سیمین/ رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
این روزها همزمان با فروکش کردن تب حذف یارانهها در ایران، طرح حذف یارانهها به یک موضوع داغ در رسانههای مالزی مبدل شدهاست.
روزنامه استار در روز 28 می، تیتر اصلی و چند گزارش اصلی خویش را به این مطلب اختصاص داد و ابتدا با گزارشی از سخنرانی نجیب تون رزاق، نخستوزیر مالزی در همایش UMNO، از زبان او نوشت که دولتمردان باید پیش از گرفتن تصمیم نهایی در زمینه حذف یارانهها، افکار عمومی را در این زمینه بسنجند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
بنا به این گزارش، نجیب در ادامه میگوید: «سوال اساسی این است که آیا ما خواستار سود و منافع خود در درازمدت هستیم یا این که می خواهیم کماکان به دادن یارانه ادامه بدهیم که (این امر) کشور را با خطراتی مواجه خواهد ساخت؟ما میخواهیم مردم بدانند که برای چه این کار را انجام میدهیم. این امر سبب پیشرفتی شفاف خواهد شد چراکه این موضوعی جدی است.»
حذف یارانهها عامل جلوگیری از ورشکستگی دولت
اما در گزارش دیگری در همین شماره آمدهاست که: «مالزیاییها ازماه آینده خود را برای حذف تدریجی یارانهها آماده میکنند. از ابتدای نیمه اول سال 2010 حذف تدریجی یارانه چند کالا در مالزی آغاز شده است. با آغاز این حرکت مالزی در 5 سال آینده 103بیلیون رینگیت پس انداز میکند.»
بنا به این گزارش، «داتو سری ادریس جالا» که از سوی دپارتمان نخستوزیری سخن میگفت معتقد است، اگر طرح حذف یارانهها از هماکنون آغاز شود مالزی میتواند 103 بیلیون رینگیت ذخیره کند در غیر این صورت با رشد 12 درصدی سالانه بدهی دولت، به طور قطع مالزی در سال 2019 ورشکست خواهد شد.
وی در ادامه اظهار داشته است که اگر از حالا کاری در این زمینه انجام ندهیم تا سال 2019 وام و بدهی ما برابر با درآمدهای ما خواهد شد (GDP) .
ما نمیخواهیم یونان دوم باشیم
او که در مراسمی به مناسبت «توجیه منطقی یارانهها» سخن میگفت، تاکید کرد: «ما نمیخواهیم یونان دوم باشیم.»
او هم چنین با بیان این که حذف یارانه به عنوان تصمیمی غیرمتعارف از سوی دولت پس از استقلال مالزی تلقی میشود، افزود: «شاید شما امروز خشمگین شوید. ما تمایلی به این کار نداریم و هیچ کس در خیابانها برای اجرای این طرح شادمانی و پایکوبی نمیکند اما ما باید این کار را برای نسلهای آینده خود انجام دهیم. اگر یارانهها را حذف نکنیم، در سالهای آینده فرزندانمان ما را به این که تدابیر درست و صحیحی اتخاذ نکردهایم متهم میکنند.»
ادریس در ادامه افزود: «61 درصد از 191592 رایی که از طریق پیام کوتاه (در این رابطه) ارسال شده نشان از حمایت از طرح حذف یارانهها دارد و در رایگیری دیگری، 66 درصد اظهار داشتهاند که این کار باید ظرف مدت 3 تا 5 سال صورت گیرد.»
در ابن گزارش، فهرست چند کالای ضروری که یارانه به آن تعلق میگیرد به شرح زیر آمدهاست:
بنزین، 10 – 15 سنت افزایش مییابد و هر 6 ماه تا سال 2014، 10 سنت افزوده میشود. شکر، در هرکیلو 20 سنت افزایش مییابد و هر 6 ماه تا سال 2012 افزایش قیمت مییابد. آرد، در هر کیلو 20 سنت افزایش و در سال 2011 در هرکیلو 25 سنت افزایش قیمت خواهد داشت. روغن خوراکی، نیز تا سال 2014 هرکیلو 15 درصد افزایش قیمت مییابد.
همچنین با کاهش یارانه گاز، شاهد افزایش تعرفههای برق نیز خواهیم بود. البته این برنامه شامل مصرف بیش از 200 کیلووات در ساعت است (حدود 65 درصد از مشتریان زیر 200 کیلو وات مصرف برق دارند)
افزایش بهای عوارض جادهها هر 6 ماه در 5 سال آینده و خدمات درمانی از دیگر تغییرات خواهد بود. خدمات درمانی در بیمارستانهای دولتی از 1 ریگیت به 3 رینگیت افزایش مییابد. همچنین قیمت اتاقهای عمومی بیمارستانها (درجه 1، 2 و 3) از از 3 تا 80 رینگیت و از 6 تا 160 رینگیت افزایش مییابد.
بنا به این گزارش، در این برنامه یارانههای آموزشی نیز حذف خواهدشد و تنها به دانشجویان فقیر وام کتاب درسی و ورودی امتحانات رایگان داده خواهدشد همچنین بین سالهای 2010 تا 2012 دانشجویان در دورههای کارشناسی و کارشناسی ارشد شاهد افزایش شهریه از 300 تا 800 رینگیت خواهندبود.
آیا شهریه دانشگاههای دولتی برای دانشجویان خارجی افزایش خواهد یافت؟
اما پس از اعلام خبر حذف یارانههای آموزشی در این برنامه، خبرگزاری برناما در روز 31 ماه می، به نقل از وزیر آموزش عالی مالزی از حذف یارانه شهریه دانشجویان خارجی در آینده نزدیک خبرداد. بنا به این گزارش، «داتوک سریمحمدخالد نوردین»، گفته است که از آغاز ژوئیه سال جاری، دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دانشگاههای دولتی موظف هستند شهریههایشان را کامل پرداخت کنند و دولت دیگر یارانهای برای آنان پرداخت نخواهد کرد. البته وی تاکید کردهاست که پرداخت یارانهها برای دانشجویان مالزیایی همچنان اعمال میشود.
از آغاز ژوئیه سال جاری، دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دانشگاههای دولتی موظف هستند شهریههایشان را کامل پرداخت کنند و دولت دیگر یارانهای برای آنان پرداخت نخواهد کرد
او با اشاره به این که در گذشته تعدادی از موسسات آموزشی برای جذب بیشتر دانشجویان خارجی به آنان یارانه برای شهریههایشان پرداخت کردهاند، افزوده است که اکنون این موسسات از قدرت کافی برای جذب دانشجوی خارجی برخوردار شدهاند و دانشجویان خارجی باید شهریه خویش را به طور کامل پرداخت کنند.
اعلام این خبر در حالی است که ژوئیه آینده، آغاز ترم تحصیلی در بسیاری از دانشگاههای دولتی است و بسیاری از دانشجویان خارجی درخواست ثبتنام خویش را چندماه پیش از این تاریخ ارسال داشته و پذیرفته شدهاند. درواقع علاقمندی و درخواست آنان برای تحصیل در هر یک از این دانشگاهها براساس میزان شهریهای بوده که تاکنون اعمال میشدهاست.
البته با وجود آن که گفته میشود تاکنون بسیاری از مسوولان دانشگاههای دولتی مالزی از این قانون ابراز بیاطلاعی کرده یا گفتهاند دستورالعملی به آنان در این زمینه ابلاغ نشده است اما این نگرانی وجود دارد که در صورت اعمال این قانون، وضعیتی پیچیده برای دانشجویان جدید و از آن پیچیدهتر برای دانشجویان در حال تحصیل پدید آید چرا که آنها با این شرایط پذیرفته شدهاند که شهریه دانشگاه دولتی را بپردازند وگرنه از ابتدا، با شرایطی راحتتر و در بسیاری موارد با امکانات بهتر قادر بودند از دانشگاههای خصوصی این پذیرش را دریافت کنند.
به هرحال به نظر میرسد این مساله میتواند تاثیر مستقیمی بر تصمیم افرادی که قصد ادامه تحصیل در مالزی دارند داشته باشد.
بنا به اعلام معاون وزارت آموزش عالی مالزی، هماکنون حدود 80 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای مالزی وجود دارند که حدود 22 هزار نفر از آنان در دانشگاههای دولتی و بیش از 58 هزار نفر در دانشگاههای خصوصی مشغول به تحصیل هستند.
بر اساس این گزارش، بیشترین شمار دانشجویان خارجی مقیم مالزی مربوط به کشور ایران با حدود 10 هزار و 932 تن است و پس از آن نیز کشورهای اندونزی و چین قرار دارند.
این در حالی است که دولت مالزی ازسال 2006 در راستای گسترش و رشد گردشگری این کشور، طرح جذب دانشجو را به همراه جذب گردشگر هم چنین افراد علاقمند به اقامت ده ساله در مالزی یا طرح خانه دوم ، بهویژه در میان کشورهای خاورمیانه آغاز کرده و براساس امار ارایه شده در طی سه سال گذشته در این زمینه بسیار موفق عمل کرده است.
حال به نظر میرسد اگر طرح حذف یارانههای آموزشی، در مورد دانشجویان خارجی از سوی دولت مالزی اعمال شود در عمل این کشور با کاهش جذب دانشجوی خارجی روبرو خواهد شد که این امر با اهداف پیش بینی شده مغایر است.
هرچندکه شرایط تحصیلی، اجتماعی و سیاسی در برخی کشورهای مورد هدف مالزی، همچون ایران، ممکن است این کشور را یاری کند تا همچنان پذیرنده یکی از بزرگترین گروههای دانشجویان خارجی در جهان باشد.
منبع
روزنامه استار
خبرگزاری رسمی مالزی (برناما)
ایران مالزی
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
dadash
salam
akhbae marboot be shahrie ha