محبوبه / رادیو کوچه
mahboobeh@koochehmail.com
بیستویکم خرداد برابر با زادروز «فریدون شهبازیان» از آهنگسازان و نوازندگان سازهای کوبهای است، او که متولد سال 1321 خورشیدی است، فارغ تحصیل از دانشکده هنرهای زیباست و فعالیت خود را قبل از انقلاب آغاز کرد، او از دهه ۶۰ آهنگسازی برای فیلم را آغاز و آهنگسازی در بیش از 70 فیلم را در پرونده کاری خود ثبت کرده است، وی هم اکنون جزو منتقدین موسیقی پاپ ایران است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«فریدون شهبازیان» فرزند «حسن شهبازیان» آهنگساز و رهبر ارکستر شمارهی ٣ رادیو، در بیستویکم سال ۱۳۲۱خورشیدی در تهران زاده شد. او یادگیری موسیقی را از سن هشت سالگی و با ساز ویولن نزد «عطا اله خادم میثاق» آغاز کرد و در سن ۱۸ سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری «حشمت سنجری» در آمد. شهبازیان فارغ تحصیل دانشکده هنرهای زیبای از دانشگاه تهران است.
چند سالی بعد یعنی در سال ۱۳۴۶رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو شد. او در قبل از انقلاب با خوانندگانی مثل «سیمین غانم» کار میکرد که شاید بتوان گفت، معروفترین ترانه ساخته شده توسط او قبل انقلاب ترانه «گل گلدون» بوده است.
بعد از انقلاب هم با خوانندگانی همچون «محمدرضا شجریان» آغاز به کار کرد و سپس با «علیرضا افتخاری» و «عبدالحسین مختاباد» نیز همکاری داشت تا اینکه به سمت معاونت موسیقی صدا و سیما منصوب شد و با شروع دوران ریاست جمهوری «خاتمی» به همراه «علی معلم» و عدهای از جوانان موسیقی پاپ را در ایران بعد انقلاب، پایه ریزی کرد که وظیفه نظارت بر موسیقی پاپ را به عهده داشت.
او خوانندگانی چون «محمداصفهانی» و «علیرضا عصار» و «حسین زمان» را معرفی کرد و باعث رشد و ترقی خوانندگانی چون مرحوم «عبداللهی»، «قاسم افشار» و «خشایار اعتمادی» شد، اما او در قسمت پاپ فقط با محمد اصفهانی کار کرده است .
او در پرونده کاری خود، آهنگسازی بر روی اشعار «احمد شاملو» را دارد که از افتخارات موسیقایی وی است، که به گفته خود شاملو هیچکس بهتر از شهبازیان نمیتوانست از عهده این کار (هماهنگی کامل موسیقی و شعر) برآید.
شهبازیان در دهه ۶۰ آهنگسازی برای فیلم را نیز آغاز کرد، بسیاری شهبازیان را «پدر موسیقی پاپ ایران» بعد از انقلاب میدانند. او آهنگسازی در بیش از 70 فیلم را در پرونده کاری خود ثبت کرده است و در این خصوص اعتقاد دارد که مبنای موسیقی فیلم در ایران روال منطقی و درستی ندارد.
طبق گفته وی برای فیلم باید موسیقی همزمان ضبط بشود و نوازندهها همزمان با نمایش فیلم قطعات را بنوازند که این اتفاق نمیافتد چون امکانات این موضوع در ایران نیست. این آهنگساز بزرگ موسیقی فیلم را به دو شاخهی افکتیو و ملودیک تقسیم می کند.
از جمله فیلم هایی که وی آهنگسازی کرده است، عبارتند از: میرزا کوچک خان جنگلی، شیر سنگی، لیلا، هیوا، آقای رییس جمهور، عروس رومشکان، خاموشی دریا، آرزوهای زمین و اخراجیها، و از کارهای اخیر شهبازیان میتوان به خاموشی دریا و گریز و آلبومی که به تازگی وارد بازار شعر و وموسیقی شده است، با نام «کاشفان فروتن شوکران 2»، اشاره کرد، وی هم اکنون جزو منتقدین موسیقی پاپ ایران است.
منبعها:
زندگینامه فریدون شهبازی
ویکی پدیا
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»