خبر / رادیو کوچه
«حسن روحانی»، رییس جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه چهاردهم دی ماه، در جریان یک سخنرانی در تهران، خواستار برگزاری همهپرسی برای مسایل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی شد.
رییس جمهوری ایران، در این سخنرانی با اشاره به یکی از اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی، گفت: مسایل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای اینکه در مجلس تصویب شود، باید مستقیم به آرای عمومی و همهپرسی گذاشته شود.
آقای «روحانی»، در جریان یک سخنرانی در همایش اقتصاد ایران در تهران، گفت: «یکبار، سالی یکبار، ده سال یکبار، اکنون که ۳۶ سال شدهاست، یکبار این قانون اساسی و این اصل قانون اساسی اجرا و عمل نشدهاست.»
«حسن روحانی» در سخنرانی خود تاکید کرد، برای یک بار هم که شده، درباره مسئله بسیار مهم که ممکن است اختلافی هم باشد، و برای همه اهمیت دارد و در زندگی همه تاثیرگذار است، نظر مستقیم مردم پرسیده شود.
رییس جمهوری ایران در سخنان خود اشاره نکرد که از نظر او چه مسئله مهمی باید به همهپرسی گذاشته شود، اما توضیح داد که باید برای مدتی، بیشتر به اقتصاد توجه کرد و افزود، اقتصاد ایران بیشتر سیاسی است و با سیاست خارجی و داخلی در هم تنیده است.
اصل ۵۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران میگوید که «در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آرای مردم صورت گیرد» که این درخواست «باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.»
با وجود این، اصل ۱۱۰ همین قانون میگوید که صدور «فرمان همهپرسی» جزو «وظایف و اختیارات» رهبر جمهوری اسلامی است.
پیش از این در سال ۱۳۶۸، تغییراتی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به همهپرسی گذاشته شد که در جریان آن به اختیارات رهبر جمهوری اسلامی افزوده شد و عبارت «ولایت فقیه» نیز به «ولایت مطلقه فقیه» تغییر کرد.
تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام و حذف مقام نخست وزیری، از دیگر تغییرات مهم در قانون اساسی بود.
«حسن روحانی» در بخش دیگری از سخنانش از اقتصاد رانتی و انحصاری در ایران انتقاد کرده و گفته است: نمیشود یک نهاد کار اقتصادی بکند و مالیات ندهد، اما تا میگوییم فلان نهاد باید مالیات بدهد، بساطی درست میشود که میبینید.
رییس جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه، فساد همه جا ریشه دوانده است، گفت: «این دولت در هر موضوعی که بداند مصالح مردم است بدون واهمه از هیچ کس و هیچ نهادی موضوع را به مردم خواهد گفت و لایحه لازم را به مجلس تقدیم خواهد کرد.»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»