خبر / رادیو کوچه
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، در تازهترین گزارش خود که سیزدهم مارس منتشر شد. به مواردی مانند اعدامها، نقض اساسی حقوق شهروندی و اقلیتها، عدم استقلال سازوکار قضایی و دیگر موارد نقض حقوق بشر هشدار داده است.
«احمد شهید»، در آغاز گزارش خود با استقبال از برخی پیشدرآمدهای مثبت از سوی دولت حسن روحانی که در رقابتهای انتخاباتی برای بهبود وضعیت حقوق بشر، حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به آنها اشاره شده بود، آورده است، این گامهای مثبت همچنان به طور کامل نگرانیهای بنیادین در مورد حقوق بشر ایران را که از سوی نشست همگانی، شورای حقوق بشر و دیگر سازوکارهای بینالمللی مطرح شده، رفع نمیکند.
آقای «شهید» تاکید کرده است که پایه و اساس این نگرانیها، عدم تطابق قوانین ملی با تهعدات بینالمللی، فقدان پایبندی به حاکمیت قانون، بررسی نکردن شکایتها و نیز محاکمه کسانی است که حقوق بشر را نقض میکنند.
این گزارش با اشاره به قوانین بینالمللی تاکید دارد که آزادی افراد حقی با اهمیتی عمیق است. در آن به مواردی مختلفی از نقض حقوق بشر اشاره شده، خواستار آزادی زندانیانی است که به دلایل عقیدتی، فعالیتهای مسالمتآمیز یا بیان آزادانه نظر خود در بند هستند.
علاوه بر این وضعیت نقض حقوق بشر در مورد اقلیتهای گوناگون، دراویش، بهائیان، مسیحیان، سنیمذهبها یا گروههای قومی، نیز زنان، فعالان حقوق بشر یا روزنامهنگاران در این گزارش تازه بررسی شده است.
در بخشی از گزارش احمد شهید به موارد اعدام در ایران پرداخته شده است؛ بنابر این گزارش از زمان آغاز به کار گزارشگر ویژه حقوق بشر در مورد ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی، ۱۵۳۹ نفر اعدام شدهاند که در میان آنها دستکم بین ۹۵۵ تا ۹۶۲ نفر با اتهام قاچاق مواد مخدر روبهرو بودهاند.
این گزارش میافزاید که گمان میرود ۶۸۷ نفر در سال ۲۰۱۳ میلادی اعدام شدهاند (رقم رسمی اعلام شده از سوی ایران ۳۶۹ نفر است) که ۱۶۵ مورد بیشتر از سال ۲۰۱۲ میلادی است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در عین حال افزوده است که دستکم ۵۷ نفر در سال گذشته میلادی در ملا عام اعدام شدهاند. در آن در عین حال به مواردی از اعدام – برای نمونه کردهای ایران- به اتهام محاربه و موارد امنیتی اشاره شده است.
در بخش دیگری از گزارش خود به زندانیانی از میان «اقلیتها» میپردازد و میگوید تا سوم ژانویه سال ۲۰۱۴ میلادی، حداقل ۳۰۷ نفر از آنها -از جمله ۱۳۶ بهایی، ۹۰ سنی، ۵۰ شهروند مسیحی، ۱۹ درویش و دو زرتشتی- در زندان بودند.
احمد شهید که اجازه ورود به ایران را ندارد و گزارش تازه خود را بر پایه مصاحبه با ایرانیان داخل و خارج از ایران و دریافت مکتوبات تنظیم کرده، قرار است روز دوشنبه، هفدهم مارس، درباره گزارش خود از وضعیت حقوق بشر در ایران، در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو سخنرانی کند.
بیشتر بخوانید
لاریجانی احمد شهید را احمق شریر خواند
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
Ebi sh
چی بودیدم چی شدیدم