Saturday, 18 July 2015
29 March 2023
به بهانه زادروز «عباس کیارستمی»

«روزنگاشت / باد ما را خواهد برد»

2010 June 22

محبوبه / رادیوکوچه

mahboobeh@koochemail.com

امروز یکم تیر‌ماه برابر با زادروز «عباس کیارستمی» فیلم‌نامه‌نویس، تهیه‌کننده و کارگردان سینمای ایرانی است. او متولد سال 1319 خورشیدی است، و از سال 1349 در عرصه سینما فعالیت می‌کند و تاکنون بیش از ۴۰ فیلم سینمایی، کوتاه یا مستند را ساخته، نوشته، و یا تهیه کرده‌ است.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«عباس کیارستمی» در یکم تیرماه سال ۱۳۱۹ در تهران زاده شد. او دارای لیسانس نقاشی از دانشکده هنرهای زیبا «دانشگاه تهران» است. وی از سال ۱۳۴۰ به عنوان نقاش تبلیغاتی، در «آتلیه ۷» به کار طراحی جلد کتاب و آفیش پرداخت.

از سال ۱۳۴۶ در «سازمان تبلیغاتی نگاره» به طراحی و ساختن تیتراژ فیلم پرداخت که نخستین آن‌ها تیتراژ فیلم «وسوسه شیطان» ساخته «محمد زرین‌دست» بود.

طراحی پوستر و ساخت تیتراژ فیلم‌های «قیصر» و «رضا موتوری» ساخته «مسعود کیمیایی» را، او انجام داد. مدتی بعد به دعوت «فیروز شیروانلو»، که مسوولیت «امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» را داشت به «کانون» رفت و در سال ۱۳۴۹ اولین فیلم کوتاه به نام «نان و کوچه» را ساخت.

سال ۱۳۵۱ فیلم «زنگ تفریح» را ساخت و با ساخت فیلم «مسافر» در سال ۱۳۵۳ مطرح شد. او در سینمای بعد از انقلاب، پایه‌گذار سینمایی شد، که تا به حال فیلم‌سازان زیادی پیرو این نوع سینما، فیلم ساخته و مطرح شده‌اند.

عباس کیارستمی تاکنون بیش از ۴۰ فیلم سینمایی، کوتاه یا مستند را ساخته، نوشته، و یا تهیه کرده‌ است، و هم‌چنین برنده تعدادی جوایز داخلی و خارجی شده است. او با فیلم «طعم گیلاس» در سال ۱۹۹۷ میلادی جایزه «نخل طلای» جشنواره فیلم «کن» را از آن خود کرد.

او را باید در زمره سینماگران موسوم به موج نوی سینما در ایران به شمار آورد. سادگی، استفاده از کودکان به عنوان نقش اول و قهرمان داستان، سبک مستندگونه، بهره‌گیری از فضاهای روستایی، حذف کارگردان و شاعرانگی از ویژگی‌های فیلم‌های کیارستمی است.

کیارستمی تجربه‌های متفاوتی در زمینه‌های ‌دیگر هنری، نظیر آهنگ‌سازی، شعر، طراحی صحنه و لباس، تدوین و حتی بازیگری داشته ‌است، وی دو کتاب از ادبیات کلاسیک ایران به نام‌های «حافظ به روایت عباس کیارستمی» و «سعدی از دست خویشتن فریاد» را منتشر ساخته‌ است. وی هم‌چنین در زمینه عکاسی شناخته شده‌ است.

جالب است بدانید در حراجی «کریستی» دبی به تاریخ یکم می ۲۰۰۸، عکسی از کلکسیون عکس‌های او به قیمت حدود ۱۳۰ هزار دلار فروخته شد.

کیارستمی با اشاره به دو مشارکت سیاسی خود در سن ۱۵ سالگی و پس از آن در انقلاب سال ۱۳۵۷،گفته ‌است که دیگر هیچ‌گاه مشارکت سیاسی نخواهد داشت، او هم‌چنین انقلاب را با انگیزه‌های مشروع، ولی غیر عقلانی و احساسی می‌داند که باعث از بین رفتن قانون‌گرایی می‌شود.

او در مصاحبه‌ای در سال ۲۰۰۷ درباره محمود احمدی نژاد گفته: من فکر می‌کنم او کارش را خوب انجام نداد. او با وعده رفع مشکلات اقتصادی به قدرت رسید که هیچ‌کدام از آن‌ها را عملی نکرد.

در بهار سال ۲۰۰۹ قرار بود کیارستمی برای کارگردانی اثری از «موتسارت» به اپرای ملی انگلیس در لندن برود اما سه هفته مانده به شروع این نمایش، در اعتراض به رفتار غیرمحترمانه کارکنان سفارت انگلیس و روند پیچیده اخذ ویزا، از کارگردانی کنار کشید.

منبع‌ها:

ویکی‌پدیا

بیوگرافی عباس کیارستمی

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,