درنا درستکار/ رادیو کوچه
این روزها نام «جومونگ» و روزهایی پیشتر نام «یانگوم» را کمتر ایرانی است که نشنیده باشد. اینها دوتن از بازیگران کرهای هستند که در سریالهای کرهای که در سال و ماههای اخیر از سیمای ایران پخش شده است، نقش ایفا کردهاند.
تا چند سال پیش آشنایی ما با کشور کره جنوبی شاید تنها به استفاده از محصولات الکترونیکی این کشور محدود میشد یا دانستن موقعیت جغرافیایی و تماشای بازی تیم فوتبال آن. اگر هم قدری علاقه مندتر بودیم به جدایی دو کره می اندیشیدیم و مسائلی از این دست. اما شاید کمتر کسی به این فکر میکرد که این کشور میتواند جذابیت زیادی از نظر فرهنگی داشته باشد و یا هنرمندان آن اینچنین محبوب مردم باشند.
زمانی کوتاه از پخش یک یا دو سریال کرهای نگذشتهبود که نام بازیگران آن نقل هر محفلی شد. حالا دیگر همه علاقهمند بودند بیشتر از زندگی آنان بدانند، از طب سنتی کره سر دربیاورند و دستور تهیه «کیمچی» – نوعی پیشغذای سنتی ویژه این کشور – را فرا گیرند. آشپزی کرهای تبدیل به یک جاذبه شد تا برخی را ترغیب کند که سری به رستورانهای کرهای بزنند و برخی دیگر به این فکر افتادند که در برنامههای سفرشان نام کرهجنوبی را نیز اضافه کنند – البته اگر موفق به دریافت مجوز ورود به آن کشور شوند- و اکنون با حضور بازیگر محبوب سریال «افسانه جومونگ» این آشنایی بیشتر تحقق پیداکرد. بازیگری که تصویرش در اغلب سایتهای اینترنتی دیده میشود، بسیاری از مردم برای استقبال او به فرودگاه رفتند، نشست خبری برایش تشکیل دادند و تبدیل به یکی از سوژههای مهم خبری روز شدهاست.
«سانگ ایل گوک» این بازیگر کرهای در نشست خبری که در سالن همایش های صدا و سیما برگزار شد درباره چگونگی آشنایی با فرهنگ ایران گفته: «با دیدن فیلم «بچههایی آسمان» فهمیدم که چقدر فرهنگ ما و ایران به هم نزدیک است.»
در اینجا آنچه جالب توجه است ایجاد آشنایی میان دو فرهنگ و دو کشور از طریق نمایش فیلم و یا سریال به صورت مداوم و گستردهاست. با این برنامهها است که نام یک کشور بر اذهان بینندگان حک شده و به تدریج بر میزان آشنایی آنان میافزاید. پخش سریالهای ژاپنی و کرهای و تاثیر آن در کشورمان حتی بر پوشیدن مانتوهای مدل یانگوم یا تغییر نام نیز هویدا است.
گذشته از آن که زمانی که اقتصاد با عنوان بازویی، از فرهنگ برای رشد خود بهره میبرد، خود میتواند تبدیل به ابزاری برای تقویت فرهنگ باشد و اینچنین با یک برنامه انسجامیافته یک کمپانی پرقدرت اقتصادی با حمایت و اجرای برنامههای فرهنگی تبدیل به سفیر فرهنگی کشورش در سایر کشورها میشود. همچنان که شرکت «الجی» در خاورمیانه به موفقیت عظیمی در این زمینه دست یافتهاست.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»