Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
به بهانه روز جهانی مادر

«روزنگاشت / مادر فرشته‌ عشق و مهربانی»

2013 May 10

محبوبه شعاع / رادیو کوچه

mahboobeh@koochehmail.com

گویند مرا چو زاد مادر             پستان به دهن گرفتن آ‌موخت

شب‌ها بر گا‌هواره‌ی من         بیدار نشست و خفتن آ‌موخت

لبخند نهاد بر لب من             بر غنچه‌ی گل شگفتن آ موخت

یک حرف و دو حرف بر زبانم    الفاظ نهاد و گفتن آ‌موخت

د‌ستم بگرفت و پا به پا برد        تا شیوه‌ی راه رفتن آ‌موخت

پس هستی من زهستی اوست     تا هستم و هست دارمش دوست

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

نهم می برابر با «روز جهانی مادر» است که هر ساله در دومین یک‌شنبه ماه می میلادی جشن گرفته می‌شود. روز مادر روزی است که به یادبود و افتخار مادران در کشورهای مختلف گرامی داشته می‌شود. «آنا جارویس» بعد از مرگ مادرش، از سال ۱۹۰۸ فعالیت‌های خود را برای اختصاص یک روز خاص برای مادران شروع کرد تا این‌که در سال ۱۹۱۴ با رای کنگره آمریکا اعلام شد که روزی به نام روز مادر در سراسر آمریکا جشن گرفته شود. که در نهایت در سال 1917 میلادی این روز نام‌گذاری شد.

20130510_madar_koocheh

اما در میان بنیان‌گذاران روز مادر از سه زن می‌توان نام برد: «آنا جارویس» (مادر)، «جولیا وارد هاو»، و «آنا جارویس» (دختر)

«آنا جارویس» متولد سال 1832 میلادی، زن خانه‌داری بود که در امور اجتماعی از جمله گسترش امر بهداشت به منظور نجات کودکان از مرگ و میر بسیار فعال بود. او خود یازده فرزند به دنیا آورد که از میان آن‌ها تنها چهار فرزند او زنده مانده بود. وی با ایراد سخن‌رانی و سازماندهی زنان به‌منظور پیش‌رفت وضعیت اجتماعی زنان و کودکان فعالیت‌های خودش را آغاز کرد. در سال 1858 وی «روز کار مادر» را بنیان گذاشت و زنان را بسیج کرد تا با افزایش آگاهی خویش در مورد بهداشت، و با کار جمعی برای نجات زندگی کودکان جامعه و محافظت از آن‌ها در مقابل بیماری‌ها تلاش کنند. او هم‌چنین در ایجاد فضای دوستی بین طرفین جنگ داخلی آمریکا پس از پایان جنگ نیز فعال بود و تلاش داشت که با تحکیم دوستی بین مادران، دوستی بین سربازان دو طرف و آشتی ملی را تقویت کند.

«جولیا وارد هاو» متولد 1819 میلادی، شاعر و صلح‌دوست، او زنی بود که به‌شدت از جنگ‌های داخلی آمریکا و نیز جنگ آلمان و فرانسه متاثر شده و در ادامه کار آنا جارویس در سال 1872 روز خاصی را برای مادران و برای صلح بینان نهاد.

بدین ترتیب وی سنت روز بزرگ‌داشت مادر را آغاز کرد. بزرگ‌داشت مادر با بزرگ‌داشت صلح آغاز شد و اغلب در این روز مادرانی که فرزندان خود را در جنگ‌های داخلی از دست داده بودند، گرد هم می‌آمدند. اما این روز هنوز در آمریکا رسمی نشده بود.

در ادامه در نهم می «آنا جارویس» مادر، در‌گذشت. دختر او که نامش مثل مادرش «آنا» بود، بر آن شد که کار «جولیا وارد هاو» و هم‌چنین خاطره و سنت مبارزه مادرش را جاودانه سازد و از این مرحله تلاش خستگی‌ناپذیر وی برای محقق کردن  این هدف آغاز شد. او در آغاز از کشیش منطقه سکونت‌اش خواست که موعظه‌ای در زمینه نقش مادر در جامعه ایراد کند. پس از آن با نوشتن نامه‌ای به قانون‌گذاران کشور تلاش خود را برای رسمی کردن روز مادر آغاز کرد و دو سال بعد در دهم ماه مه برای اولین بار در شهری که مادرش در روزهای یک‌شنبه در مدرسه کلیسا تدریس کرده بود، روز مادر را جشن گرفت. و در نهایت در هشتم می سال 1914، در زمان رییس جمهوری «وودرو ویلسون» در آمریکا، روز مادر به عنوان یک روز ملی به رسمیت شناخته شد.

20130510_madar1_koocheh

پس از تلاش موفقیت‌آمیز جارویس، با به پایان رسیدن جنگ جهانی اول، روز مادر به کشورهای اروپایی نیز راه یافت و بیش از شصت کشور دنیا روز یک‌شنبه دومین هفته ماه می هرسال را به عنوان روز مادر جشن می‌گیرند.

در سال 1917 روز مادر در سوییس رایج شد و سپس به اتریش و جزایر اسکاندیناوی رسید. در آلمان برای اولین بار در سال 1922 این روز را جشن گرفتند. اما در زمان ناسیونالیست‌ها  روز مادر در این کشور دچار انحراف شد، زیرا آنان بر پایه این ایدئولوژی که مادر ضامن دوام نژاد آریایی است، این روز را جشن می‌گرفتند. در ترکیه نیز این روز از سال ۱۹۵۵ جشن گرفته می‌شود. در نروژ روز یک‌شنبه دومین هفته ماه فوریه به عنوان روز مادر در نظر گرفته شده است. در بسیاری از کشورها نیز آخرین هفته ماه می به عنوان روز مادر جشن گرفته می‌شود.

اما در ایران روز مادر و روز زن هر دو یک روز است که زادروز «حضرت  فاطمه زهرا» دختر پیامبر اسلام است. از آن‌جا که این روز بر مبنای تقویم عربی است روز مشخصی نداشته و در طول سال در گردش است.

«آنا جارویس» بانی روز مادر زنی، که خود هیچ‌گاه مادر نشد و در سال 1948 در خانه سال‌مندان «فیلادلفیا» درگذشت. خانه‌ای که هزینه وی در آنجا، توسط گل فروشانی داده می‌شد که بیش‌ترین نفع مادی را از زحمات آنا گرفتند. او از بهره‌گیری‌های تجاری جهانی شدن روز مادر نه تنها خشنود نبود بلکه خود را بسیار سرخورده احساس می‌کرد. او به این سرخوردگی در زمان حیات خود  نیز اشاره کرده بود. باور و هدف او بر این بود که عمیقن و آن‌گونه که شایسته‌ی مادر است از او قدردانی شود. اما پس از مدت کوتاهی بیش از همه، شرکت‌های صنعتی و تجاری با فرستادن کالاهای گوناگون جهت این روز، شکل تجاری به آن دادند و ماهیت برگزاری چنین روزی به‌طور کامل دگرگون شد. فروش کارت‌، هدیه‌های مختلف، تولید کیک‌های رنگارنگ با رنگ و مزه‌های مختلف و انبوه دسته‌های گل، به شکل آشکاری جنبه‌ی تجاری این امر را برجسته کرد و اهمیت بنیادین این روز را دگرگون ساخت.

در پایان روز جهانی مادر را به تمامی مادران عزیز این فرشتگان بزرگ مهربانی و محبت تبریک می‌گویم.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,