امیر عباس فخرآور / مقاله وارده / رادیو کوچه
سهشنبه شب، چهارم نوامبر، زمانی که نتایج آرا انتخابات میان دورهای سال ۲۰۱۴ اعلام میشد، بدون تردید تلخترین شب در طول ۶ سال ریاست جمهوری باراک حسین اوباما برای وی بود. نه تنها اوباما، بلکه تمام حزب دموکرات با فاجعهای بزرگ که حاصل خشم مردم آمریکا از سیاستهای هشت سال گذشته دموکراتها بود، مواجه شدند.
دموکراتها از فرصت به دست آمده در جریان نارضایتی مردم آمریکا از تاثیرات حمله آمریکا به عراق استفاده کرده بودند و از نوامبر سال ۲۰۰۶ به کنگره آمریکا حاکم شده بودند. هر دو مجلس سنا با یک صد نماینده و مجلس نمایندگان با ۴۳۵ نماینده تحت رهبری و خواست دموکراتها اداره میشد. سال ۲۰۱۰ در اعتراض به تند رویهای اوباما مجلس نمایندگان از دست دموکراتها خارج شد ولی دموکراتها همچنان بر مجلس سنا حاکم بودند.
اتفاقی که چهارم نوامبر ۲۰۱۴ در انتخابات میان دورهای ایالات متحده رخ داد، بدون شک بزرگترین پیروزی این حزب در هفتاد سال گذشته، یعنی پس از جنگ جهانی دوم بود. حالا در مجلس نمایندگان با برتری حدود ۷۰ نماینده، جمهوری خواهان بر تری مطلق خواهند داشت.
جمهوریخواهان تا این لحظه از شمارش آرا با کسب ۲۵۰ کرسی در برابر ۱۷۷ کرسی برای دموکراتها شبی باشکوه را در انتخابات مجلس نمایندگان تجربه کردهاند. در مجلس سنا هم جمهوری خواهان تا این لحظه با کسب ۵۴ کرسی در برابر ۴۴ کرسی که در اختیار دموکرات هاست کنترل این مجلس را در دست گرفتند. کنگره آمریکا که به مجموعه مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا گفته میشود حالا با تمام قوا در خدمت جمهوریخواهان قرار گرفته است که کابوسی تاریک برای اوباما و دموکراتها خواهد بود.
در انتخابات فرمانداران ایالتی هم جمهوری خواهان پیروزی بزرگی کسب کردند. تا این لحظه از شمارش آرا جمهوری خواهان با مجموع ۳۱ کرسی از پنجاه کرسی فرمانداری ایالتی از نکات بسیار جالب در این انتخابات، پیروزی جمهوری خواهان در ایالتهایی است که برای دههها در اختیار دموکراتها قرار داشته است.
در بسیاری از ایالتهایی که همیشه دموکرات بودهاند، این بار جمهوری خواهان پیروزی خیره کننده داشتهاند. حتی در ایالت ایلینویز که اوباما از همان ایالت کاندیدای ریاست جمهوری شده بود، شب بسیار بدی را دموکراتها پشت سر گذاشتند و کاندیدای جمهوریخواهان بروس راونر، توانست فرماندار این ایالت همیشه دموکرات شود. در ایالت مریلند هم هیچکس تصور نمیکرد که جمهوریخواهان پیروز شوند، اما در کمال ناباوری حالا فرماندار ایالت همیشه آبی مریلند نیز یک جمهوری خواه خواهد بود. خانم جونی ارنست هم رکورد تاریخی جدیدی به جا گذاشت تا نخستین بانویی باشد که از ایالت آیوا به سنای آمریکا راه یابد، البته از آن عجیبتر اینکه وی یک جمهوری خواه است.
از صبح روز پنجم نوامبر ۲۰۱۴، باید با اطمینان بگوییم که واشینگتن تغییر کرده است. مجله نیویورک پست عکس روی جلد را به تصویری از اوباما که تاج امپراتوریاش در حال افتادن است و بدن برهنهاش را در یک بشکه پوشانده است، اختصاص داد. اوباما با حدود ۳۷ درصد مقبولیت در بین رای دهندگان آمریکایی، مسبب اصلی شکست مفتضحانه حزب دموکرات شناخته میشود. کاندیداهای دموکرات که از تابستان گذشته متوجه خطر از دست دادن اعتماد عمومی شده بودند، بسیار تلاش کردند تا بین خودشان و باراک اوباما فاصله بیندازند و حتی از وی نخواسته بودند تا برای کمپین انتخاباتیشان تبلیغ کند. تلاشهای میشل اوباما و هیلاری کلینتون هم فایدهای نداشت و در نهایت رای دهندگان خشمگین هر نمایندهای را که با سیاستهای اوباما موافق بود در بسیاری از ایالتها با بیرحمی کنار زدند و جمهوری خواهان را روی کار آوردند
از تغییرات بزرگ دیگری که باید انتظارش را داشته باشیم، تغییر در وضعیت مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. بدون شک از این پس کنگره موانعی بسیار بزرگ بر سر راه امتیاز دهیهای بیپایان اوباما به ایران ایجاد خواهد کرد. منتظر تصویب طرح تشدید تحریمهای نفت ایران در مجلس نمایندگان و سنا و همچنین قطع احتمالی مذاکرات بینتیجه با ایران باید باشیم.
از سوی دیگر طرحهایی همچون تغییرات ساختاری در رسانههای دولتی آمریکا که مدتها منتظر مطرح شدن در صحن سنای آمریکا بودند، برای رای گیری مطرح خواهند شد. رئیس دموکرات سنا، سناتور هری رید که دوست نزدیک اوباما میباشد در هشت سال گذشته تمام طرحهای کلیدی را که از سوی جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان تصویب میشد، در کشوی میزش بایگانی میکرد و حتی برای رای گیری مطرح نمیکرد.
حالا که هری رید دیگر رهبر اکثریت و رییس سنا نخواهد بود، همه آن طرحها دوباره از کشوی میز رییس آینده سنا، که سناتور میچ مک کانل از ایالت کنتاکی خواهد بود، بیرون میآیند. این انتخابات بدون شک پایان دیکتاتوری اوباما خواهد بود که هیچ علاقهای به همکاری با کنگره نداشت و بارها تاکید کرده بود که من با قلم و با موبایلم هر دستوری بخواهم میدهم چون رییس جمهور آمریکا هستم.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»