سیمین / رادیو کوچه
……………………………………..
در برنامه امروزم قصد دارم اعترافی بکنم. چندوقتی است که معتاد شدم و الان کاملن میتونم حال افرادی را که اعتیاد دارند درک کنم! اصلن شایدم پایان دادن به برنامههام در رادیو هم یکی از دلایلش همین اعتیادم باشه! میدونین این که میگن اعتیاد زندگی آدمو عوض میکنه خیلی درسته!
……………………………………..
هر بار که زلزلهای رخ میدهد کلی خبر و عکس و اعتراض گسترده میشود و البته در پس آن موجی از نگرانی که به طور معمول هر بار در دل ما ایجاد میشود که این بار اگر زلزله بیاید چه کنیم؟! همه راجع به آن صحبت میکنند، به فکر چاره میافتند و باز بعد از مدتی روز از نو روزی از نو …
……………………………………..
ساختن یک خانه یا بنای وارونه و عجیب و غریب ایدهی جدید نیست. گفته میشود «سالوادور دالی» نخستین فردی بوده که این ایده را در آثارش بروز داده است و حالا چند سالی است که میتوان این گونه فضاها را در برخی کشورهای اروپا، امریکا و آسیا مشاهده کرد .
……………………………………..
……………………………………..
شاید زمانی که این جوان آریایی پیشنهاد بازی در فیلم «یابنده» را دریافت کرد فکر نمیکرد که روزی میتواند راه خود را از میان پیچ و خمهای زندگی در غربت بیابد و به یکی از موفقترین مدلها و بازیگران رزمیکار ایرانی در مالزی مبدل شود…
……………………………………..
ایرانیها به قول خودمون از هیچ چیز که شانس نیاورده باشند از چهره و فیزیک بدن یک شانس بزرگ آوردند! این نژاد آریایی که گاهی اوقات هم ترکیب شده با نژادهای دیگر آن قدر تنوع به چهرههای ایرانیان داده که در این کشور میتوان از گونه گونه رنگ و تیپ را مشاهده کرد.
……………………………………..
«مشتری محوری» – بخش سوم
شاید زمانی که «مازلو» نیاز به احترام را در سطوح بالایی هرم معروف خود قرار میداد به این فکر نمیکرد که برآوردن این نیازها به زودی در قرن معاصر تبدیل به یکی از مهمترین صنایع دنیا شود. صنعتی که پایه و اساس آن بر جلب رضایت مشتری بناشده است.
……………………………………..
«حلقهای گمشده در گردشگری ایران» – بخش دوم
در ایران به عنوان مشتری و ارباب رجوع آنقدر عادت کردهایم که با برخوردهای نچسب روبرو شویم و برای انجام کاری که برای آن پول دریافت میکنند منت سرمان بگذارند، که اگر در این زمینه استثنایی پیدا شود و فردی کار خود را درست انجام دهد، شگفت زده می شویم.
……………………………………..
حتمن بارها و بارها شنیدید که ایرانیها مهمان نوازترین مردمان دنیا هستند. من بارها از زبان گردشگران خارجی که به ایران سفر کردند در این مورد شنیدم و این مهماننوازی ایرانیها همواره یکی از ماندگارترین خاطرات آنها و ویژهترین صفتی بوده که به ایرانیان نسبت دادند.
……………………………………..
اغلب ما ایرانیها وقتی بهمون میگن که بریم از فلان موزه دیدار کنیم بهخصوص وقتی یکجایی مثل مالزی باشیم که موزههاش به شهرت موزههای فرانسه و بریتانیا و امریکا نباشه یک پاسخ مشترک داریم به طور معمول که: «ما خودمون این همه موزه داریم که کلی از اینها بیشتر قدمت داره و با ارزشتره»…
……………………………………..
……………………………………..
در هفتهای که گذشت فرصتی دست داد تا در کنسرت موسیقی یک گروه آلمانی شرکت کنم. گروه شش نفره SLIXS که کارشان را جدیتر با این اعضای جدید از حدود شش سال پیش شروع کردند و به زودی تبدیل به یکی از گروههای مدرن موسیقی آلمانی در دنیا شدند.
……………………………………..
در هفتهای که گذشت فرصتی دست داد تا سری به موزه ملی مالزی بزنم؛ موزهای که شاید برای بسیاری از ما حتا با وجود آن که بارها از مقابل ساختمان آن گذشتهایم همچنان ناشناخته باشد.برایم جالب بود که بدانم تا به حال چند ایرانی از این موزه دیدن کردند و آیا اصلن کسی سراغی از این موزه میگیرد یا نه؟
……………………………………..
«در انتهای جاده کسی منتظر است…»
حالا که شاید برایمان سخت باشد کمی کمتر سیگار بکشیم! کمتر کیسه پلاستیکی مصرف کنیم، بیشتر گل و گیاه بکاریم، کمتر آلوده کنیم، بیشتر پیادهروی و دوچرخه سواری کنیم،آب را پاس بداریم و گل را دوست داشته باشیم یا حتا کمتر از زمین و طبیعت بگوییم، بیشتر سفر کنیم…
……………………………………..
«جبر جغرافیایی…» – بخش دوم
وقتی از یک کشور جهان سومی باشی و کمکم گذرنامهات بشود جزو کماعتبارترین گذرنامههای دنیا اونوقته که اگه اهل سفر باشی ناخودآگاه گاهی اوقات آنچنان اسیر جبر جغرافیایی میشوی که دلت میخواهد هیچ مرزی تو دنیا وجود نباشه…
……………………………………..
«در مسیر …» – بخش نخست
یک سفر آنهم با دوچرخه وقتی عکاس هم باشی، وقتی از ایران هم آمده باشی و وقتی تو جادهی آسیا رکاب بزنی، کلی دیدنی و شنیدنی دارد؛ از گوناگونی فرهنگی و خوراکی و آدمها گرفته تا چشیدن طعم گس آن جبر جغرافیایی معروف!
……………………………………..
ماجرا از آنجا آغاز شد که چند وقت پیش یکی از استادانم از من چند دستور پخت غذای ایرانی خواست و من هم در پی یافتن بهترین چیزهایی که میشد پیدا کرد به زبان انگلیسی، بودم تا برای استادم بفرستم. در جست و جوهام به ویدیوهای جالبی برخوردم که حسابی توجهم رو جلب کرد…
……………………………………..
نام سهیل توکلی برای بسیاری از هموطنان به جهت ویدئو نقاشیهای ویژه او که در روزهای پس از انتخابات 1388 ایران انتشار یافت، نامی آشناست.اما این روزها از آن ویدئوهای اعتراضی دیگر خبری نیست و آن چه میبینیم ویدئوها و عکسهایی است از پروژهای با عنوان «روی خط قرمز».
……………………………………..
«گنجینهای برای هنر ایرانیان مهاجر»
آدمها در غربت فرهنگ خودشان را دارند، هنر خودشان، زبان خودشان و ادبیات خودشان را و این همان چیزی است که باعث آفرینشهای مختلف میشود، آفرینشهایی از جنس چالشی که با عناصر جدید در محیط اطرافشان دارند.
……………………………………..
«از اسکار ۸۴ تا جدایی لباس لیلا»
در کنار تمامی شورو شوق و شادمانی که دریافت جایزه بهترین فیلم در هشتادو چهارمین اسکار برای مردم ما به همراه آورد، موج دیگری از اظهار نظرها نیز وجود داشت که به شادمانهگی قبلیها نبود. نظرهایی متفاوت و اغلب نارضایتآمیز دربارهی آنچه هنرمندان ایرانی در این مراسم بر تن کردهاند.
……………………………………..
پخش زنده رادیو کوچه در روزسهشنبه، دوم اسفندماه 1390 برابر با بیست و یکم فوریه 2012 به روز جهانی راهنمایان گردشگری تا به پاس داشت این گروه، این روز را کمی بیشتر به آنها بپردازیم. به میان چند تا از راهنمایان تور رفتم و پای صحبتهاشون نشستم.
……………………………………..
این روزها فصل زمستان بیش از هر سال دیگری جلوهی خودش را به بسیاری از کشورهای جهان نشان داده است. گسترش سرما و یخبندان به ویژه در کشورهای اروپایی نه تنها سبب مختل شدن فعالیت روزمره در این کشورهاشده بلکه حرکت چرخ صنعت گردشگری را نیز با مشکل جدی روبرو کرده است.
……………………………………..
«در“بوکیت” ایرانی پر نمیزند! میزند؟! …»
این روزها بیشترین موضوعی که ذهن ایرانیها به خصوص ایرانیهای مالزینشین را به خودش مشغول کرده، تغییر ناگهانی بهای دلار و به دنبال آن «رینگیت» پول رایج مالزی است. بهایی که همچنان سیر صعودی خود را طی میکند و اعتنایی به وعدههای دولتی ندارد.
……………………………………..
سفرنگاری در فرهنگ ما با وجود داشتن گنجینه غنی از ادبیات سفر که به صورت مکتوب خلق شده، مرسوم نیست و شاید همچنان رایجترین شکل آن به عکسها و فیلمهایی باز میگردد که به لطف رشد فنآوری مردم میسر شده است.
……………………………………..
«مردمانی که باید از آنها آموخت …»
اگر بخواهیم تمامی پیش داوری هامون رو کنار بگذاریم و از اون جبههای که خیلی وقتها در برابر خیلی از کشورها داریم دست برداریم و کمی هم به چرایی این سلطه جهانی چینیها فکر کنیم شاید به نکات جالبی بربخوریم.
……………………………………..
«اگر سال ۲۰۱۲ پایانی برای جهان باشد…»
در هر منطقه و با هر فرهنگی که زندگی کنیم سال میلادی زندگی ما را تحت تاثیر خودش قرار میدهد. خواه در شرق چین باشی یا در قلب آفریقا، ساکن «سرچشمه» تهران یا «جلفا»ی اصفهان باشی یا در «کنزینگتون» لندن زندگی کنی بخش عمدهای از زندگیات به این آمدن و رفتنهای سال میلادی گره خورده!
……………………………………..
یلدا را همیشه دوست داشتم چه اون موقعها که هنوز بساط کرسی و اون سینیهای مسی بزرگ پر از تنقلات و انار و هندوانه روی اون برقرار بود چه حالا که در سرزمینی بی زمستان و بی انار هستم…یلدا رو همیشه دوست داشتم شاید به خاطر نامش که معنای زایشی نو را میدهد …
……………………………………..
«باتیک از اُسکو تا کوالالامپور»
امسال در کنار برنامههای ویژهای که در بزرگداشت «باتیک» برگزار شد از جمله اجرای نمایشهای زنده لباس، برپایی نمایشگاهی از تازههای لباس و وسایل خانه ساخته شده از باتیک، کنفرانس باتیک نیز برگزار شد و برای نخستین بار شرکتکنندگانی از ایران داشت.
……………………………………..
برای این که خود را در شرایط مناسب و سلامت نگاه دارید و زمینه را برای داشتن عمری طولانی فراهم کنید باید به چرخه گوارش و هضم غذا در بدنتان توجه کنید. با جذب هر چه بیشتر مواد خوراکی که مصرف میکنید قادر خواهید بود عمل کرد بدن را در بالاترین شرایط خود قرار دهید.
……………………………………..
«ماجرای “رضا شاه” و لباس اسلامی»
نام رضا شاه برای ما همواره تداعیکننده دورهی خاصی ازتاریخ کشورمان است و یکی از ربطهای مهمی که این نام به زنان پیدا میکند ماجرای کشف تاریخی حجاب است! اما در این سوی دنیا رضاشاه دیگری زندگی میکند که درواقع بانوان را تشویق میکند تا با پوشش زیباتری در جامعه حضور پیدا کنند.
……………………………………..
گیا پانگابین، هنرمند اندونزیایی است که سی سالی است در زمینه طراحی پارچه و لباس فعالیت دارد. او از شرکتکنندگان همیشگی «جشنواره مد اسلامی» مالزی است و یکی از بهترینهای آن که همیشه در آثارش نگاهی به میراث کشور خود دارد.
……………………………………..
«سلام ای همصدای من» نمایشی است که روایتگر مشکلات حقوق بشری جامعه ایران است. داستان نمایش به زندگی یک زندانبان و دختر کوچکش میپردازد و در کنار آن به چند زن زندانی نیز اشاره دارد که هریک به نوعی نمایندهی طیفی از جامعه ایران هستند.
……………………………………..
«نحسی ۱۱/۱۱/۱۱ و گریبان ایرانیان مالزی»
روز گذشته روزنامه «استار» مالزی که یکی از پرتیراژترین و پربینندهترین روزنامههای این کشور است سرخط خبرهای خود و تیتر یک روزنامه را به موضوع قاچاق موادمخدر توسط ایرانیان در مالزی اختصاص داده بود.
……………………………………..
«هنر ایران؛ متفاوت اما ناشناخته» – بخش سوم
شاید بتوان گفت برای بسیاری از اهالی شرق آسیا به ویژه مالزی با وجود آنکه در بسیاری از فضاهای معماری این کشور از هنر ایرانی استفاده شده و موزه اسلامی این کشور سرشار از آثار هنری ایرانی اسلامی است، هنر ایران چندان شناخته شده نیست چنانچه برای خیلی از مردم دیگر کشورها.
………………………………………
«هنر محصولی نو برای سرمایهگذاری» – بخش دوم
در حالی که جهان با بحرانهای مالی روبروست و بسیاری از کشورها در پی یافتن راه حلی برای خروج از این بحرانها هستند، دغدغههای مردم در زمینه کسب درآمد از طریق سرمایهگذاری تغییر یافته است.
………………………………………
«دل به هوای شیراز» – بخش نخست
برایم جالب بود که یک عکس و یک اثر هنری چگونه میتواند سفیری باشد برای دعوت مردمانی از دیگر کشورهای جهان به ایران یا یادآوریکننده خاطراتی خوش از سفرهای گذشته باشد. نقشی ماندگار برای هنر در برقراری تعاملی زیبا میان فرهنگهای متفاوت و ایجاد حسی مشترک …
………………………………………
«گردشگری و آخرین تحولات جهان»
دیگر قرار نیست تنها محصولات چینی بازار ایران را پرکنند. از این پس بازار گردشگری ایران نیز بیش از گذشته با حضور گردشگران چینی رونق پیدا می کند. ایران به عنوان مقصد صدو یازدهم در فهرست مقاصد گردشگران چینی قرار گرفته است.
………………………………………
متنوع و پائینتر بودن نرخ استفاده از امکانات جنسی در برخی از کشورها و شاید چندان جدی نبودن قانون در این زمینه و حتا گاهی قانونی بودن آن در این مناطق، این کشورها را به مقصدی جذاب برای بسیاری از گردشگران مخاطب این نوع از جاذبه مبدل میکند که سبب رونق اقتصادی این کشورهای عمدتن فقیر نیز میشود.
………………………………………
«دود هنوز هم از کنده بلند میشود…»
با وجود آنکه در فرهنگ ما برای کهنسالان و افرادی که به قولی چند پیراهن بیشتر پاره کردند همیشه جایگاه خاصی در نظر گرفته شده و تمامی افراد دانا «پیر» هستند اما شاید آنچنان که باید حرمت نگاه نمیداریم و ما نیز قوانین نانوشتهای در ذهن برای این ریش سپیدان صادر میکنیم.
………………………………………
روز 29 سپتامبر روز جهانی قلب نام گرفته است و من در آستانه این روز باز به سراغ دکتر مائو؛ پزشک چینی، رفتم و در این برنامه به راههایی شگفتآور برای محافظت از قلب اشاره دارم. راههایی که ممکن است حتا به آن فکر هم نکرده باشید.
………………………………………
شاید برای روزی که برای سفر کردن جشن میگیرند هیچچیز جالبتر از شنیدن خاطرات و تجربههای یک سفر رمزآلود نباشد. سفری به عمق تاریخ و قعر زمان؛ سفری در جاده ابریشم آنجا که روح آدمی وسیله نقلیه این سفر است…
………………………………………
«رسانه و گردشگری؛ارتباطی صادقانه»
در این برنامه سری میزنیم به زاگرب، مکانی که نخستین کنفرانس بینالمللی رسانه و گردشگری در روزهای 12 و 13 سپتامبر 2011 در آن برگزار شد. جایی که سازمان جهانی گردشگری تصمیم گرفت تا رابطهی نزدیکتری میان گردشگری و رسانه ایجاد کند.
………………………………………
دو سه روز پیش هنوز تو حال و هوای انتخاب دختر شایسته جهان بودم و فکر این که یکی از دوستان روزنامهنگار مالزیاییام گله میکرد که چطور با وجود بیش از 180 کشور در دنیا(البته به ظاهر این تعداد به 192 رسیده) این انتخاب تنها از بین 89 کشور صورت گرفت.
………………………………………
«فانوسی برای زندگیات روشن کن …»
این فانوسهای روشن و کیکهای شیرین چه آغاز زیبایی میتوانند باشند برای موضوعی تلخ و نازیبا به نام «خودکشی». شاید این نشانهای است که همیشه در زندگی باید به دنبال حتا کورسویی از امید بود و از رخدادی تلخ، یادبودی شیرین ساخت …
………………………………………
نخستین و نزدیکترین اتفاق برگزاری کنفرانس بینالمللی رسانه و گردشگری با عنوان «گردشگری در سر خط خبرها»ست که در روزهای 12 و 13 سپتامبر سال جاری (2011) در شهر زاگرب در کرواسی برپا میشود. این نخستین کنفرانسی است که به رابطه میان گردشگری و رسانه میپردازد.
………………………………………
امروز 31 ماه اوت 2011 و پنجاه و چهارمین سالگرد استقلال کشور مالزی با شعار «یک مالزی؛ آرامش مردم، موفقیت در تغییرات» است. مناسبت روز استقلال این کشور فرصت خوبی است برای این که کمی بیشتر از تاریخ این کشور با اطلاع شویم.
………………………………………
هرچند که در یکی دو سال اخیر، دیگر از آن روی خوش مالاییها کمتر نشانی هست اما شرایط حاکم بر ایران و تمایل هر چه بیشتر مردم برای مهاجرت از سویی و شرایط آسان تر مالزی برای سفر یا دریافت ویزا از سوی دیگر، همچنان سبب شده تا این کشور ایرانیان را با شتاب به سوی خود فراخواند. اما ایرانیان به راستی از این کشور چه میدانند؟
………………………………………
همهی حال و هوای اون موقع با این شروع میشد که عصرها دم غروب و وقت اذان، ربنای شجریان از همه جا پخش میشد و با این صدا دلت میخواست در هر حالت و هر جایی که باشی روزه باشی تا الان بتونی روزهات رو با شنیدن این دعا و اذان زیبای پس از اون باز کنی.
………………………………………
فستیوال «روحهای گرسنه» آئینی است که هر ساله در میانه ماه جولای در تقویم قمری چینی که یک ماه عقبتر از تقویم عادی است، برگزار میشود. میگویند در سه روز میانی این ماه، در بهشت باز میشود و روحها اجازه دارند که به زمین سفر کنند.
………………………………………
«از خطاطی تا کیهانشناسی فستفودی»
وارد نمایشگاه که شدم با خودم فکر کردم که چه غرور آفرین است که ما خطی داریم که میتوان از آن چنین آثار هنرمندانهای خلق کرد. خطی که میتواند شاخصه زیبایی از ایرانی بودن باشد و وجهی برای تمایز کشوری که مدعی است تمدنی غنی دارد.
………………………………………
در دنیای امروزه نوعی از گردشگری وجود دارد که به آن «گردشگری ارواح» گفته میشود. در این نوع از گشت و گذار برنامهریزان تورهایی را طراحی میکنند برای آنها که بدشان نمیآید سری به دنیای ناشناختهها بزنند و یک تجربه منحصر بفرد را داشته باشند، آن هم کجا؟ در سرزمین ارواح.
………………………………………
دریافت مردم ایران از زیبایی در پوشش در سطح بسیار بالایی است. یعنی با تمام محدودیتهایی که دولت ایجاد کرده و با تمام محدودیتهایی که صنعت پوشاک در ایران دارد، مردم فقط به طور اتوماتیک دارند مدسازی میکنند آنهم مدی مختص خودشان.
………………………………………
«ما از دو جنس مخالفیم، مسئله این است…»
هرچند که طرح جداسازی جنسیتی دانشگاهها، تازگی به فاز جدیدی رسیده اما موضوع جدیدی نیست و در طول سه دهه تقریبن اغلب دانشجویان با آن به نوعی روبرو بودهاند و میتوان گفت که آزمون و خطای خود را انجام داده است.
………………………………………
نمیدونم وقتی یک غیر ایرانی از زیبایی و سبزی درختان خیابانهای وطنت میگه یا از مهموننوازی مردم وطن و شادبودن اونها باید شاد باشی یا غمگین اما هرچه هست نظرات اونها که به ایران سفر کردهاند همیشه شنیدنی است.
………………………………………
گاهی در زمان رکود سفر، دفاتر مسافرتی اقدام به ارایه بسته های سفر ارزان تری می کنند که مشتریان خاص خود را دارد. آنان که تنها میخواهند که تور مناسبی از جهت قیمت بیابند اما این تورهای ارزان مسایل و ماجراهای خاص خود را دارد.
………………………………………
«پناه»، زیباترین کلمه دنیا، یاور، پشتیبان، حامی و هرچه معنا و مفهوم حمایت و مهربانی و بزرگی است در کلمه «پدر» نهفته است. در هر سن و سالی که باشی همواره نیازمند شانههای اویی تا پشتیبانی برایت باشد چون کوه. نیازمند دست پرمهر اویی تا نوازشی بر سرت باشد و …
………………………………………
بیایید در این روزگار که شاید در خانههای خود نیز غریبه باشیم در کنار صبوری اندکی تمرین مهربان بودن بکنیم. بیایید غریبگیهامون را به مهر آشنایان پیوند بزنیم. بیایید رها شویم از هرچه دوگانگی و تردید است.
………………………………………
صنایع دستی بخشی از فرهنگ یک ملت هست و همه علاقهمندند که بتوانند از آن استفاده کنند یا با افتخار از صنایع دستی کشور خود به دیگران هدیه دهند. از سویی کاربردی بودن صنایع دستی نیز اهمیت زیادی در گسترش استفاده از آن دارد.
………………………………………
من یک مهاجرم و لاجرم همواره دل کنده. عادت کردهام به جاگذاشتن و جاگذاشتهشدن. از جاگذاشتن هیچچیز و هیچکس نمیهراسم چرا که نخستینبار عزیزترینهایم را به یکباره در وطن جا گذاشتم …
………………………………………
رسیدن به آزادگی و پاکی در وطن برای تکتک اجزای یک سرزمین ضروری است. تنها خاکی پاک و سرزمینی به دور از هرگونه آلودگی قادر است بستر رشد نهالهای جوان آزادی باشد.
………………………………………
«کاش وطن جایی برای ماندن بود…»
به راستی اگر این در حدود ۴ میلیون مهاجری که جلای وطن کردهاند و هریک در گوشهای تمامی استعداد و توان و انرژی خود را در سازندگی جامعهای که در آن میهمانی چندساله هستند به کار گرفتهاند، در وطن میماندند چه میشد؟
………………………………………
مسال نیز در روز جهانی «تنوع فرهنگی و گفت و گو برای توسعه» همچون دو سال گذشته فرصتی دست داد تا در جشنوارهای با عنوان رنگهای مالزی که هر ساله وزارت گردشگری این کشور به منظور به رخ کشاندن توانمندیهای گردشگری این کشور برگزار میکند شرکت داشته باشم.
………………………………………
در این برنامه به روایتی دیگر از زندگی در غربت اشاره دارم، روایتی زیبا از زبان یک شاعر که هر چند که شاید آن را شنیده باشید اما زیبایی این حکایت ارزش دوباره شنیدن آن را دارد. حکایتی از جمعههایی که ناگهان یکشنبه میشود…
………………………………………
اگر ازشما الان بپرسم از فردوسی چی میدونید، چه پاسخی میدهید؟چقدر از شعرهاش یادتونه یا از زندگی او که در کتابهای درسی کمی از آن را خواندیم؟
………………………………………
دوستی چند روز پیش در کنار عطر و یاد وطن اون هم از نوع اردیبهشت ماهیاش، جای همه دوستان خالی، چند کیلویی گوجهسبز فرد اعلا برای من به سوغات آورد. حالا اینکه یک آدم خوشخوراک چهقدر از دیدن چنین سوغاتی بهخصوص اونکه چند سالی هم باشه که در فراقش بوه باشی خوشحال میشود بماند. اما اینکه با دیدن و چشیدن دانه به دانه این گوجهسبزها انگار یه حسی در آدم زنده میشود، حکایت دیگری دارد.
………………………………………
این روزها، روزجهانی مادر بهانهای شده تا در سراسر جهان این نام مقدس و ارزشمند بارها و بارها تکرا شود. از سیاستمداران گرفته که تلاش میکنند تا با شعارهایی در حمایت زنان و مادران خانواده خودشان را محبوب قلب زنان کنند تا شاید از حمایتهای آتی آنان بهرهمند شوند تا اهالی هنر.
………………………………………
دیروز با دوستی غیرایرانی که بارها به ایران سفر کرده گفتوگو میکردم و او به نکتهای اشاره داشت، نکتهای که البته برای او بسیار عجیب بود. از یک ایرانی مقیم آمریکا میگفت که در یکی از شهرهای ایران با او آشنا شده و خودش را آمریکایی میدانسته و حتا گفته که من هیچ علاقهای ندارم که فرزندانم از ایران چیزی بدونند چون اینجا را دوست ندارم و ترجیح میدهم آمریکایی باشم.
………………………………………
نمیدونم چند سال از مدرسه رفتنتون میگذره اما آیا نام آموزگار کلاس اولتون رو به خاطر دارین؟ اصلن از معلمهاتون چی به یاد میآرید؟ اغلب افراد آموزگار کلاس اولشون رو به خوبی به یاد میآورند. هم او که سبب شده تا خواندن و نوشتن را بیاموزند و وارد دنیای دیگری بشوند.
………………………………………
«تورج عاطف» سالهاست که مینویسد و به گفته خودش دغدغه نوشتن هیچگاه رهایش نکرده است: «… سالها است که درد دلها را قلم زدم و اگر توان ابراز خون دل خوردنهایم را نداشتم در عوض کیبورد کامپیوترم را خون به دل کردم…..
………………………………………
چند سالی است به بهانه بزرگداشت «شیخ بهایی» که زمانی از ساکنان به نام این شهر بوده و تولد او را روز معمار نام نهادهاند، برنامههای گوناگونی در بزرگداشت اصفهان از روز 3 اردیبهشت ماه برگزار میشود.
………………………………………
زندگی در غربت لحظههای تلخ و شیرین زیادی دارد که شاید بشود از کنار بعضی از تلخهایش به راحتی عبور کرد و با کمی صبوری آن را به جان خرید اما گاهی لحظههای بسیار تلختری هم دارد که به سختی میتوان آن را تحمل کرد.
………………………………………
در یکشنبهای دیگر شما را میهمان میکنم به سفری به یادماندنی، این بار با هم سری به یک کنسرت موسیقی میزنیم. شاید یکی از حسنهای زندگی در جایی دور از وطن این باشد که گاهی شانس این را پیدا میکنی که به برخی از آرزوهایت جامه عمل بپوشانی. دیشب این فرصت برای من پیش آمد که از نزدیک شاهد اجرای «کیتارو» آهنگساز به نام ژاپنی باشم.
………………………………………
روز بیست و یکم مارچ سالروز تولد «یوهان سباستین باخ» آهنگساز به نام آلمانی است. هر ساله به این مناسبت در روزهای آغازین بهار جشنوارهها، کنسرتها و برنامههای گوناگونی در نقاط مختلف جهان برگزار میشود.
………………………………………
«وقتی کفش جاذبه گردشگری میشود»
در این روز تعطیل باز به سراغ سوژه جذاب گردشگری میروم. این بار سری میزنم به یک جشنواره دیدنی. جشنواره «کفش» که وزارت توریسم مالزی برگزار کرده است.
………………………………………
با وجودی که دو هفتهای از آغاز بهار میگذرد اما برنامههای من همچنان حال و هوای نوروز و آغاز بهار را دارد. امروز در این برنامه گپی کوتاه و از راه دور دارم با «امیر کارگر» یکی از هموطنان مهاجر که نوزده سالی است دور از وطن زندگی میکند اما نوشتههای او همچنان رنگ و بوی صفا و صمیمیت وطنی را دارند.
………………………………………
«ایران، کشوری با مهماننوازترین مردم دنیا»
برای ما ایرانی ها همیشه دیدار با افراد غیر هموطنی که از کشورمان دیدار کردهاند جالب است. از اون ها میپرسیم که برای چه علاقهمند شدند تا به ایران سفر کنند و ایران را چطور دیدند و کلی سوالهای دیگر. تا به حال با خیلی از این افراد روبرو شدم از ملیتهای مختلف و با تجربههای گوناگون اما تمامی آنها در یک حس از ایران مشترک بودند؛ این که ایران با آنچه دربارهاش شنیده بودند تفاوت دارد و مردم بسیار خونگرم و مهمانپذیر هستند.
………………………………………
امروز سیزدهمین روز از سال یکهزار و سیصدونود هست و بنا به آنچه ما ایرانیها رسم داریم، بهطور معمول هرجا که باشیم سری به دشت و دمن میزنیم و چند ساعتی را در دامان طبیعت میگذرونیم.
………………………………………
نوروز همیشه فرصت خوبی بوده برای دورهم جمع شدن و همدلی. اعضای خانواده از دور و نزدیک به این بهانه دستکم سالی یک بار همگی دور هم جمع میشوند و دیداری تازه میکنند.
………………………………………
در دومین پرسه در سال یک هزارو سیصد و نود، نگاهی کوتاه دارم به برنامه جهانی «ساعت زمین» (Earth Hour). چندسالی است که در یکی از نخستین روزهای بهار در نیمکره شمالی طرحی به اجرا در میآید که در آن یک ساعت خاموشی اعلام میشود تا بدین وسیله توجه جهانیان به حفظ هر چه بیشتر انرژی و و مراقبت از کره زمین جلب شود.
………………………………………
«با ایرانیان، در سرزمینی استوایی»
در نخستین روز از سال نو، ادای احترام و خجستهترین آرزوها را برایتان دارم و امید دارم که این سال برای تمامی ایرانیان در هر گوشه از این جهان پهناور که هستند، سالی سرشار از پیروزی و پویایی و پایندگی باشد.
………………………………………
«چهل سالگی عاشقانهای برای همه»
این روزها همزمان با به خواب رفتن زمستان و تولد بهار، در حالی که زمین دارد خود را برای به دنیا آوردن شکوفهها آماده میکند خیلی آدمها هم خودشان را برای تولدی دیگر آماده میکنند. تولد ده سالگی، هیجده سالگی، چهل سالگی یا حتا هفتاد سالگی. اما با وجودی که هر مرحله سنی آدم از ویژگی خاص خودش برخورداره در این میان چهلسالگی عالم خودش را داره.
………………………………………
«صبح که از خواب بیدار شدم ، هوای آفتابی از پشت پنجره روی ملافهها افتاده بود. بالش پر مرغابیام را به کناری گذاشتم. ملافهها را جمع کردم. از روی تخت بلند شدم تا به روز چهاردهم مارچ ۲۰۱۱ سلامی گرم بدهم.
………………………………………
«ایران ممنوع به توان بینهایت»
هفته گذشته در خبرها خواندیم که انتخاب رساله با موضوع ایران برای دانشجویان ایرانی خارج کشور ممنوع شد. مدیرکل امور دانش آموختگان وزارت علوم، پس از اعلام این خبر گفته است که ممنوعیت انتخاب موضوع رساله در ارتباط با ایران هم شامل دانشجویانی که با هزینه شخصی برای ادامه تحصیل به خارج از کشور میروند و هم شامل دانشجویان بورسیه دولتی میشود.
………………………………………
برنامه امروزم را تقدیم میکنم به تمامی زنان و مردان آزاداندیشی که آموختهاند و میآموزند که نه تنها به زنان که به تمامی انسانهای روی این کره خاکی با نگاهی بشری عاری از هرگونه برتری جویی و تبعیض بنگرند. آموختهاند که زن با مرد نه برابر که هر دو از یک روح دمیده شدهاند در این کالبد خاکی.
………………………………………
«زنان، جنبش و حافظه تاریخی ما»
در آستانه روز هشتم مارس، روز جهانی زن، هستیم و باز بازار سخن گفتن از زنان و حقوق آنها و نقش حیاتیشان در اجتماع داغ داغ است. محفلهایی با این مناسبت برگزار میشود و تمامی فعالان از جمله اجتماعی و مدنی و حقوق بشری گرفته تا سیاستمداران و هنرمندان به این موضوع میپردازند.
………………………………………
هر روز که از آغاز این برنامه میگذرد، نوشتهها و نگاههای متفاوتی از شنوندگان و دوستانی که هر یک در گوشهای از این کره خاکی در انتظار دیدن دوباره وطن زندگی میکنند بهدست من میرسد و اینها همه سبب دلگرمی بیشتر من در ادامه این برنامه میشود.
………………………………………
«پایههای میراث فرهنگی فرو میریزد؟»
یکی از مهمترین و البته نگرانکنندهترین خبرهای هفتهای که گذشت احتمال فروریختن بخشی از اتصالات رمپ پل تاریخی سی و سه پل بود. در هفتهای گذشت بخشی از محدوده کارگاهی مترو اصفهان در حدود ده متری رمپ جنوبی سی و سه پل نشست کرد.
………………………………………
در هفتمین پرسه در دیار غربت به سراغ بانویی میروم که سالهای زندگیاش در دیاری دیگر را با اندیشیدن به کودکان و دنیای زیبای آنها گذرانده است. «آزیتا پورقاسم» چندسالی است که دور از دیار خودش زندگی میکند و در این برنامه از تلاشش در ماندگار کردن ترانههای شاد دوران کودکی که اغلب ما چندتایی از آنها را به خاطر داریم و با شنیدنشان به یاد دوران خوش کودکی میافتیم میگوید:
………………………………………
«راهنمای گردشگری، تنوع زیستی و مسوولیت»
در برنامه امروز به بهانه 21 فوریه، روز جهانی راهنمایان گردشگری و برپایی آیینی به این مناسبت در ایران، گفتوگویی دارم با «آرش نورآقایی» عضو هیت مدیره و دبیر انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان تهران، انجمنی که برگزارکننده مراسم ویژه این روز نیز هست.
………………………………………
در این برنامه صندوقچه نوشتههای خودم را باز کردم و چند تا نوشته از آن بیرون آوردم. شاید بشود با آنها یک چهلتیکه درست کرد. از اون چهلتیکههایی که مادربزرگها همینطور که برای ما قصه میگفتند، درست میکردند تا زینتبخش جایی باشد.
………………………………………
«گردشگری و ناآرامیهای سیاسی»
در این روزهای پرتب و تاب که در تعدادی از کشورهای جهان، بازار انقلاب و تحولات سیاسی حسابی داغ است، دنیای گردشگری نیز دچار تحولاتی ناشی از این ناآرامیها شده است. برخی کشورها دچار رکود و برخی با رونق گردشگری روبهرو بودهاند.
………………………………………
میزبان امروز ما «فرشته امیری» دانشجوی جوانی است که در ایتالیا درس میخواند و عشق عمیقی به موسیقی و ادبیات دارد. اما پیش از قدمگذاردن در این راه، دلم میخواهد که تاکیدی دوباره داشته باشم بر اینکه اگر دوستی در این پرسهها ما را به دلنوشتههای خود میهمان میکند نه از این جهت است که قصد خودستایی یا مطرحکردن خود را دارد،
………………………………………
«نخست از خود اندازه باید گرفت…»
در چهارمین برنامه از «پرسهای در دیار غربت» خرسندم که نوشتههای شما بر دل اهالی دیار غربت نشسته و شاهد ابراز آرا و عقیدههای گوناگون در این زمینه هستیم.
………………………………………
اگر در سرزمینی که زندگی میکنید با یک کلونی از جماعت چینی هموطن شدید حتمن این روزها شما هم در حال و هوای سال نوی چینی قرار گرفتید. هیاهوی محلههای چینی و بازارها، خریدهای سال نو، فانوسهای قرمز، شاخههای پرشکوفه، گلهای قرمز و صورتی، بامبوهای سبز با روبانهای قرمز و درختچههایی با پرتقالهای ریز و طلایی و آویزهای قرمز در مقابل دفترهای کار، مغازهها و خانهها.
………………………………………
در این برنامه همانطور که در برنامه پیش قول داده بودم باز هم سری میزنیم به دل نوشتههای «فرشته وزیری نسب» استاد ایرانی ادبیات انگلیسی دانشگاه «فرانکفورت» که سالهاست دور از وطن زندگی میکند.
………………………………………
برپایی نمایشگاهی از هنرمندان ایرانی در مالزی علاوه بر نمایش قدرت هنر در ایجاد همدلی در میان ایرانیان، شاید مقابلهای فرهنگی با بازتاب منفی حضور ایرانیان در جامعه و رسانههای این کشور باشد.
………………………………………
خیلی خرسندم از این که این برنامه خیلی زود جای خودش را در میان شنوندهها باز کرده و با ابراز مهر همراه شده؛ پرسهای در دل و جان پرستوهای مهاجری که به دل یاد وطن دارند و در سر سودای پرواز … امیدوارم که پرسهای در دیار غربت بتواند حرف دل آنهایی باشد که شاید سالهاست از خود و حسشان نسبت به وطن دومشان سخنی نگفتهاند.
………………………………………
هفته پیش به بهانه نامیده شدن سال 2011 به نام سال جهانی جنگلها با شما از جنگل و مزایای آن برای زندگی بشر سخن گفتم و این هفته قصد دارم در ادامهی این موضوع به «جنگل نوردی» بپردازم.
………………………………………
مجمع عمومی سازمان ملل متحد سال 2011 را به عنوان سال جهانی جنگلها اعلام کرده است. این اقدام به منظور ایجاد آگاهی در زمینه اهمیت مدیریت پایدار، حفاظت و توسعه پایدار درتمامی جنگلها به عنوان منبع غذا، دارو، آب سالم و تنوع زیستی انجام شده و مرکز میراث جهانی یونسکو نیز آمادگی خود را برای هرگونه همکاری با پروژههای دولتها در این زمینه اعلام کرده است.
………………………………………
«زندگی حس غریبی است که یک مرغ مهاجر دارد»
گفته میشود که رقمی میان دو تا چهار میلیون ایرانی جایی غیر از وطن خودشان زندگی میکنند. این تعداد ایرانی به هردلیل که از کشور خارج شده باشند، با یک تربیت و فرهنگ ایرانی ناچار هستند که خود را با جامعه میزبان تطبیق داده و به زندگی خویش در وطن دوم ادامه دهند. زندگی که هر روز آن میتواند با حادثهها، تجربهها و نگاههای نو همراه باشد.
………………………………………
بخشی از ساعتهای زندگی هر روزه ما به گذراندن در مکانهای عمومی میگذرد، اما آیا همواره صدای محیط مطلوب نظر ماست؟ در یک فضای عمومی چه موسیقی باید طنینانداز شود؟ آیا برای موسیقی محیط تعریفی وجود دارد؟
………………………………………
«گردشگری و هدفمندی یارانهها»
سرانجام پس از سالها، طرح هدفمندی یارانهها که به یکی از جنجالیترین موضوعهای سالهای اخیر مبدل شده به مرحله اجرا رسید و با بذل توجه دولت در ارسال مقادیری پول با برکت به حسابهای مردم، بهای برخی قلمهای مصرفی هم چون بنزین، گازوییل، آب و برق که پیش از این دولت برای آن یارانه میپرداخت، افزایش یافت.
………………………………………
«بنیادی برای ماندگاری هنر سنتی»
اگر کمی اهل توجه به هنرهای دستی یا هنر پارچهبافی و طراحی آن باشید، یا حتا اهل سفر آن هم سفر به شرق آسیا، کلمهی «باتیک» حتمن به گوشتان خورده است
………………………………………
صنعت گردشگری جهانی در یکی دو سال گذشته با بحرانهایی جدی روبهرو بوده و در واقع در سال 2010 انتظار رشد چشمگیری از آن نمیرفته، بحرانهایی همچون رکود اقتصادی، بروز بیماریها و بروز برخی بلایای طبیعی از این جملهاند.
………………………………………
شب یلدا در کشوری استوایی که روزها و شبهاش هیچ فرق زمانی با هم نداره و توی اون نه از زمستون خبری هست و نه از برف و نه از انار، حال و هوای خاص خودشو داره خاصه اون که به جای انارسرخ، میوهی اژدهایی زینت بخش سفرهی یلدا میشود.
………………………………………
«اقامت خانگی»، در سالهای اخیر مرکز توجه دست اندرکاران صنعت گردشگری شده است. در این نوع از سفر، گردشگران در بخشی از خانهی یک روستایی ساکن میشوند و با آنان زندگی میکنند.
………………………………………
«چونکه با کودک سروکارت فتاد…»
تولید یک کتاب الکترونیکی برای کودکان به زبان انگلیسی با بهرهگیری از مثنوی مولوی، به همراه تاثیری که این نوع محصولات میتواند در بحث جهانی شدن فرهنگ داشته باشد بهانهی خوبی بود برای گفتوگو با یک هنرمند.
………………………………………
برای من که چند سالی است دچار عارضهی گردن درد ناشی از نشستن ساعتهای طولانی پشت رایانه هستم خیلی جالب بود که بدانم که دلیل اصلی این مشکل چندان هم به نشستن طولانی پشت رایانه مرتبط نیست. با پرسه همراه باشید تا به علت اصلی این عارضه پی ببرید.
………………………………………
شاید شما هم در سفرها، اقامت در خانههای شهری یا روستایی را تجربه کرده باشید. گاهی از سر ناچاری و به سبب نیافتن هتل مناسب گاهی نیز با علاقه. «اقامت خانگی» (Homestay)برای آنان که اهل سفر هستند، چندان ناآشنا نیست.
………………………………………
در جشن نخستین سالگرد تولد رادیو کوچه، من هم تصمیم گرفتم به «کوچه» بپردازم. شاید در کمتر کشوری بتوان اینچنین ردپای کوچه را بهوضوح و پررنگ در فرهنگ و ادبیات مشاهده کرد. کوچه از بچگی با ما همراه شده، بازیهای کودکانه در کوچه محلهای بچگی، دوستیها و عاشقشدنهای کوچهای.
………………………………………
در این دوره و زمونهای که همهجا تب و تاب لاغر شدن و رژیم گرفتن و هیکلهای مانکنی حسابی داغه و هر فردی به خصوص خانمها تلاش میکنه تا اندامی متناسبتر داشته باشه، یه جایی در این جهان بیکران هست که چاق بودن یکی از معیارهای بسیار مهم برای زیباییه.
………………………………………
«بانوی شهر قصهها» حتا در میان قصهها هم به دور از خشونت نیست. برای مبارزه با خشونت بر علیه زنان به فکر رفتن به زامبیا یا قبیلهای در عراق یا کردستان، یا افغانستان و شرق چین نباشیم. این دیو هراسناک در همین دوقدمی لانه کردهاست. شاید اتاق بغلی، شاید در اندیشهی بعدی و شاید در کلام بعدی…
………………………………………
حدود 86 سال از راهاندازی نخستین تلویزیون در جهان میگذرد و سازنده آن و یا درواقع کامل کنندهی این اختراع، «جان لوگی برد» انگلیسی، زمانی که برای نخستینبار اولین تصویر را از آن جعبه مقوایی در لندن، انعکاس داد به ذهنش هم خطور نمیکرد که بعدها این جعبه جادویی با این همه مخاطب روبهرو باشد.
………………………………………
نمیدانم تا به حال تجربهی زندگی یا سفر به یکی از کشورهای آسیای شرقی را داشتهاید یا نه؟ یکیاز ویژگیهای مردمان این کشورها، که به طرز شگفتآوری به ویژه برای ما ایرانیها، عجیب و باور نکردنی و جالب توجه است، آرامش و صبوری بیش از حد آنهاست. و شاید همین ویژگی باشد که این سرزمینها را برای زندگی یا سفر و لختی آسودن مطلوبتر میکند.
………………………………………
هدف از برگزاری روز جهانی «دیابت»، شناساندن هر چه بیشتر این پدیده به جهانیان است و از آنجا که آموزش و نقش آن در پیشگیری از بیماری بسیار با اهمیت است شعار امسال این روز «آموزش و پیشگیری از دیابت» در نظر گرفته شدهاست.
………………………………………
آیین بزرگداشت استاد «مهدی سجادی»، آخرین نقاش سلطنتی ایران که به کشیدن پرترههای پرسرعت از شخصیتهای برجستهی جهان شهره است و اکنون در اتریش اقامت دارد، روز یکشنبه، 16 آبان سالجاری، برابر با هفتم نوامبر سال 2010، در محل رستوران ایرانی «آپادانا» در شهر وین و با همت انجمن فرهنگی و علمی «باور» برگزار شد.
………………………………………
«ایرانیان و انجمنهای فرهنگی خارج از کشور»
آیین بزرگداشت «استادمهدیسجادی»، نقاش سرشناس ایرانی مقیم اتریش روز یکشنبه، 16 آبان سالجاری، برابر با هفتم نوامبر سال 2010، در شهر وین برگزار میشود.
………………………………………
امروز با هم سری به چند خبر جالبتوجه میزنیم. خبرهای اجتماعی، فرهنگی و گردشگری. توجه به مسایل و مشکلات زنان یکی از آن چیزهایی است که به ظاهر وجههی خیلی خوبی برای آدمها یا سازمانها میآورد. هر روز میبینیم که طرح جدیدی مبنی بر احترام به حقوق زن و خانواده و … تصویب میشود و هر نهادی میخواهد به نوعی در این زمینه اقدامی بکند حالا این اقدام چقدر کارشناسی است
………………………………………
این روزها پای آیینهای غربی در خانه خیلی از ما باز شده. یکی از این مناسبتهای غربی «هالووین» است که ردپایش ولو در حد یک جاشمعی کوچک مدل کدوی مخصوص هالوویین خیلی جاها دیده میشود. آیینی مورد علاقهی جوانترها.
………………………………………
«ایرانیان و امنیت در مالزی»(2)
در این برنامه باز هم قصد دارم موضوع امنیت را در کشور مالزی پی بگیرم. همانطور که در برنامه پیشین اشاره کردم باوجود آن که کشور مالزی تبدیل به یکی از قطبهای گردشگری در شرق آسیا شده و شمار مهاجران و افرادی که این کشور را برای تحصیل، کار یا اقامت انتخاب میکنند روبه افزایش است، اما فضای این کشور از امنیت کافی برخوردار نیست.
………………………………………
منشور ملل متحد، به عنوان معاهدهای بینالمللی، اصول عمده روابط بین المللی، از برابری حاکمیت کشورها تا جلوگیری از استفاده از زور در روابط بینالمللی به هر شیوه ناسازگار با هدفهای ملل متحد، را تدوین میکند.
………………………………………
«شبکه زنان دانشمند جهان اسلام»
روز پنجشنبه ۲۹ مهرماه، (۲۱ اکتبر)، نشستی با حضور مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری جمهوری اسلامی ایران و چند تن از بانوان مقیم مالزی، در سالن همایشهای محل جدید کنسولی سفارت ایران برگزار شد. این نشست در حاشیه برگزاری پنجمین اجلاس وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی در کوالالامپور برگزار میشد. از مصوبههای این اجلاس که با موضوع «ارتقا کیفیت فرهیختگی در دانشگاهها، تحقیقات و ابداعات برای شکوفایی امت اسلامی» برگزار شد، پیشنهاد استقرار دبیرخانه شبکهی زنان دانشمند جهان اسلام و توسعه و گسترش همکاریهای علمی، فنآوری میان کشورهای اسلامی بوده است.
………………………………………
به فروشندگان فروشگاه اطلاع میدهم. میگویند این هشدار برای همین است. گویا این اتفاق هرروزه و بارها و بارها تکرار میشود. اما یک نکته مثبت؛ فروشگاه دوربین مداربسته دارد! به دنبال مقر پلیس هستم در این مرکز خرید بزرگ. مییابم و با سرعت سعی میکنم به آنها توضیح دهم چه اتفاقی افتاده شاید بجنبند و از طریق دوربین مداربسته سارق را بیایند. پلیس زن مرا به آرامش دعوت میکند. میگوید بنشینم و صبر کنم تا کارش تمام شود. دلم شور میزند هرچقدر آرامش شرق اسیایی را دوست داشتم، اینجا از آن حالم به هم می خورد. بابا طرف کیفمو زده و رفته باید بجنبیم.
………………………………………
در سال ۱۹۸۷، روز ۱۷ اکتبر، حدود ۱۰۰ هزار نفر مدافع حقوق بشر در پاسخ به فراخوان «پدر ژوزف ورسینسکی»، در میدان «تروکادرو»ی شهر پاریس، جایی که اعلامیهی جهانی حقوق بشر «سال ۱۹۴۸» امضا شده بود، جمع شدند تا به یاد قربانیان گرسنگی، فقر، خشونت و جهل اعتراض خود را نسبت به فقر مطلق نشان دهند. مجسمهای نیز به این مناسبت در این میدان که بعدها میدان «حقوق بشر و آزادی« نام گرفت، نصب شد.
………………………………………
«زندگی با استاندارد ایزو ۹۰۰۰»
روز ۱۴ اکتبر، روز جهانی «استاندارد» است و من قصد دارم در این برنامه به این موضوع بپردازم. استاندارد؛ همهی ما این نام را بارها و بارها شنیدیم و میدانیم که وقتی گفته میشود چیزی استاندارد است یعنی اینکه به قول جوانترها کارش خیلی درسته!
………………………………………
«ای نامه که میروی به سویش … »
این روزها هرکسی وابستهای در دیار غربت دارد. روزای تعطیلش میشینه پای نت یا تلفن و یه دل سیر باهاش حرف میزنه. گاهی فکر میکنم تکنولوژی واقعن چه خدمتی به بشر در این زمینه کرده. خیلی دور نیست اون زمانها که برای دوستانمون یا دخترخاله و پسرعمو نه خیلی دور همین نزدیکمون، تو شهر خودمون یا یه شهر دیگر نامه مینوشتیم یا کارت پستال میفرستادیم تا چندروز بعد به دستشون برسه.
………………………………………
در دنیای گردشگری، یکی از عاملهایی که میتواند در توسعه و رشد این صنعت تاثیر بهسزایی داشته باشد، نیروی انسانی مورد نیاز این صنعت و آموزش آن است. به عبارتی هرچه شیوه آموزش و تربیت نیروی انسانی شاغل در صنعت گردشگری از کیفیت و کمیت بالاتری برخوردار باشد، آینده آن روشنتر خواهد بود.
………………………………………
گردشگری صنعتی است که میتواند بیشترین سهم را در مشارکت برای حفاظت از تنوع زیستی ایفا کند. این امر از طریق مشارکت در اقدامات سادهای توسط گروههای تورگردانی برای به حداقل رساندن فشار و خسارت به حیات وحش یا تامین تسهیلات و تجهیزات لازم تنها از ذخایر پایدار و به روشهای کمخطر برای طبیعت میسر است.
………………………………………
گردشگری صنعتی است که این روزها همه به نوعی با آن در اتباطند، اگر از اهالی این صنعت باشید که به واسطه فعالیت خود با آن بهطور مستقیم ارتباط دارید و اگر اهل سفر به گونهای دیگر.امروزه حتا آن بومی آفریقایی که از قبیله خود پارا فراتر نگذاشته نیز عضوی از چرخه این صنعت است.
……………………………………..
در این برنامه شمارا با خود به سفری به دنیای سکوت میبرم. سفری به دنیای آنها که با دستها و چشمهایشان سخن میگویند. افرادی بر خلاف دنیای پرهیاهوی حاضر، باید به آهستگی و در سکوت با آنان سخن بگویی.
……………………………………..
در میان برنامههای بزرگداشت روز مالزی، برنامهای نیز به معرفی کتاب عکس یک بانوی عکاس ایرانی با نگاهی نو به مالزی میپردازد. کتابی که درآن عکسهایی از آیینهای تولد تا مرگ در دینهای مختلف موجود در مالزی به تصویر کشیده شده است.
………………………………………
«شروین» دانشجوی ۲۴ سالهای است که در حال تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ژئوتکنیک است. او هم مثل خیلی از دانشجوهای دیگر برای دریافت پذیرش دانشگاهی نیازمند داشتن مدرک «آیلتس» بوده از این جهت سه ماه زمان با بهرهگیری از دانش یکی از دوستاناش به آموختن مهارتهای لازم برای گذراندن این امتحان اختصاص داده و این امتحان را با کسب نمره ۹ با پیروزی گذرانده است.
………………………………………
«منشور کوروش جبرانی برای سخاوت ایران»
در سال ۱۲۸۵ شمسی یکی از اعضای گروه کاوش انگلیسی به نام «هرمز رسام»، در منطقهی بین النهرین(عراق کنونی) استوانهای از گل پخته به دست آورد. گمان نخستین باستانشناسان این بود که این لوح توسط یکی از پادشاهان بابلی نگاشته شده است. اما پس از بررسی خط شناسان مشخص شد که این سنگ نوشته در سال ۵۳۸ پیش از میلاد به هنگام ورود سپاه فاتح ایران به بابل به فرمان کوروش نوشته شده است.
……………………………………….
بشر از ابتدا در تلاش برای انتقال اطلاعات و دانش شفاهی خود بوده و در سیر رشدی که داشته این تلاش را به صورتهای گوناگون همچون؛ تصویرنگاری، اندیشهنگاری، واژهنگاری، آوانگاری، هجانویسی و خط الفبایی نشان دادهاست.
………………………………………
با ارایه بهترین خدمات، قیمتهای مناسب و بستههای متنوع سفر میتوان ابتدا در میان مخاطبان تقاضا را ایجاد و سپس این تقاضا را برای مدت زمان طولانی حفظ کرد که فرد با توجه به اصل نیاز به سفر، هر ساله یا هر ۶ ماه یک بار برای برآوردن نیازهایش سری به این بازار پر رونق بزند.
………………………………………
و حالا مالزی که امسال پنجاه و سومین سال استقلالش را جشن میگیرد، هر سال با غرور داستان استقلالاش را فریاد میزند و از مردانی تقدیر میکند که طی این سالها با عنوان نخستوزیر در جهت پیشرفت و توسعه این کشور کوشیدند.
……………………………………..
راز شگفتیآور برنج سیاه، برترین مقصدهای گردشگری شرق آسیاواقیانوسیه، تاثیر اواز پرندگان بر درد، کشور پرو مقصد مورد توجه گردشگران فرهیخته، رابطه چاقی با کشوری که در آن زندگی میکنید و تونلهای ارتش سری از خبرهای موردتوجه در این گشت وگذار است.
……………………………………..
دنیای گردشگری هم این هفته حال و هوای ماه رمضان را داشت. در شرایطی که در ایران ساعتهای کار در ماه رمضان کاهش پیدا کرده و احتمالن نرخ بهرهوری از ساعتهای کاری هم کاهش می یابد، خیلی از کشورها از این زمان بهره برده و به توسعه درآمد خود با استفاده از این فرصت در صنعت گردشگری شان پرداختند.
…………………………………….
راستش تو این برنامه میخوام پرسهای در درون خودم داشته باشم. میخوام یک کمی دردل کنم و حرفهایی رو که شاید خیلی از شما هم بهش فکر کردین نه یکبار که هزار بار به زبون بیارم.
……………………………………..
فکر کردن به انسانهایی که هزاران سال پیش در یک سرزمین میزیسته و اکنون تداوم حضور نسل آنان، جمعیت آن سرزمین را بوجود آورده هیجانانگیز است.مردمان بومی که آداب و آئینها و فرهنگ خود را دارند و در گذر زمان رو به کاستی گذاردهاند.
…………………………………..
در کشورهای شرقی به ویژه هند و تایلند، «فیل» نقشی جدی در آثار هنری، آیینها و معابد دارد. این امر نشان از آن دارد که این جانور در میان نمادهای جانوری هنرهای شرقی از جایگاه خاصی برخوردار است.
……………………………………
حتمن ماجراهای میدان نقش جهان و دردسرهایی که ساختن برج جهاننما در کنار آن ایجاد کرد را به خاطر دارید. ماجرایی که سبب شد تا یونسکو ایران را تهدید کند که این میدان تاریخی و منحصر بفرد را از فهرست میراث ثبت شده جهانی خارجی میکند.
……………………………………….
«آب» همواره سمبل پاکی و زلالیت بوده، در هنر و ادبیات مشرق زمین نقش و جایگاه جالب توجهی دارد. این حضور در وجوه مختلف دیده میشود. این پرسه اختصاص دارد به گفتو گویی با دکتر امیرحسین ذکرگو در سفری به جهان رمزآلود آب.
………………………………………
همین چند روز پیش بود که شنیدم یک آدم مبتکر در ایران سیستم دیزی سریع رو راه انداخته و به سرعت برق و باد هرچندتا دیزی که بخواین آماده میکنه و به شما میده که یا ببرید خانه یا همونجا میل کنید.
……………………………………….
بشر امروزی پس از دستیافتن به عناصری که به زندگی او سرعت بخشیده، به دنبال ایجاد راهی برای آهستهکردن روند زندگی است و «گردشگری کمشتاب» پیشنهادی نو است برای آنان که به کیفیت سفر میاندیشند.
………………………………………..
هرچند در دنیای کنونی وسایل ارتباطی مدرن بسیار پرقدرت نقش ارتباطی میان مردم جهان را بازی میکند اما تجربه مستقیم یک پدیده فرهنگی اثری واقعیتر دارد و ارتباط با آن را دلپذیرتر میکند. تجربه آشنایی با یک ساز سنتی از کشوری دیگر خاطرهای است که فراموش نمیشود.
…………………………………………
«عرفان در ادبیات و هنر اسلامی»
دومین سمپوزیوم بینالمللی «وجوه عرفانی و نمادین هنر و ادبیات اسلامی» در روزهای ۲۰ تا ۲۲ جولای ۲۰۱۰ در دانشگاه اسلامی مالزی برپا میشود.
………………………………………..
روز بیستم تیر در ایران روز «عفاف و حجاب» نامگذاری شده و به این مناسبت وزارت ارشاد برنامهای تهیه کرده که هدف آن پیشگیری از مدلهای غربی و شرقی و ابلاغ موی ایرانی است و این برنامه به عنوان «نقشه راه» در همایش روز عفاف و حجاب ارایه میشود.
………………………………………..
«به شمارش درآمدهای؛ نیازت را بگو»
امسال روز جهانی «جمعیت» تاکیدی دارد براهمیت اطلاعات برای توسعه. این اعداد و دادهها هستند که کلیدی هستند برای جمعآوری، تجزیه و تحلیل و در نهایت تصمیمگیری بهتر.
………………………………………..
راز کشتی سبز، رقابت جزیرهی شناور و پلاستیکی با هاوایی، گرانترین و ارزانترین شهرهای جهان، پرواز سرپایی و رونق گردشگری ژاپن با سفر چینیها، از جمله خبرهای این پرسه است.
……………………………………….
برج میلاد که به واسطه امکانات و شرایطش این توان را دارد که روزانه صدها گردشگر داخلی و یا خارجی را به سوی خود جذب کند و همواره از آن به عنوان نقطه عطفی برای توسعه گردشگری شهری پایتخت یاد میشد، با گذشت نزدیک به دو سال از افتتاح کماکان بیاستفاده رها شدهاست.
…………………………………………
هفتمین نمایشگاه بینالمللی صنایع غذایی «حلال» مالزی از ۲۳ تا ۲۷ ژوئن در مرکز بینالمللی نمایشگاهی شهر کوالالامپور برپاست. در این نمایشگاه که با شعار«گسترش اهمیت حلال» برپا شدهاست، ۶۰۰ شرکتکننده از ۳۱ کشور جهان حضور دارند.
…………………………………………..
«دانشجویان ایرانی وافزایش شهریهها درمالزی»
افزایش سهو نیم برابری شهریه دانشجویان خارجی مالزی این روزها دغدغه بسیاری از دانشجویان ایرانی است و ممکن است به کاهش تعداد آنان نیز منجر شود. اما باید دید دولت مالزی چه هدفی از این کار دارد. کاهش دانشجویان خارجی دردسرساز یا افزایش بنیه مالی.
…………………………………………..
روز هفدهم ژوئن ۲۰۱۰، زمانی است که مردم جهان در بیش از ۱۹۳ کشور جهان برای پانزدهمین سال، آیینهایی را در نکوداشت روز جهانی مقابله با «بیابانزایی» و کاهش اثرات خشکسالی برگزار میکنند.
…………………………………………..
از دوران کهن، بشر به دنبال استفاده از معانی گلها بوده و این گلهای رنگ به رنگ و متنوع در روابط انسانی نقش مهمی را بازی میکردند. گلها میتوانند الفبای لطیف و زیبایی برای یک مکالمه بدون کلام باشند.
………………………………………….
«صنایع دستی و چالشهای پیش رو»
صنایع دستی هر کشور با رنگ و بوی هنر سنتی، یکی از نشانههای فرهنگی و هویتی آن کشور است و توجه به آن در هر کشوری نشان از هوشمندی و درایت دولتمردان آن دیار را دارد.
…………………………………………
در خانه هر ایرانی یک رومیزی ترمه، قاب خاتم یا یک ظرف نقرهکاری دیده میشود. آنها که بیشتر علاقمند باشند از ظرفهای سرامیک یزد یا دیگهای مسی کرمان برای پختن غذا استفاده میکنند. پرسه این بار نگاهی دارد به این موضوع که صنایع دستی چقدر با زندگی هریک از ما عجین است
………………………………………….
«بیایید این سیاره را نجات دهیم»
خبرهای زیست محیطی این سالهای اخیر اغلب نشان از تخریب و فاجعه دارد و هشدارهای جهانی برای تلاش همگانی برای حفظ سیارهای که اگر نباشد شاید زندگی نیز از بین برود. پیام نماینده یونیسف خطاب به کودکان به مناسبت روز جهانی محیط زیست، خبرهایی از گرم شدن زمین و ایجاد یک موزه دریایی از جمله خبرهایی است که در این پرسه به آن پرداخته میشود.
………………………………………..
سخن در زمینه حقوق بانوان فراوان است و دامنه مواردی که به عنوان حق مسلم یک انسان بهطور معمول درمورد زنان زیرپا گذاشته میشود، گسترده و وسیع. سنت، فرهنگ، قانون، ویژگیهای فردی، تربیت خانوادگی، آموزههای اجتماعی، عدم خودباوری زنان و بسیاری عوامل دیگر در ایجاد روند احترام یا نادیده گرفتن حقوق انسانی زنان نقش دارند که هریک جای سخن بسیار دارد.
………………………………………..
راستش میدونید چیه؟ من به یک حقیقت به شدت باور دارم. همه این نادیده گرفتن حقوق زنان از سوی مردان به اونجا باز میگرده که «حوا» با پیشنهاد خوردن سیب باعث شد تا «آدم» از بهشت رانده بشه و از اون زمان این آدم داره با خودش فکر میکنه که هرچه میکشه از دست این «حوا»ست و دیگه نباید به برنامههای او توجه کنه مبادا دوباره گولشو بخوره و این شده که ماجرای این ترس از شکست دوباره از «قدرت افسونگر حوا» به این شکل تا زمان حاضر ادامه داره.
………………………………………..
زندگیکردن در کشوری که از ترکیب چند نژاد تشکیل شده، محاسن زیادی دارد. آشنایی با فرهنگها، زبانها، آداب و سنتها از جمله این امتیازهاست همچنین همجواری با مذهبهای مختلف. آنها که در مالزی زندگی میکنند به این چند مذهبی عادت کردهاند. ممکن است همسایه سمت چپشان یک چینی پیرو بودیسم باشد درحالیکه سمت راستشان یک مالایی مسلمان زندگی میکند و کمی آن سو تر یک هندو. پرسه امروز نگاهی کوتاه دارد به آئین بودیسم.
………………………………………..
در دنیای امروز اهمیت نقش رسانه ها برکسی پوشیده نیست و در دست داشتن قدرت رسانه ای شاید توانمندترین سلاح در دنیای معاصر باشد. با نگاهی اجمالی به عملکرد وزارتخانه های گردش گری کشورهای موفق در جذب گردش گر به خوبی می توان دید که رسانه می تواند چون بازوی مشورتی برای آنان عمل کند و با برقراری ارتباط مستمر و ایجاد زمینه تبادل نظر می توان به خوبی از این قدرت در جهت پیشبرد اهداف بهره برد.
………………………………………
راهاندازی کمپین «پاسپورت سبز» از سوی برنامه زیست محیطی سازمان ملل متحد، نابودی توریسم تایلند با ادامه خشونتهای داخلی، اعلام واگذاری امامزادهها و خانههای تاریخی به بخش خصوصی، ساخت و نصب مجسمههای جدید به جای مجسمههای سرقتی، ماجرای کفشهای طبی فرعون مصر، راز یک ازدواج پایدار و هشداری به مردان متاهل که زیادی شاد نباشند عنوان خبرهایی است که در این برنامه از پرسه به آن اشاره میشود.
………………………………………..
۲۱ مه به عنوان روزجهانی «تنوع فرهنگی برای توسعه و گفت و گو» نام گرفتهاست. تعیین این روز فرصتی است تا افراد در سراسر جهان به در ک عمیقی از ارزشهای تنوع فرهنگی برسند و چگونه درکنار یکدیگر زندگیکردن را فرابگیرند. اما تنوع فرهنگی فقط میتواند در محیطی رشدکند که از آزادی و حقوق بشر بنیان نهاده شدهباشد. درعینحال تنوع فرهنگی نباید برای تبعیض نژادی و فعالیتهای مخرب سنتی که برخلاف عرف جهانی و حقوق جداییناپذیر انسانی است بکار رود.
…………………………………………
بحران هویت یکی از مهم ترین دغدغه های دنیای معاصر در بحث جهانی شدن است و فرهنگ به عنوان مهمترین عنصر تاثیرگذار در هویت همواره مورد توجه قرار دارد و در این میان موزه ها به عنوان جایگاهی برای حفظ بخشی از فرهنگ یک کشور که زمینه ساز حفظ هویت آن کشور است نقش قابل توجهی دارند. شعار روز جهانی موزه امسال نگاهی داشته به نقش موزه ها در ایجاد تعامل و ارتباط بیشتر میان مردم و بخشی از هویت فرهنگی آنان که در موزهها قرار دارد.
………………………………………….
پانزدهم ماه می با عنوان روز جهانی خانواده نامگذاری شدهاست و زنان یکی از مهمترین رکنهای خانواده هستند. پرسه این بار به بهانه این روز همچنین روز جهانی مادر نگاهی دارد به جایگاه و حقوق زنان در خانواده. حقوقی که برخی معتقدند برابر با مردان است و برخی دیگر آن را به نسبت توانمندیها میسنجند.
…………………………………………
فرآیند مهاجرت این روزها به یکی از پدیدههای رایج کشورهای جهان سوم تبدیل شده و این موج به خصوص در میان نسل جوان به شدت در جریان است. خانوادهها در پاسخ به نگرانی از آینده و سرنوشت فرزندانشان، آنها را راهی دیاری دیگر میکنند و پس از آن نگران مسایلی که در سرزمین جدید برای آنها پیش میآید، میشوند. برنامه پرسه چندی است که به این موضوع پرداخته و در این برنامه از پرسه هم به موضوع مهاجرت نوجوانان و جوانان و نقش خانوادههای آنها زمانی که مهاجرت انجام شده، میپردازد.
…………………………………………
«نقش خانواده در مهاجرت فرزندان»
همه ما در میان خانواده، دوستان و اطرافیان و آشنایان با خانوادههایی روبهرو هستیم که فرزندشان را به خارج از کشور برای تحصیل یا کسب موقعیتی بهتر در زندگی فرستادهاند. فرایند مهاجرت برای این خانوادهها گاه مشکلاتی را به همراه میآورد به ویژه درمورد آن دسته از فرزندانی که به دلیل فرار از پارهای از مسایل در گروه سنی نوجوان اقدام به مهاجرت میکنند.
………………………………………..
شاید هیچ یک از ما نام نخستین آموزگارش را از یاد نبرد اما به ندرت کسی پیدا میشود که نام فردی را که او را به دنیا آورده به خاطر داشته باشد. لحظه تولد برای هر انسانی یکی از مهمترین لحظههای زندگیاش است و برای هر مادری شیرینترین لحظهای که میتواند داشته باشد، لحظهای که با گریهای دلنشین آغاز میشود که نشان از زندگی دارد و پس از آن آغوش گرم مادر است که پذیرای این موجود تازه به عرصه دنیا قدم گذارده میشود و در این میان او که شاهد تمامی این لحظههای خوشایند است مامایی است که از زمان پیدایش این موجود همراه او بوده تا این امانت را سالم به مقصد برساند.
………………………………………..
پرسه امروز نگاهی دارد به گوشه کنار جهان و کندو کاوی در اخبار گردشگری فرهنگی و جامعه. فعالیت معلمان درس حجاب در ایران از سویی و زیان صنعت گردشگری فرانسه با قانون منع حجاب از سوی دیگر، تورهای جدید نوروز آینده برای گردشگران ایرانی و تجلی هنر در نیروگاه اتمی بوشهر و راحتشدن خیال خانمهای ایرانی از ازدواج مجدد همسرانشان از خبرهایی است که در این برنامه به آن اشاره میشود.
………………………………………
«گردش گران و کلاف سردرگم عفاف»
این روزها آنچه روزهای نزدیک به روزهای تابستان را داغ تر میکند بحث اجرای طرح عفاف و حجاب در جامعه است که قرار است به روال هرساله دوباره آغاز بشود. طرحی که
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»