1273 قمری – «هرات» از دیرباز متعلق بهایران بود، ولی در زمان «محمدشاه» قاجار از دست ایران خارج شد. ناصرالدین شاه برای بهدستآوردن دوبارهی آن، بههرات لشکرکشی کرد و این شهر را تسخیر کرد. این عمل که بهمذاق انگلستان خوش نیامد باعث عکسالعمل آنان شد و جزیرهی خارک، بوشهر و برخی نواحی خوزستان را اشغال کردند. پس از این تیرگی روابط، ایران نمایندهیی جهت برطرفکردن کدورتها بهپاریس فرستاد و در آنجا پیمان پاریس امضا شد که بهموجب آن، ایران حق مداخله در افغانستان را ندارد و باید از ادعاهای خود دربارهی هرات چشمپوشی کند. این معاهده باعث نفوذ هرچه بیشتر انگلیس در ایران شد و به وجههی دولت لطمه زد.
1303 خورشیدی – زادروز «عزتاله انتظامی» بازیگر پرسابقه تاتر و سینمای ایران. پدر او که از شهر اشتهارد برای خدمت سربازی بهتهران آمده بود با مادر وی که یک اشرافزاده بود آشنا میشود و عزتاله حاصل ازدواج این زن و شوهر میشود. «داریوش مهرجویی» کارگردان فیلم «گاو» استعداد انتظامی را کشف کرد و پروراند. بازیهای او در دیگر آثار مهرجویی همچون «آقای هالو، دایره مینا، پستچی، اجارهنشینها، هامون و بانو» باعث بروز تواناییهای بسیار او شد. انتظامی علاوه بر نقشآفرینی در آثار مهرجویی، در فیلمهای کارگردانان دیگری چون «علی حاتمی و محسن مخملباف» نیز بازی کرده است.
1372 خورشیدی – در چنین روزی در سال 1372 خورشیدی که در آن سال برابر با عاشورای سال 1415 قمری میشد، درحالیکه مردم عزادار در برگزاری مراسم بزرگداشت حسینابن علی امام سوم شیعیان بودند، توسط عدهای بمبی داخل بارگاه علیابن موساالرضا امام هشتم شیعیان در مشهد منفجر شد. در پی این انفجار، دهها تن از افراد حاضر در این مراسم کشته یا مجروح شدند و خسارت زیادی بهآن مکان وارد شد.
1990 میلادی – سفر یکماهه تیم بینالمللی «جادهابریشم» خاتمه یافت. این گروه یکصد و بیست نفره از کشورهای مختلف جهان بودند و سفر زمینی خود را پس از تصویب برگزاری سمیناری از سوی سازمان یونسکو در سال 1987 میلادی از چین آغاز کردند. جاده ابریشم از دیر باز علاوه بر نقش عظیم تجاری و اقتصادی خود، راهی برای تبادل امور فرهنگی و انتقال علوم بین الملل آسیا و اروپا بوده است. همچنین از طریق شاخه اصلی و شعبات فرعی جادهابریشم فرهنگ، افکار، هنرها، ادیان و جلوههای مختلف تمدن میان ملتها مبادله میشده است.
1837 میلادی – «ملکه ویکتوریا» پادشاه معروف بریتانیا از طرف پدر متعلق بهخانوادهای بود که از آلمان بهانگلستان آمده و بر تخت شاهی قرار گرفته بودند. وی در 18 سالگی بهپادشاهی انگلستان رسید و با پسرعموی خود ازدواج کرد. با ادامه دوران سلطنت ویکتوریا، امپراتوری بریتانیا بهسوی شرق پیش رفت و بهاوج عظمت خود نزدیک شد. فتح کامل هندوستان نیز در روزگار او صورت گرفت و پیروزیهای فراوانی نصیب انگلیسیها گردید. ویکتوریا با مرگ شوهرش بسیار پریشان شد، زیرا وی مردی کاردان و مشاوری برجسته بود. در آن هنگام، ملکه 42 سال داشت و چهلسال بقیه عمر را بهسوگواری از دستدادن شوهر گذرانید و در همه این دوران، لباس سیاه را از تن در نیاورد.
1912 میلادی – «کازیمیر فونک» بیوشیمیدان لهستانی تحصیلات خود را در آلمان، انگلستان و فرانسه ادامه داد و بهعنوان بیوشیمیست بهکار مشغول شد و بهمطالعه و تحقیق پرداخت. دکتر زیمیر فونک بعد از یک سلسله تحقیقات در 20 ژوئن 1912 متوجه شد که در موادغذایی مصرفی انسان، موادی وجود دارد که برای سلامتی و ادامه حیات ضروری است. او این مواد را ویتامین نامید. ویتامینها در حقیقت موادی هستند که مغذی نیستند، بلکه برای رشد، ترمیم و تولید مثل طبیعی ضروریاند.
1990 میلادی – زمینلرزهای بهشدت هفت و شش دهم ریشتر، شمال ایران را تکان داد که بر اثر آن چهل تا پنجاه هزار تن کشته شدند و زیانهای مالی فراوان بهبار آمد.
1967 میلادی – زادروز «نیکول ماری کیدمن» بازیگر آمریکایی-استرالیایی و برنده جایزه اسکار، که به خوانندگی نیز پرداخته است. پدر او یک ایرلندی و مادرش یک اسکاتلندی بود، که هر دو در استرالیا به دنیا آمده بودند. اما نیکول در «هاوایی» متولد شده است و بههمین دلیل دارای هر دو ملیت آمریکایی و استرالیایی است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»