Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
یازدهم ژوین- بیست‌و‌یکم خرداد

«تقویم تاریخ بیست‌و‌یکم خرداد»

2010 June 11

محبوبه / رادیو کوچه

mahboobeh@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • 226 میلادی: «اردشیر پاپکان» بنیان‌گذار دودمان ساسانیان در چنین روزی سکه زرین «شعله جاویدان» را پول ملی (سراسری) ایران اعلام داشت و به جریان گذارد.
  • 250 میلادی: کتاب‌خانه «گندی شاپور» یا (جندی‌شاپور در خوزستان) که بزرگ‌ترین کتاب‌خانه دنیای باستان و نخستین کتاب‌خانه عمومی، پژوهشی جهان به‌شمار آمده‌ است آغاز به‌کار کرد ولی تکمیل آن تا آوریل 252 میلادی ادامه داشت. دانشگاهی که در همین محل و به همین نام دایر شده بود نیز بزرگ‌ترین مرکز آموزش و پژوهش پزشکی، فلسفه و ادبیات دنیای قدیم خوانده شده است. در این دانشگاه استادان ایرانی، هندی، یونانی و رومی تدریس می‌کردند.
  • 1335 خورشیدی: دولت وقت اعلام کرد که از سال تحصیلی آینده تحصیل در دانشگاه تهران رایگان خواهد بود و از دانشجویان پولی دریافت نخواهد شد. تعلیمات عمومی نیز رایگان و یک‌نواخت بود، بعدها که ایران دارای دانشگاه‌های متعدد شد، تحصیل در همه دانشگاه‌های دولتی رایگان بود و از اواسط دهه 1350، موسسات غیر‌دولتی آموزش عالی هم از دریافت شهریه و هرگونه پول دیگر از دانشجویان منع شدند و از همان سال پرداخت کمک هزینه به دانشجویان نیز آغاز شد.
  • 1932 میلادی: زادروز «آتول فوگارد»  نویسنده‌ای که همه تلاش خود را در راه حذف هرگونه تبعیض از زندگی بشر به‌کار برده است آتول در جمهوری فدرال آفریقای جنوبی به دنیا آمد. معروف‌ترین کتاب او «گره خون» عنوان دارد که شرح مظالم نظام اقلیت سفید پوست آفریقای جنوبی نسبت به رنگین پوستان است. فوگارد یک بار در برابر قاضی ژریم آرپاتید در دفاع از خود گفته بود که او یک نویسنده است، نه یک سیاست‌مدار که برای نوشتن و گفتن، هزار ملاحظه داشته باشد و مواظب مقام و پول خود باشد.
  • 1867 میلادی: زادروز «شارل فابری» فیزیک‌دان فرانسوی که لایه‌های اوزون را کشف کرد و 78 سال عمر کرد. وی ضمن مطالعه مبحث نور، متوجه این لایه‌ها در جو بالای زمین شد، و دانست آلا‌ینده‌ها در این لایه ایجاد تغییرات زیان‌آور می‌کنند که یکی از آن‌ها گرم شدن خارج از قاعده محیط زیست است.
  • 1383 خورشیدی: سال‌روز درگذشت «لوریک میناسیانی هوسپیان» بازیگر سینما و تلویزیون و فرزند آرمان هوسپیان بازیگر نام‌دار سینمای ایران بود، او فعالیت سینمایی خود را از سال ۱۳۶۹ با فیلم به یاد ماندنی «پرده آخر» ساخته «واروژ کریم‌مسیحی» آغاز و در طول فعالیتش در هجده فیلم بازی کرد که بعضی از آن‌ها مانند پرده آخر، بوی پیراهن یوسف، دختری با کفش‌های کتانی، بودن یا نبودن و بوی کافور عطر یاس از فیلم های مطرح سینمای ایران هستند.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,