السفیر لبنان
ابومحمد الجولانی، رهبر جبهه النصره سوریه از لیست افراد تحت تعقیب آمریکا خارج شد. نام او در لیستی که چند روز پیش توسط وزارت دادگستری آمریکا منتشر شد قرار ندارد، درحالیکه سال گذشته براساس بیانیهای که «سیانان» از زبان مسوولین آمریکایی در اکتبر ماه منتشر کرد او از میان ده تروریست خطرناک دنیا در جایگاه ششم قرار داشت. بدین ترتیب وزارت دادگستری آمریکا لیست جدیدی از تروریستهای تحت تعقیب آمریکا که برای دستگیری یا دادن هرگونه اطلاعاتی از آنها جایزه تعیین شده منتشر کرده است.
ایمن الظواهری، رهبر سازمان القاعده کماکان در صدر لیست مذکور قرار دارد و ٢۵ میلیون دلار آمریکا جایزه برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری وی شود تعیین شده است، اما حذف رهبر النصره که در لیست سابق در رده ششم و حتی پایینتر از اسم ابوبکر البغدادی، امیر داعش (سازمان دولت اسلامی عراق و شام) قرار داشت حایز اهمیت است.
حذف اسم الجولانی از این لیست ۵٠ نفره، پرسش برانگیز و باعث گمانهزنیهای بسیاری شده است. آیا این یعنی اینکه دستگاه رهبری آمریکا دیگر او را خطرناک نمیداند؟ چرا چنین تغییری رخ داده است؟ آیا از میزان خطر او کاسته شده و تعقیب او در اولویت عملیات مبارزه با تروریسم نیست؟
لازم به ذکر است دستگاه اطلاعات آمریکا بدون اینکه تصویر و اطلاعاتی دال بر هویت او در اختیار داشته باشد اسم او را در میان ده نفر افراد از خطرناکترین افراد تحت تعقیب خود قرار داده بود، درحالیکه در مورد نه نفر دیگر اطلاعات کافی از آنها در رسانههای آمریکا و جهان منتشر شده است.
یکی از افراد بارز لیست مذکور، یاسین السوری میباشد که نامش همراه با مشخصات کامل مطرح شده است. دلیل آن نیز معلوم است. مسوولین آمریکا ادعا میکنند او به عنوان یکی رهبران القاعده در ایران، نقش مهمی در انتقال جنگجویان القاعده از پاکستان به سوریه برعهده دارد. بنابه گزارش مذکور او، متولد سال ١٩٨٢ در شهر القامشلی سوریه و دارای چند اسم، مانند زین العابدین و عزالدین عبدالفرید خلیل است. او دسامبر ٢٠١١ پس از تعیین جایزه ١٠ میلیون دلاری توسط مسوولین ایران برای دستگیری وی، توسط آنها بازداشت شد، اما پس از مدتی فعالیت خود به عنوان رهبر شبکه القاعده در ایران از سر گرفت.
گزارش مذکور میافزاید السوری مسوول نظارت بر عملیات انتقال عناصر خبره و رهبران القاعده از پاکستان به سوریه، حفاظت از مسیر انتقال نیروهای تازهنفس به سوریه از طریق ترکیه و راهنمای عناصر اجنبی القاعده برای رفتن به غرب است. او همچنین مسوول تدارکات مالی و سازماندهی افراد از مناطق مختلف خاورمیانه برای رفتن به ایران و سپس پاکستان برای پشتیبانی از مقر اصلی القاعده میباشد. مسوولین ایران از سال ٢٠٠۵ با السوری ارتباط داشته و به او اجازه فعالیت در ایران را دادهاند.
پرداختن کامل به یاسین السوری و حذف اسم الجولانی در لیست مذکور میتواند نشانه تصمیم مسوولین آمریکا در مواجهه با برخی سازمانهای تروریستی و رهبران آنها باشد، اما دوگانگی قراردادن نام الظواهری در صدر لیست مذکور و حذف اسم الجولانی که بیعت خود را با الظواهری رسمن در رسانهها اعلام کرده چگونه تفسیر میشود؟
درست است که نام رهبر القاعده در جزیره العرب، یعنی ناصر الوحیشی هم تاکنون در لیست مذکور نیامده، ولی هواپیماهای آمریکا هر روز او را تعقیب و پایگاههای او را بمباران میکنند، اما بین کسی که هرگز نامش در این لیست ذکر نشده و کسی که بوده، اما حال حذف شده تفاوت وجود دارد. این به معنی تغییر دیدگاه آمریکا در مورد وی است. این تغییر را میتوان به عنوان حذف صفت خطرناک از فرد دانست که باعث شده شخصی مانند الجولانی از لیست تروریستها خارج شود.
عبد الله سلیمان علی/ منبع: السفیر لبنان
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»