Saturday, 18 July 2015
27 March 2023
پانزدهم خرداد - پنجم ژوئن

«تقویم تاریخ پانزدهم خرداد»

2010 June 05

مریم/رادیوکوچه

maryam.m@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • 5 ژوئن – روز جهانی محیط زیست ،روز پدر و روز قانون اساسی در دانمارک.
  • 1832 میلادی – در زمان سلطنت «لویی فیلیپ» پادشاه معروف فرانسه، جمهور‌ی‌طلبان آن کشور برای نخستین بار علیه حکومت او قیام کردند.
  • 1967 میلادی – با حمله اسراییل به مصر، جنگ شش روزه آغاز شد و در پایان نخستین روز آن، نیروهای اسراییلی،  درعمل نیروی هوایی مصر و اردن را ویران نمودند.
  • 1968 میلادی – «رابرت کندی» نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، ترور شد.
  • 988 میلادی –  در نخستین هفته از ماه ژوئن یک بانوی با تدبیر رییس ایالت ری و سایر مناطق مرکزی ایران از جمله اراک شد. «بانو ملک خاتون» (سیده ملک خاتون) پس از درگذشت شوهرش «علی دیلمی» ملقب به فخرالدوله، با صلاح‌دید افسران لشکر و بزرگان ایالت به‌این سمت دست یافته بود.
  • 1882 میلادی – زادروز «جان می‌نارد کینز» (john Maynard Keynes) از اقتصاددان‌های انگلیسی برجسته قرن بیستم.
  • 1500 پیش از میلاد – مبدا تقویم مایا که قومی بسیار متمدن بود و در قسمت شمالی آمریکای مرکزی (جنوب مکزیک امروزه) می‌زیست در این‌روز به‌حساب آمده است. آثار تمدن مایاها در جنوب و آزتک‌ها در شمال مکزیک باقی‌مانده است. در قرن 15 میلادی نظام حکومتی پیش‌رفته هر دو قوم توسط اسپانیایی‌های مهاجم از میان رفت. مایاها اینک در جنوب مکزیک و گواتمالا با فقر و عقب‌ماندگی زندگی می‌کنند. دلیل شکست آن‌ها از اروپاییان مهاجم، تنها نداشتن اسلحه آتشین بود.
  • 1984 میلادی – در این‌روز بانو «ایندیرا گاندی» نخست‌وزیر وقت هند دستور تصرف «معبد زرین» سیک‌ها را در پنجاب صادر کرد. صدها سیک در آن‌جا پناه گرفته بودند که بسیاری از آن‌ها در پی صدور دستور بانو گاندی و حمله نظامی‌ها به معبد کشته شدند. گفته می‌شود همین اقدام سبب شد که در ۳۱ اکتبر همان سال دو سرباز سیک بانو گاندی را در اقامتگاهش ترور کنند.
  • 1723 میلادی – «آدام اسمیت» فیلسوف اسکاتلندی که از او به‌عنوان پیش‌روی اقتصاد سیاسی یاد می‌شود به‌دنیا آمد. وی هم‌چنین از نظریه‌پردازان اصلی نظام سرمایه‌داری مدرن به‌شمار می‌رود. اسمیت ایده‌های خود راجع به اقتصاد را در کتاب خود «ثروت ملل» شرح داده است.
  • 1368 خورشیدی – درگذشت استاد «عبداله باقری» (فرزانه‏پور). در نوجوانی به هنرستان صنایع قدیمه وارد شد و در نقش قالی، کاشی و هنر تذهیب به‌تحصیل پرداخت. پس از پایان تحصیل به آموزش و تربیت شاگردان پرداخت و خود به تذهیب و تشعیر همت گماشت. تعداد آثار تذهیبی او حدود بیست‌هزار اثر است که در موزه‏های مختلف وجود دارند. استاد باقری در هنر تذهیب، شیوه‏ای نو پدید آورد و این هنر را که بیش‌تر برای زینت بخشیدن به‌کار یک خوشنویس یا شعر یک شاعر به‌کار می‏رفت، شخصیتی مستقل بخشید تا جایی‌که تذهیب بتواند خود به‌عنوان تابلویی قابل ارایه باشد.
  • 1972 میلادی – نمایندگان 113 کشور جهان نخستین کنفرانس بین‌المللی محیط زیست را در «استکهلم» سوئد برگزار کردند. از اهداف اصلی این کنفرانس برنامه‌ریزی به‌منظور احداث مراکز مسکونی با توجه به حفظ کیفیت محیط ‌زیست، تعیین تشخیص وکنترل مواد آلوده‌کننده محیط زندگی و حفاظت از محیط ‌زیست برای نسل‌های آینده بود. حاصل این کنفرانس تاسیس یک سازمان نوین بین‌المللی برای حفظ محیط‌ زیست بود.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , ,