Saturday, 18 July 2015
02 December 2023
سیزدهم فروردین- دوم آوریل

«تقویم تاریخ سیزدهم فروردین»

2010 April 02
مریم / رادیو کوچه
maryam@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • امروز روز طبیعت (سیزده‌به‌در)، روز جهانی کتاب کودک و روز جهانی اطلاع‌رسانی درباره بیماری اوتیسم است.
  • به‌درستی روشن نیست که چرا فرنگی‌ها نخستین ماه فصل بهار را «آوریل، ایپریل» نام گذارده‌اند. تا زمان انتخاب ژانویه به‌عنوان آغاز سال نو میلادی، سال جهان غرب نیز همانند سال ایرانیان با بهار شروع میشد. در لاتین جدید و قدیم، آپریلیس و آپریر به مفهوم بازشدن است، شاید که خواسته بودند نخستین ماه بهار را که با بازشدن گل و گیاه همراه است، چنین نامی بدهند. به هرحال تا پایان هزاره اول میلادی در نوشته تاریخ‌نگاران اثری از عادت «شوخی کردن، آن هم شوخی‌های بزرگ که در شنونده ایجاد تردید باقی نگذارد» دیده نمی‌شود. بنابراین، شوخی آوریل که در کشورهای انگلیسی زبان به «ایپریل فولز دی» معروف است مربوط به هزاره دوم است و یکم آوریل به آن اختصاص دارد. مطبوعات ایران نیز به ویژه مجلات از دیرباز به «شوخی آوریل» فرنگی‌ها اشاره و گاهی هم نکاتی از آن‌را ترجمه و منتشر می‌کردند تا روز 13 فروردین 1337.
  • 1337 خورشیدی – در این روز روزنامه فرمان، یکی از روزنامه‌های صبح تهران به شوخی آوریل، گزارش ترور «عباس شاهنده» ناشر این روزنامه را با تیتر درشت و با شرح کامل چاپ و منتشر ساخت. طبق این شوخی که خیلی جدی و ژورنالیستی نوشته شده بود، در آخرین لحظه ارسال آخرین صفحه روزنامه به چاپ‌خانه (شب پیش از انتشار) مردی وارد دفتر عباس شاهنده (بعدا نماینده مجلس) ناشر روزنامه فرمان در خیابان لاله‌زار تهران می‌شود و او را با شلیک گلوله ترور می‌کند و …. با این‌که در گوشه دیگر روزنامه و در لابه‌‌لای مطالب، ذکر شده بود که این گزارش شوخی آوریل است، در تهران ولوله به‌پاشد و مردمی که تیتر روزنامه را روی میز روزنامه فروش‌ها می‌دیدند برای خرید هجوم می‌بردند. سردبیر روزنامه که این موضوع را پیش‌بینی کرده بود به چاپ‌خانه گفته بود که آماده برای تکرار چاپ روزنامه باشد. فروش روزنامه فرمان در آن روز برای عده‌ای هم وسیله کسب شده بود که به چاپ‌خانه مراجعه و هر روزنامه را یک و نیم ریال می‌خریدند و در کوچه و خیابان با صدای بلند که شاهنده ترور شد می‌فروختند. این فروشندگان موقت باعث گسترش فروش آن روزنامه در گوشه و کنار تهران شده بودند. روزنامه فرمان که قبل از آن روزانه حدود شش هزار نسخه تیراژ داشت، در آن روز 87 هزار نسخه فروخت تا جایی‌که کاغذ موجود در چاپ‌خانه پایان یافت. با این‌که در آن زمان هنوز ساواک وجود نداشت و دایره مطبوعات اطلاعات پلیس با چند کارمند و به‌ریاست «محرمعلی خان»، نشریات را زیر نظر داشت، دو روز بعد به نشریات گفته شد که این چنین شوخی‌هایی موقوف.
  • 1884 میلادی –  زندان لندن ویژه بدهکاران برای همیشه تعطیل شد و از آن پس هیچ فردی  به خاطر داشتن بدهی مالی به زندان نیفتاد.
  • 1966 میلادی – «لونا – 10» ماهواره شوروی در مدار ماه قرار گرفت و اولین ماهواره‌ای بود که به دور سیاره زمین می‌چرخید.
  • ۱۹۱۷ میلادی – آغاز کار نخستین زن آمریکایی به‌عنوان نماینده ایالت «مونتانا» در کنگره ایالات متحده آمریکا.
  • ۱۹۷۵ میلادی –  تکمیل «برج ملی کانادا» به‌عنوان بلندترین برج جهان.
  • ۱۹۸۲میلادی –  اشغال جزایر «فالکلند» توسط آرژانتین و آغاز جنگ فالکلند.
  • ۲۰۰۵ میلادی – درگذشت «پاپ ژان پل دوم» رهبر کاتولیک‌های جهان در واتیکان.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: ,