محبوبه / رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1815 میلادی:در چنین روزی، ناپلئون و ارتش هوادارانش در «واترلو» یعنی در بلژیک امروز، از ارتشهای متحد آلمان، انگلستان و هلند شکست خوردند، و تاریخ جهان ورق تازهای را باز کرد. ناپلئون که پس از این شکست نظامی، خود را به فاتحان جنگ تسلیم کرد، به جزیره «سنت هلن» در اقیانوس اطلس تبعید شد و چندی بعد در آنجا درگذشت.
1877 میلادی: زادروز «جیمز مونتگومری فلگ» کاریکاتوریست، تصویرگر و طراح پوستر آمریکایی بود. بیشترین شهرت او برای طراحی پوسترهای تبلیغاتی، سیاسی مربوط به جنگ جهانی اول میباشد که از معروفترین آنها میتوان به پوستری با تصویر عمو سام و جمله «تو را برای ارتش آمریکا میخواهم» اشاره کرد، که او آن را در ۱۹۱۷ و برای تشویق آمریکاییان به استخدام در ارتش آن کشور طراحی کرده بود. بعدتر از این پوستر در جنگ جهانی دوم نیز استفاده شد.
1953 میلادی: در این روز، رژیم سلطنتی در مصر پایان داده شد و نظام جمهوری به ریاست «محمد نجیب» (ژنرال ارتش) در این کشور برقرار شده است. ژنرال نجیب چندی قبل با یک کودتا، «فاروق» پادشاه مصر را برکنار کرده و پسر شیرخوار او را به عنوان پادشاه تازه معرفی کرده بود، و بعد آن سرهنگ «عبدالناصر» از سران جنبش افسران آزاده و از رهبران کودتای ضد سلطنت، نجیب را برکنار کرد و خود رهبر مصر شد.
416 خورشیدی: سالروز درگذشت «ابوعلی سینا» دانشمند، فیلسوف و ادیب بزرگ ایران، بوعلی سینا بر همه علوم و فنون و ادبیات زمان خود تسلط داشت، به گونهیی که مولفان تاریخ علوم، میزان دانش او را برابر با یک دایره المعارف، ذکر کردهاند. او در دانش پزشکی کتابی تحت عنوان «قانون در طب» نوشت که تا پایان قرن 19 کتاب درسی دانشکدههای پزشکی اروپا بوده است.
1812 میلادی: زادروز نویسنده روس «ایوان گنچارف» او با نوشتن داستان «اوبلوموف» که شرح زندگی و کارهای یک اشرافزاده تن پرور و بیدرد است، سبک تازهای در داستان نویسی به وجود آورد که در جهان به «اوبلوموفیسم» معروف شده است. بقیه داستانهای این نویسنده از جمله «پرتگاه» از همین سبک خارج نبوده است.
1314 خورشیدی: برای دومین بار از زمان روی کار آمدن دودمان پهلوی کلاه کارمندان عوض شد. طبق بخشنامهای که در این روز در ایران به ادارات دولتی و سازمانهای دیگر ابلاغ شد، که کارمندان دولت و مردانی که به سازمانهای دولتی مراجعه میکردند باید «کلاه شاپو» برسر میگذاشتند. قبل از این دستور داده شده بود که از «کلاه پهلوی» استفاده شود. هم چنین در بخشنامه اخطار داده شده بود، که عدم رعایت دستور موجب انتظار خدمت کارمند خواهد شد.
1336 خورشیدی: زادروز «ماشااله شمسالواعظین»، مشاور مرکز مطالعات راهبردی خاورمیانه در تهران و از روزنامهنگاران ایرانی است. او کارشناس ارشد علوم سیاسی از دانشگاه «لبنان» است و به زبانهای عربی و ایتالیایی نیز تسلط دارد، وی پس از اعتراضات روز عاشورا در روز هشتم دیماه ۱۳۸۸ توسط ماموران امنیتی در منزلش بازداشت شد.
1975 میلادی: «فیصل السعود» شاهزاده سعودی به جرم کشتن عمویش «ملک فیصل» در ملاء عام گردن زده شد. ملک فیصل مستمری ماهانه (شهریه) فیصل السعود را که در بیروت تحصیل میکرد به دلیل تنبلی در درس خواندن و روی آوردن به خوشگذرانی کاهش داده بود. او از عمویش وقت ملاقات جهت مذاکره گرفته بود که ضمن این ملاقات او را کشت. ملک فیصل که از1964 به مدت 11 سال بر کشور سعودی سلطنت کرده بود سومین پادشاه دودمان سعودی بود.
1928 میلادی: سالروز مرگ «روآلد آموندسن» جستجوگر نروژی دو قطب شمال و جنوب است. او نخستین سفر اکتشافی قطب جنوب را میان سالهای ۱۹۱۰-۱۲ رهبری کرد و همچنین نخستین کسیبود که به هر دو قطب شمال و جنوب رسید. آمونسن را نخستین کسی میدانند که گذرگاه شمال غربی را درنوردید، و یکی از رهبران اصلی دوره اکتشافات قهرمانانهی قطب جنوب بود.
1936 میلادی: سالروز مرگ «ماکسیم گورکی» داستاننویس، نمایشنامهنویس و مقالهنویس انقلابی روس و از بنیانگذاران سبک «رئالیسم سوسیالیستی» است.گرچه او را بیشتر به عنوان یک نویسنده، در سطح جهانی میشناسند و ستایش میکنند، اما از رهبران جنبش انقلابی روسیه نیز به شمار میآید، وی در سن ۶۸ سالگی به وسیله زهر توسط یک گروه ضد شوروی کشته شد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»