رسام
مراسم سالگرد آغاز جنبش سبز با حضور جمعی کثیری از اقشار مختلف ایرانیان ساکن این کشور برگزار و پیام «عیسی سحرخیز» از زندان کرج قرایت در مالزی برگزار شد. سخنرانی غیرحضوری محسن کدیور، نوشابه امیری و عبدالصالح شاکر، پخش کلیپی به مناسبت یک سالگی جنبش سبز، قرایت بیانیهی مشترک چندین گروه سبز خارج از ایران و بیانیهی فعالین جنبش زنان در مالزی، اجرای موسیقی زنده، برپایی نمایشگاه پوستر سبز و برگزاری انتخابات نمادین از دیگر بخشهای این برنامه بود.
عیسی سحرخیز در پیامی از زندان کرج خطاب به این نشست نوشت: «بسیار خوشحالم که میشنوم جنبش سبز آنچنان فراگیر شده که تمام ایرانیان آزادیخواه در هر کجای دنیا به آن پیوستهاند».
وی در پیام خود یکی از مهمترین دستآوردهای جنبش سبز را در یک سالگی این جنبش نیل به اصلاحات ناب و اتحاد گستردهی همه آزادیخواهان دانست و ادامه داد: «اصلاحات نابی که حاکمان گمان میکردند موفق شدهاند در دوازده سال بعد از دوم خرداد آن را مستهلک سازند و مدفون کنند، اما خیزش عظیم خرداد گذشته نشان داد که مردان و زنان ایرانی تا به هدف تغییر دست نیابند دست از ایستادگی نخواهند کشید».
سحرخیز پیام خود را اینگونه به پایان رساند: «و سحر بسیار نزدیکتر از آن است که حاکمیت میپندارد، تا رسیدن به آن سحر میایستیم و همواره یاد شهیدان آزادی را که همدوش ما در این خیزش بودند گرامی میداریم».
همچنین عبدالصالح شاکر، از اعضای سازمان دانش آموختگان ادوار تحکیم وحدت و عضو ستاد موسوی در انتخابات 88 در سخنانی جنبش سبز را محصول 100 سال مبارزه بیدریغ ملتی دانست که برای رسیدن به آزادی، دموکراسی، مردمسالاری و همهی آن چیزهایی که از 1400 سال پیش در دین ما و از 2500 سال پیش در منشور کوروش کبیر آمده بود، تلاش کردهاند. او این جنبش را نقطه تعالی مبارزات بدون خشونت دانست که در نتیجه آن ملت ایران به بالاترین سطح آگاهی رسیدهاند.
او به سوالی درباره تعریف جنبش سبز از رهبران جنبش سبز درکنفرانس اخیر مطبوعاتیشان اشاره کرد و پاسخ وی مبنی بر «میزان بودن رای ملت» را راهگشایی برای ابهامات جنبش دانست.
آقای شاکر همچنین حاکمیت پس از 22 خرداد را ولایت نظامیان بر کشور توصیف کرد و عامل بقای آنرا برخورداری از میلیاردها دلار درآمد ناشی از فروش نفت و واردات بیرویه دانست. او این حکومت را حکومتی بدون هیچ عقبهای از دین، فقاهت و روحانیت دانست.
کدیور، سخنران غیرحضوری مراسم از آمریکا، که صحبتهای خود را در سالگرد 22 خرداد با عنوان «جشن یک سالگی جنبش سبز» ارایه کرد بحران حاضر را بزرگترین چالش نظام در طول حیاتش برشمرد و ادامه داد: «معتقدم بحران تقابل ملت و دولت، شکاف ملت و نظام به عمیقترین حد خود در طول تاریخ جمهوری اسلامی رسیده است. هیچ بحرانی در این 32 سال سراغ نداریم که به این شدت و حدت حکومت را زمینگیر کرده باشد. امروز بسیاری از مردم ایران به حقوق خود واقف شدهاند و به دنبال رای گمشده خود میگردند. گروه اندکی که به ثروت و قدرت بیحد و حساب دست یافتهاند ملت را سرکوب میکنند تا آن منافع سیاسی و اقتصادی بادآورده را از دست ندهند. این زیادهطلبان پر مدعا، حاکمیت جمهوری اسلامی را تشکیل می دهند و مقابلشان ملت».
او در ادامه مشروعیتزدایی از استبداد دینی، فرسایش توان حاکمیت، ارتقای آگاهیهای عمومی، افزایش جرات همگانی و ارتقای همبستگی ملی را پنج دستاورد بزرگ جنبش سبز قلمداد کرد.
در همین راستا وی لزوم ارتباط بیشتر با اقشار فرو دست، لزوم توجه بیشتر به خرده جنبشها، آمادگی برای پرداخت هزینه بیشتر، نقد نافذتر موانع حقطلبی ملی، نیاز به برنامهریزی دقیقتر و متنوعتر، نپرداختن به امور فرعی، حاشیهای، ذهنی و غیرلازم و توجه به توازن مقدورات و مطالبات را از مهمترین ملزومات جنبش سبز یاد کرده و خاطر نشان کرد که عدم توجه به این موارد از نقایص و کاستیهای جنبش سبز محسوب خواهد شد.
او در بخش سوم صحبت خویش از سرکوب، سواستفاده از اعتقادات دینی مردم، بحرانزایی و ماجراجویی بینالمللی، سکوت و عافیتطلبی فعالان سیاسی و جنگ روانی و اختلاف افکنی بین رهبران و فعالان سیاسی به عنوان طرحهای حاکمیت برای انفعال جنبش سبز اشار کرد و در پایان افزود:
«جنبش سبز زنده است زیرا معترضین سبز هرکدام با خرد خود، با در نظر گرفتن شرایط زمانی مکانی مختلف میتوانند بهترین راه را برای ادامه حرکت حقطلبانه و مسالمتآمیز انتخاب کنند. همواره بهخاطر داشته باشیم بیشترین فایده، کمترین هزینه. مطمئن باشیم در این راه روزهای سختی در پیش داریم. خود را برای روزهای سخت آماده کنیم، حکومت هم باید بداند اگر راههای اصلاحطلبانه را بست فیالواقع انقلاب را تشویق کرده است، انقلابکردن هم حرام نیست، ما همه درها را میزنیم تا اصلاحطلبانه و مسالمتآمیز جامعهمان را به پیش ببریم، تاکنون هم بر اصل عدم خشونت وفادار ماندهایم، اما آینده نشان خواهد داد که آیا حکومت با وضعیت فعلیاش امکان اصلاحپذیری را از خود سلب کرده است یا نه، امیدوارم که اصلاحپذیر باشد».
قسمتی از زمان این مراسم نیز به فعالین جنبش زنان مالزی اختصاص داشت. طی این ویژه برنامه، بیانیهی این تشکل قرایت شده و سخنان غیرحضوری نوشابه امیری، چهره شناختهشدی روزنامهنگاری ایران، پخش شد.
در بیانیه فعالین جنبش زنان مالزی آمده است: «در انتخابات 22 خرداد 1388 و آغاز جنبش سبز، نقش زنان در تظاهرات حضوری پررنگتر یافت و زنان پا به پای مردان در صحنهها حضور یافتند، و گواه این مطلب حضور بسیاری از فعالین زنان، حقوق بشر و خبرنگاران و فعالین سیاسی زن در بندهای انفرادی و دویست و چندهای اوین است».
در ادامه این بیانیه آمده است: «با به قدرت رسیدن دولت نهم متحجران و افراطیون با تصویب طرحهای ضد حقوق زن، سعی در حذف زنان از عرصههای اجتماعی داشتند و با روی کار آمدن دوباره و متقلبانه دولت دهم این رویه همچنان ادامه دارد».
در پایان فعالین جنبش زنان مالزی، ضمن تاکید بر ادامه فعالیتهای خوداعلام کردند: «ما زنان اعلام میکنیم که خواستههای جنبش سبز، آزادی سیاسی و اجتماعی و رفاه اقتصادی خواست ماست و میخواهیم تا زنان نقشی پایهای در سیاست و اجتماع داشته باشند. ما ضمن محکوم کردن حکمهای ناعادلانهی دادگاهها بر علیه زنان فعال سیاسی و اجتماعی خواستار آزادی و رهایی آنها از زندانها میباشیم و همچنان تا رسیدن به خواستههای جنبش سبز و زنان پایداری میکنیم».
همچنین نوشابه امیری در پرسش و پاسخی که توسط این فعالین ترتیب داده شده بود، در مورد نقش ایرانیان خارج کشور در جنبش سبز گفت: «این موضوع به نظر من دارای دو بخش است. یکی اینکه صدای مردم میهنمان را منعکس کنیم. نه از آنها خیلی تندتر برویم و نه از آنها خیلی کندتر برویم. به عبارت دیگر انعکاس واقعیتی که امروز در جامعهی ما میگذرد باشیم. اما از طرف دیگر به عنوان اینکه از بودن در این سوی سیمهای خاردار حکومت جمهوری اسلامی هم باید استفاده کرد، کاری که میکنیم این است که ارتباط بیشتری با جامعهی میزبان برقرار کنیم. به عبارت دیگر سعی کنیم برای مردم پیرامون خود توضیح دهیم که شعار «رای من کو» چه چیزی را میخواهد، چه چیزی را میگوید و در راه پافشاری بر این خواست چه هزینههایی را متحمل شده است».
او در پاسخ به سوالی دربارهی مختصات جنبش زنان در حرکت تحولخواهی مردم ایران گفت: «خواست آزادی به ویژه به شکلی که امروزه در جامعهی ما مطرح شده یک خواست مدرن است. حاملان این اندیشهی مدرن طبعن نیروهای مدرن هر جامعهای هستند. در جامعهی ما این نیروهای مدرن در قالب زنان و جوانان بروز میکند. به عبارت دیگر هنگامیکه در جامعهای زندگی میکنیم که درصد قابل توجهی از دانشجویان ما را دختران تشکیل میدهند و هنگامیکه در جامعهای زندگی میکنیم که نیروهای مدرن جامعه بیشتر از سایر نیروها تحت ستم هستند، طبیعی است که این نیروها به میدان میآیند».
در پایان این مراسم بیانیه مشترک چندین تشکل سبز خارج از ایران قرایت شد.
در این بیانیه آمده است: «برخورد دولت کودتا در مقابل اعتراضات مدنی ملت ایران نیز طی یکسال گذشته با به شهادت رساندن جوانان این مرزو بوم، زندانی و بازداشت نمودن بسیاری از معترضین و برخوردهای غیرانسانی اینان در بخشهای مختلف، نشانگر ناتوانی و رعب و وحشت از حرکت مدنی ملت ایران است، که به لطف خداوند متعال با پایداری ملت و درایت همراهان جنبش سبز، این برخوردها نه تنها باعث عقب نشینی ملت از خواستههای خود نشده که آنان را متحدتر، استوارتر و مستحکمتر از گذشته و مصممم در راه رسیدن به اهداف ارزشمند مدنی خود نموده است.»
در ضمن برنامه کلیپی دربارهی حوادث قبل و بعد از انتخابات پخش شد که در آن به وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم و برخوردهای صورت گرفته بعد از انتخابات پرداخته شده است. همچنین اجرای موسیقی زنده از دیگر بخشهای این مراسم بود که با استقبال هموطنان روبهرو شد. این مراسم با همخوانی یکی از سرودهای میهنی پایان یافت.
بیانیه فعالین سبز خارج از کشور.پیام سحر خیز-بیانیه فعالین زنان-مالزی
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»