گزارش / رادیو کوچه
ترجمه – هیمن فریدی – منبع: digital trends
کامپیوتر شما چقدر رم نیاز دارد؟ حتمن کمتر از آن چیزی کە شما فکر میکنید.
رم Random Access Memory) RAM) یکی از مهمترین قطعات هر کامپیوتری است، اما ما میخواهیم بدانیم که کامپیوتر شما براساس کاری که با آن انجام میدهید به رمی با چه مقدار رم حجم نیاز دارید؟ در حال حاضر کامپیوترهای نو و دستگاههای مشابه دارای رمهای از ٢ گیگابایت تا ١۶ گیگابایت و بە بالا هستند.
اینکه کامپیوتر شما واقعن چقدر رم نیاز دارد، بستگی به دو فاکتور دارد، اول اینکه چقدر میخواهید کار انجام دهید و چقدر میخواهید خرج کنید.
این مطلب در رابطه با کامپیوترهایی است کە سیستم عاملهای دسکتاب، مانند ویندوز، مک، لینوکس یا کروم را اجرا میکنند.
معرفی رم
حجم رم غلب مواقع با حافظه ماندگار مانند هارد درایو (HHD) یا (SSD) اشتباه گرفه میشود. حتا بعضی وقتها سازندهها و فروشندهها نیز در اینباره اشتباه میکنند. یک میز را در نظر بگیرید، رم روی میز است و هر چه بزرگتر باشد میتوانید کاغذهای بیشتری روی آن بریزید و همزمان بخوانید. هارد درایو مانند کشوهای زیرمیز است کە کاغذهایی را که نمیخوانید در آن قرار میدهید.
هرچه حجم رم سیستم شما بیشتر باشد، برنامەهای بیشتری را همزمان میتوانید اجرا کنید. اما رم تنها فاکتور تعین کننده نیست، شما با حجم کمی رم هم میتوانید برنامههای زیادی را همزمان اجرا کنید اما از سرعت سیستم شما کاسته میشود.
دوباره بە میز فکر کنیم اگر کاغذهای زیادی روی میز باشد کاغذها به هم ریخته میشوند و سرعت کار شما پایین میآید، در حالی کە تلاش میکنید کە هر کاغذی را کە در زمانی خاص لازم دارید را پیدا کنید، شما مجبور میشوید بارها کشوها را باز کنید تا کاغذهایی را که روی میز جا نمیشود، داخل کشو گذاشته و آنهایی را که مورد نیاز است دوباره به روی میز برگردانید.
یک کامپیوتر با رم بیشتر شاید احساس سریعتر بودن کامپیوتر را به شما بدهد، بهویژه وقتی کە برنامەهای زیادی را با هم اجرا میکنید، ولی رم با حجم بیشتر سرعت پردازش را افزایش نمیدهد. فقط سی پی یو (CPU) میتواند این کار را انجام دهد. همچنین رم با حجم بیشتر نمیتواند اندازه فایلها و برنامەهایی را کە کامپیوتر شما میتواند ذخیره کند را افزایش دهد، به همین دلیل، هارد درایو (HHD) و «اساسدی«ها (SSD) وجود دارند.
رم معمولی را نباید با رم گرافیککارت اشتباه گرفت، رم گرافیککارت هم، کارهایی مشابه رم معمولی را انجام میدهد. بازیهای ٣ بعدی با کیفیت بسیار بالا بر «ویدیو رم» یا «رم گرافیک کارت» تکیە میکند. رم گرافیک کارت، معمولن به (GDDR3) یا مشابه بیان میشوند، در حالی کە رم معمولی به عنوان حافظ (RAM,DDR3/4) نامیده میشود.
رم و برنامههای سنگین
بیشترین مصرف کننده رم در کامپیوترهای خانگی، خود سیستم عامل و مرورگر وب است.کاری نمیتوان کرد تا ویندوز یا مک (MAC OSX) رم کمتری مصرف کند، اما رم بیشتر بە این معنا است کە شما میتوانید صفحههای بیشتری در کروم، فایرفاکس، اینترنت اکسپلور و غیره داشته باشید. بهعلاوه بعضی وبسایتها رم بیشتری از بقیه استفادە میکنند. یک گزارش متنی، رم کمی مصرف میکند، در حالی که صفحاتی مانند «جیمیل» یا «نت فلیکس» رم بسیار زیادی مصرف میکنند.
یعنی این کە، اندازه رمی که شما نیاز دارید، کاملن بستگی با برنامەهایی دارد کە شما استفادە میکنید. در نظر بگیریم که شما دو کامپیوتر با سیستم عامل ویندوز دارید، یکی با ٢ گیکابایت رم و دیگری با ١۶ گیگابایت، اگر هیچ برنامهای باز نباشد و شما فقط یک جدول بزرگ اکسل (Excel) را باز کنید، حالا هر دو کامپیوتر عملکردی یکسان دارند.
انتخاب رم برای تبلتهایی که دارای سیستمعامل دسکتاب هستند
اکثر تبلتهای دارای ویندوز، با ٢ تا ۴ گیگابات رم به فروش میرسند. این اندازه رم فقط برای کارهای سادە کافی است، برای چندتا صحفه وب، ایمیل و پخش تنها یک ویدیو در یک زمان، خوب است، روی اکثر تبلتها انجام دادن کارهای سنگین یا انجام چند کار هم زمان میتواند خیلی سریع بە کاری خستە کننده تبدیل شود. چون کە کامپیوتر تبلتهای ساده (تبلتهایی که دارای سیستمعامل دسکتاب هستند) برای کارهای سادە و سبک ساختە شدهاند و اکثرن خوب هم هستند (گرچە سریع نیستند) با ٢ یا ۴ گیگابایت رم.
بعضی ویندوز تبلتهای گرانتر، که اکثرن از «سیپییو» های Core i3 یا بهتر از آن استفادە میکنند، بیشتر مانند لپتابهای بدون کیبودر هستند. این سیستمها را تا جایی که توان مالیتان اجازه میدهد با بیشترین حجم رم بخرید. برای مثال تبلت میکروسافت سرفس پرو (Microsoft Surface Pro) با ٨ گیگابایت فروختە میشوند. اگر شما قصد دارید گهگاهی از تبلتتان برای کارهای خاص یا وبگردی شدید استفادە کنید شاید ارزش آن را داشته باشد که اقدام به خرید مدلهایی کنید که دارای رم بیشتری باشند.
انتخاب رم برای لپتاب
لبتابهای جدید از ٢ گیگابایت رم (به ویژه برای سیستم های ارزان وکروم بوک ها) تا ٨ گیگابایت تولید و به فروش میرسند، بعضی مدلهای خیلی گران به ١٢ یا ١۶ گیگابایت هم میرسند. سیستمهایی با رم کم برای مرور کردن وب، ایمیل، پخش ویدیو و شاید هم کمی بازی کردن خوب هستند. ۴ گیگابایت بە اندازهای است کە بخواهید وارد ویندوز یا مک (MAC OS X) شوید. این اندازە برای اکثر مردم ترکیبی ایده ال از حجم و قیمت است.
اگر شما قصد دارید صحفەهای مرورگر زیادی را همزمان باز کنید، یا قصد دارید کارهای سنگینتری مانند ویرایش عکسهای کیفیت بالا را انجام دهید، باید در فکر ٨ گیگابایت باشید.
ارتقاع رم از ۴ گیگابایت بە ٨ گیگابایت توسط سازندە تقریبن ١٠٠ دلار است، اما اگر با «سیپییو»ی سریعتر یا هارد درایو بزرگتر باشد، گرانتر خواهد بود. ١٢ گیگابایت یا بیشتر برای لپتابهای قویتر کە اکثرن بە عنوان «جایگزین دسکتاپ معرفی میشوند» ایدەال است که در مدلهای گرانتر موجود هستند.
انتخاب رم برای دسکتاب
دسکتابهای کوچک و مدلهای ارزان «الاینوان»ها (All in one) نقاط مشترک بیشتری با لبتاپها دارند تا دسکتاپها و شاید هم با رم کم ٢ گیگابایت بە فروش برسند.
بازهم ۴ گیگابایت بە اندازهای کم است کە بخواهید کامپییوترتان را بە صورت قدیمی استفادە کنید. رم برای دسکتاب ارزانتر از رم برای تبلت یا لبتاب است. پس بهتر است کە کامپیوترهایی با رم بیشتر و با قیمت کمتر پیدا کرد. ٨ گیگابایت رم حجم متوسطی برای دسکتاب است. اگر شما برنامە و یا قصد دارید کامپیوترتان را بە عنوان کامپیوتر اصلی و دایمی استفادە کنید، بە ویژه برای برنامەهای سنگین (حجیم) یا صحفەهای زیاد وب، برنامههای زیاد افیس و یا موارد مشابه بهتر است رم سیستمتان را ارتقاء دهید.
با توجه به محدودیت فضا در مدلهای دسکتابی، گرانترین دسکتابها میتوانند با دستکاری در آن، رمهای تا ۶۴ گیگابایت و بالاتر را پشتیبانی کنند. اکثر مردم نمیتوانند بە صورت موثر از ١۶ گیگابایت بیشتر استفادە کنند، اما برنامەهای سنگین مانند طراحی ٣ بعدی و یا ویرایش ویدیوهای 4K شاید از این ارتقاءهای گران سود ببرند.
نتیجه
و در نهایت ٢ گیگابایت رم، باید حداقل در نظر گرفتە شود، و فقط در تبلت و لپتابهای سطح پایین مانند کرومبوکها (Chromebooks) به کار میآیند. حداقل ۴ گیگابایت برای ویندوز و مک (Mac OS X) در نظر گرفتە میشود و ٨ گیگابایت و بیشتر از آن، برای کاربران حرفهای مناسب است.
یادتان باشد کە رم مانند سیپییو نیست کە تمام نرمافزارهایتان را سریعتر کند. داشتن ١۶ گیگابایت رم بیمعناست اگر هیچ وقت از ٨ گیگابایت بیشتر استفادە نکنید. مهم این است کە با در نظر گرفتن نیازهایتان بدون پرداخت هزینە زیاد حداکثر استفادە را از کامپیوترتان ببرید.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»