این مطلب از تارنمای 8صبح برداشت شده است.
در پی اعدام شماری از مهاجرین افغانستان توسط دولت ایران، اردوان روزبه، خبرنگار بینالمللی و سر دبیر رادیو کوچه، میگوید که دولت ایران در مورد اعدام افغانها و همچنین شهروندان ایرانی پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری ایران، با شفافیت عمل نکرده است.
به گزارش ، انتشار گزارشهایی در مورد اعدام افغانها در ایران، اعتراضهای گستردهای در داخل افغانستان در پی داشت. تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان که اولین بار از اعدام افغانها در ایران را صحبت کردند، تعداد اعدامشدگان را در حدود چهل و پنج تن گزارش کردند. اما، مقام های وزارت امور خارجه افغانستان این رقم را رد کرده و گفتند که آنان خبر اعدام نه شهروند افغان در ایران را تایید میکنند.
با این حال، آقای روزبه در گفتوگوی تلفنی با روزنامه 8صبح، گفت که حرکتهای فرا قانونی و تعبیرهای «غلط» از قوانین در ایران، باعث شده که روند اعدامها به شکل قانونی طی نشود. اردوان روزبه که یک شهروند ایران است، با غیرقانونی خواندن اعدامهای اخیر شهروندان افغان و ایرانی میافزاید: «در مورد اعدام افغانها بهنظر میرسد که قوانین جاری کشور (ایران) اجازه اعدام را به دولت و دستگاه قضایی این کشور میدهد. اما، اعتراضی که ما در مورد اعدام افغانها در ایران و همچنین اعتراضهایی که نسبت به اعدامهای پس از انتخابات در ایران داریم، مشکل این است که به هیچوجه شفاف و روشنسازی در این قضیه نشده است».
عدم حضور نمایندگان دولت افغانستان در جریان اجرای اعدام افغانها در آن کشور، نگرانیها در مورد غیرعادلانه بودن محاکمهها را بیشتر کرده است. چنانچه اردوان روزبه میگوید که نهادهای جامعه مدنی ایران نیز بر اثبات جرم و شفاف بودن محاکمه اعدام شدگان مطمین نیستند. او تاکید میکند که مردم ایران پس از اجرای اعدام، خبر اعدام شدن شهروندان افغان و ایرانی را میشنوند.
آقای روزبه تاکید میکند که اعدامهای پس از انتخابات در ایران، بیشتر با رویکردهای فرا قانونی و بدون در نظرداشت «ارزش های انسانی» صورت گرفته است.
آقای روزبه به 8 صبح گفت: «متاسفانه در بخشهایی از دولت ایران یک حرکت منطقی نسبت به شناسایی و شرایط افغانها در ایران انجام نشده است. سالها پیش از این، رهبر ایران اعلام کرد که اسلام مرز ندارد. وقتی در کودتای 1357 در افغانستان که مصادف با انقلاب در ایران بود، تعداد زیادی از افغانها وارد ایران شدند، بنا به فشارهایی که بر مردم در دوره حکومت کمونیستی و سران و دستنشاندگان کشور شوروی سابق در افغانستان آمد، با توجه به شعار رهبران ایران که اسلام مرز ندارد، این شرایط را پذیرفتند و شماری از شهروندان افغان به ایران آمدند. از سوی دیگر در ایران نیز با این قضیه مشکلی وجود نداشت چرا که بسیاری از افغانها برای آرمانهای رهبر ایران در جنگ ایران و عراق کشته شدند». وی افزود: «اما این که چرا رویکرد مناسب وجود نداشته، متاسفانه باید اقرار کرد که به دلیل عدم اطلاعرسانی شفاف و روشن در مورد وضعیت افغانها در ایران و عدم شناخت مردم ایران، رویکردها نسبت به افغانها روشن نیست».
درک متناسب
اعدام زندانیان افغان در ایران با آن که از سوی خیلی از نهادهای بینالمللی نیز مورد انتقاد قرار گرفت، نهادهای مدنی و حقوق بشری ایران و همچنین گروه اصلاحطلب آن کشور که از عملکرد حکومت اعتراض دارد در مورد شفاف و یا غیرشفاف بودن اعدام افغانها در آن کشور عکسالعملی از خود نشان ندادهاند. اردوان روزبه میگوید که مدیران جنبش اصلاحطلب و مدنی ایران در شرایطی قرار نگرفتهاند که درک متناسبی از همسایگان نزدیکشان، یعنی افغانستان پیدا کنند. او تاکید میکند: «باید به این موضوع اعتراض کرد و بارها در نوشتهها اعتراض کردیم که ما باید بدانیم که جان یک انسان در هر جایی از دنیا با هر رنگی و هر لباس و لسانی برابر با جان دیگر افراد باشد و برای همه ما اهمیت داشته باشد».
با این حال، اردوان روزبه مقامهای دولت افغانستان را مورد انتقاد قرار میدهد و میگوید که بر مقامهای ایرانی فشار وارد نکردهاند تا شهروندان افغان که در ایران متهم هستند، در محکومیتشان عدالت رعایت شود. او تاکید کرد که شماری از شهروندان افغان در «ساحه اعدام» قرار دارند و دولت افغانستان در راستای تامین عدالت در صدور احکام اعدام به افغانهای متهم، فشار وارد نکرده است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
۱ Comment