سیمین/ رادیوکوچه
simin@koochehmail.com
چندوقت پیش درحال گشت و گذاری در فیس بوک بودم که با خودم فکر کردم چه جالب اینجا هرکی هرچی به ذهنش میرسه مینویسه. گاهی از سردردش یا گزارش از حال گربه همسایه گاهی هم آدما با خودش و زمین و زمان قهر میکنن و هر احساسی دارن به قلم می آرن و با دیگران تقسیم میکنن. البته من زیاد از این خاصیت فیس بوک خوشم نمیآد و دایم فکر میکنم انگار آدم توکوچه نشسته و کتاب زندگیاش هم باز کرده با یه ذرهبین بزرگ روش که همه ببیینن.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
اما امروز با مطلبی روبرو شدم که یک کمی در این مورد تجدید نظر کردم؛ روانشناسان میگویند بازگفتن آنچه در ذهن داریم، روزنههای بستهشده روح و روان ما را سبک میکند و البته نوشتن آنها کمک زیادی به خودشناسی داره.
نمیدونم شما هم از اون دسته افراد هستین که یه دفترچه کوچک خاطرات داشته باشید و خاطرات هر روزه یا هر از چندگاهتون رو در آن بنویسید. یادم میآد در دوره بچگی من، اغلب یک دفترچه زیبا داشتند که در ان مطالب مهم یا خاطراتشان را مینوشتند یا آخرای سال تحصیلی از دوستانشان میخواستند چند خطی براشون به یادگار بنویسه.
حالا در عصر ارتباطات، بسیاری از آدما مینویسن اما این بار در وبلاگهاشون یا فضاهای سایبر مربوط به گروههای مختلف.
مهم نیست که چقدر مهارت در نوشتن داریم مهم این است که آنچه در ذهن داریم رو بنویسیم. نوشتن خاطرات و وقایع روزانه درمان بخش، شامل نگارش مطالبی در زمینه حوادث، اندیشهها، احساسات، خاطرات و ادراکات شخص در جریان سفر زندگی است. نوشتن خاطرات و یادداشتهای روزانه روشی بسیار مفید و مناسب برای مقابله با استرس و مدارا کردن با آن است. روانشناسان و متخصصان امور سلامتی، سالهاست که برای افزایش رشد و تعالی شخصی، از این روش استفاده میکنند.
گفته میشود نوشتن خاطرات روزانه و به طور کلی درج یادداشتهای روزانه، روشی عالی برای رسیدن به خودآگاهی است. نوشتن یادداشتهای روزانه، ارتباطی میان ذهن و روح فراهم میآورد و اولین قدم برای از میان برداشتن استرس است.
خاطره نویسی ابزاری در خدمت مراقبه است و روشی است تا ذهن را از اندیشه پاک کند. با نوشتن خاطرات، آرامش بر ذهن حاکم میشود. افکار و احساسات از ذهن خارج میشوند تا بر کاغذ نقش ببندند.
متخصصان بر این باورند که این روش میتواند در زمینههای مختلف به اشخاص کمک کند. میتواند احساس گناه را از ذهن بشوید و به راه حلی خلاق برای مساله برسد.
بررسیهای اخیر نشان میدهند که نوشتن خاطرات نه تنها برای روح و روان مناسب است، بلکه به سلامت جسمانی اشخاص هم کمک میکند.
تنها نوشتن نثر نیست که به کاهش استرس کمک میکند. ثابت شده است که نوشتن شعر نیز به کمکردن ناراحتیهای روانی کمک میکند. با آن که به الزام تمامی شعرها وزن و آهنگ ندارند، استفاده از وزن و آهنگ در سرودن شعر، به اشخاص احساسی از کنترل میدهد.
نوشتن خاطرات روزانه به عنوان یک روش مقابله، اثراتی کوتاه مدت و بلندمدت به همراه دارد.
اثرات فوری و کوتاه مدت: به دلایل بسیار مختلف، اشخاص نمیتوانند همه احساسات خود را بیان کنند. از یک سو آگاهانه موانعی بر سر راه ابراز احساسات خود قرار میدهند و از سوی دیگر به طرزی ناخودآگاه با سرکوب کردن ادراکات، نگرشها و احساسات خود، رفتارهایی بیمارگونه به نمایش میگذارند. نتایج میتواند بسیار ناراحت کننده باشد و شخص را بارها و بارها به کلینیکهای روان درمانی بکشاند. یکی از هدفهای اصلی روان درمانی، افزایش خودآگاهی و ابراز صادقانهی خویشتن است.
خودابرازی از طریق نوشتن خاطرات و یادداشتهای روزانه، افکار مسموم ذهن را از آن خارج کرده، آن را به روی کاغذ میآورد
به طور خلاصه، خودابرازی از طریق نوشتن خاطرات و یادداشتهای روزانه، افکار مسموم ذهن را از آن خارج کرده، آن را به روی کاغذ میآورد.
نوشتن دفتر خاطرات افکار، احساسات و ادراکات را آزاد و رها میسازد. در نتیجه مغز به آزادی میرسد. نوشتن خاطرات در واقع نوعی مراقبه است، یک مراقبهی نوشتاری و کتبی. چراکه وقتی اندیشههای قدیمی از ذهن خارج میشوند، فضای خالی که پیش از آن اشغال کرده بودند، امکان فراهم آمدن آگاهی های بیشتری را مهیا میسازد و بر عمق اندیشه میافزاید.شرایط جدید، قابل قیاس با تماشاکردن محیط از روی قله کوه است، حال آن که شرایط قدیم را میتوان با نگاه کردن به پیرامون از پایین کوه مقایسه کرد. آگاهی بیشتر، درها را به روی درک بیشتر میگشاید.
نوشتن اندیشههای شخصی به انسان امکان میدهد خود را از چنگال این اندیشهها، رها کند. آزادکردن اندیشه و احساس، نوعی اقرار شخصی به شمار میآید که در طی آن، با رفتارهای خود، صادقانه برخورد میکنیم. این، اقدام مهمی برای التیام روابط درونی و روابط شخصی با دیگران است.
افزون بر این، برخلاف گفتو گوی درونی با خویشتن، استفاده از نوشتن به عنوان روشی برای ابراز خویشتن، به نویسنده امکان میدهد مالکیت احساسات خود را پذیرا باشد.
اثرات بلند مدت: ممکن است دشوار باشد که به طور روزانه شاهد تغییرات ادراکات شخصی و نگرش خود در قبال حوادث و شرایطی باشیم که استرس آمیز ارزیابی میشوند. اما اگر گهگاه به سراغ نوشتههای سابق خود برویم، به تدریج به آگاهی مورد نظر خود میرسیم.
منبع
سایت نشریه روانشناسی و جامعه
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
ali pesar
صرفنظر از بی تجربه بودن گوینده و لحن بدل “نه” شینش ،مطلب جالبی است.