Saturday, 18 July 2015
24 March 2023
پس از بیست سال

«ریختن آب پاکی روی برج آزادی»

2009 July 18

حجت الله ملاصالحی، مدیر عامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران گفته است که برج آزادی این شهر پس از حدود ۲۰ سال شست و شو داده می‌شود.

آقای ملا صالحی به خبرگزاری نیمه رسمی فارس گفته است که احتمالاً کار شست و شوی برج آزادی از مرداد امسال شروع می شود.

به گفته مدیران شهرداری تهران، حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان برای شست و شوی برج آزادی هزینه خواهد شد.

میدان آزادی با وسعتی در حدود ۱۵ هزار مترمربع بزرگ ترین میدان در میان کشورهای خاورمیانه است.

در هفته های اخیر و پس از وقایع پس از اعلام نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، میدان آزادی محل حضور برخی از معترضان به نتایج انتخابات بوده است.

در جریان اولین راهپیمایی پس از اعلام نتایج انتخابات که به دعوت نامزدهای معترض از میدان آزادی تا میدان انقلاب تهران برگزار شد، خبرگزاری های خارجی و رسانه های غربی تصاویری از برج آزادی تهران منتشر کردند که نشان می داد مردم در حال نوشتن شعار های اعتراضی هستند.

قبل از انقلاب نام این برج، شهیاد بود اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال۱۹۷۹ به دلیل اجتماعاتی که در جریان انقلاب و نیز در برنامه استقبال از آیت الله خمینی در بازگشت از پاریس به تهران در این میدان تشکیل می شد، به میدان آزادی تغییر نام داد.

هرچند نام میدان شهیاد به آزادی تغییر کرده اما هنوز بسیاری از ایرانیان به خصوص مهاجران ایرانی این میدان را به نام شهیاد می شناسند و حتی در سایت اینترنتی شهرداری تهران نیز برج این میدان به نام شهیاد ثبت شده‌است.

برج شهیاد در سال ۱۳۴۹ توسط حسین امانت معمار ایرانی که حالا شهروند و ساکن کانادا است، ساخته شد. در آن سال آقای امانت دانشجوی ۲۶ ساله ای بود که ماموریت یافت به مناسبت یادبود جشن های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران، میدانی در پایتخت طراحی کند که نماد «ایران مدرن» و نشان «دروازه تمدن بزرگ» در قرن بیستم باشد. طول این بنا ۶۳ متر، ارتفاع آن از سطح زمین ۴۵ و ارتفاع از کف موزه ۵ متر است.

برج شهیاد در سال ۱۳۴۹ توسط حسین امانت معمار ایرانی که حالا شهروند و ساکن کانادا است، ساخته شد

معماری برج آزادی تلفیقی از معماری دوران هخامنشی، ساسانی و اسلامی است. این بنای سه طبقه چهار آسانسور و دو راه پله و ۲۸۶ پلکان دارد. در محوطه زیرین آزادی چندین تالار نمایش، نگارخانه، کتابخانه و موزه قرار دارد که در سال های پس از انقلاب استفاده چندانی از آن نشده و عملا متروک مانده است.

در روز افتتاح برج این میدان، محمدرضا شاه به همراه همسرش در میدان شهیاد حضور یافتند و برای نخستین بار منشور کورش کبیر که نخستین نوشتار حقوق بشری جهان است و هم اینک در موزه بریتانیا نگه داری می شود، در این مکان پرده برداری شد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , ,