سروش / رادیو کوچه
ششمین دوره مسابقات آزاد بین المللی شطرنج مالزی از 22 آگوست به مدت هفت روز در مالزی برگزار شد. در این مسابقات استاد بزرگان احسان قائم مقامی، آتوسا پورکاشیان و استاد بینالمللی شایسته قادرپور به منظور آمادگی جهت حضور موفق در بازیهای آسیایی داخل سالن ویتنام در این رقابتها شرکت کردند.
این مسابقات با حضور 102 شطرنجباز متشکل از 11 استاد بزرگ مردان، دو استاد بزرگ زنان، 12 استاد بین المللی مردان، سه استاد بین المللی زنان، هشت استاد فیده مردان و دو کاندیدایی استادی فیده از کشورهای استرالیا، ژاپن، نیوزلند، مالزی، بنگلادش، اندونزی، ایتالیا، سنگاپور، انگلستان، هندوستان، ویتنام، چین، فیلیپین، ازبکستان، سوئد، آمریکا، آذربایجان، آلمان، ارمنستان و ایران طی 9 دوره به روش سوئیسی انجام شد. پس از پایان این رقابتها احسان قائممقامی با 5/6 امتیاز در مکان سوم این مسابقات جای گرفت. آتوسا پورکاشیان نیز با 5/5 امتیاز مقام سوم بانوان را به خود اختصاص داد. شایسته قادر پور با 5/4 امتیاز متاسفانه نتوانست مقامی را کسب کند.
در همین ارتباط از سوی رادیو کوچه با هر سه نفر از اعضای تیم ملی شطرنج ایران گفت و گویی انجام شد.
احسان قائممقامی
در مورد مسابقات توضیحی بفرمایید.
ششمین دورهی مسابقات آزاد بینالمللی جام آرتورتان از 22 آگوست لغایت 28 آگوست در شهر کوالالامپور برگزار شد. 3 نفر از اعضای تیم ملی ایران که عضو تیم اعزامی به مسابقات بازیهای آسیایی داخل سالن ویتنام خواهند بود به منظور آمادهسازی بیش در این تورنمنت شرکت کردند.
مهمترین رقبای شما از کدام کشورها بودند؟
کشورهای چین، هندوستان، روسیه، ازبکستان، آمریکا و انگلستان بودند. در جمع شرکتکنندگان تعداد زیادی استاد بزرگ حضور داشتند که به بالا بردن سطح کیفی مسابقات خیلی کمک کردند و میتوان گفت این تورنمنت یکی از قویترین مسابقاتی بود که برگزار شد و به آمادگی ما کمک کرد.
در مورد مسابقات آسیایی ویتنام توضیح دهید.
این مسابقات از روز هشتم آبانماه در شهر هوشیمینگ ویتنام برگزار خواهد شد و تیم ملی ایران با توجه به اینکه مسابقات مختلط هست در قسمت آقایان و بانوان حضور خواهد داشت و به نظر من امسال تیم ملی شطرنج ایران میتواند قویترین تیم تاریخ شطرنج خود را ببیند و از هر لحاظ ما این شانس را داریم که بتوانیم از صدرنشینان قاره قرار بگیریم و بعد از چین و هند ایران را قطب سوم شطرنج آسیا معرفی کنیم. شطرنج ایران امسال رو به رشد است و ما شانسهای زیادی در ویتنام داریم و نیز امیدهای زیادی برای کسب مدالهای رنگارنگ داریم.
آیا پیش از این به مالزی سفر کرده بودید؟
من دوبار با هدفهای مختلف به مالزی آماده بودم اما هیچوقت در مسابقهی شطرنجی در مالزی شرکت نکرده بودم.
مالزی را چطور دیدید؟
بدلیل فشار تمرینات و مسابقات هنوز قادر به دیدن مکانهای دیدنی این کشور نشدم. مالزی به لحاظ محیط اجتماعی کشور بسیار سالمی است و میتوان گفت یکی از بهترین کشورهای مسلمان دنیاست. در مجموع کشوری با امنیت بالاست و تا سال 2020 قرار است به عنوان یکی از کشورهای مطرح دنیا معرفی شود.
اولین باری که برای مسابقه شطرنج از کشور خارج شدید چه حسی داشتید؟
آن روز را کامل به خاطر دارم. حدود 13 سال سن داشتم. از طرف فدراسیون با منزل تماس گرفته شد و اتفاقن خود من تلفن را جواب دادم. به من گفتند که قرار است تیم ملی نوجوانان به مسابقات جهانی اسپانیا اعزام شود. از ما خواسته بودند که خانواده برای اعلام آمادگی و رضایتنامه و هماهنگی با مسوولین به فدراسیون بروند. خیلی خوشحال بودم و اولین کاری که کردم با مادرم که بیرون از منزل بود تماس گرفتم و به او خبر دادم. این دعوت برای من نقطهی عطفی در زندگی حرفهای شد و بعد از آن به سرعت مراحل ترقی را طی نمودم.
زمانی که شطرنجباز روسی، کارپوف که به مار بوآ مشهور بود را توانستید شکست دهید و به مقام استاد بزرگی نایل شوید چه حسی داشتید؟
فوقالعاده خوشحال بودم چون برای اولین بار بود که در تاریخ شطرنج ایران کسی به این مقام میرسید و من به قولی که به خودم و بقیه داده بودم عمل کردم و میدانستم که این کار را میتوانم انجام دهم و از سالها پیش منتظر چنین فرصتی بودم که بتوانم قهرمان دنیا را شکست دهم.
بعد از اولین باخت رسمی چه حسی داشتید؟
زیاد ناراحت نبودم چون با شطرنج زندگی میکردم و خیلی لذت میبردم. اینکه در مسابقات بازی میکردم مهمتر بود و همیشه شطرنج را دوست داشتم.
شطرنج بازی شخصیت و اخلاق است و همهی شطرنجبازهای خوب و مطرح دنیا میدانند که باید به همدیگر احترام بگذارند.
چه حریفی شما را عصبانی میکند؟
کسی که احترام کافی به عنوان یک حریف به من نگذارد و مسایل و چارچوبهای اخلاقی را رعایت نکند. به نظر من شطرنج بازی شخصیت و اخلاق است و همهی شطرنجبازهای خوب و مطرح دنیا میدانند که باید به همدیگر احترام بگذارند.
با چه کسی دوست دارید که شطرنج بازی کنید؟
من بازی کردن با شطرنجبازهای قدرتمند را دوست دارم و از بازیکنانی که بتوانند رقابتی جدی با من داشته باشند که بتوانم چیزهای زیادی یاد بگیرم لذت میبرم. فکر میکنم هر حریفی میتواند چیزهای زیادی به انسان یاد دهد.
چرا شطرنج را انتخاب کردید؟
خیلی اتفاقی بود. به واسطه تماشای بازیهای فامیلی و دوستان و اعضای خانواده به شطرنج علاقمند شدم و سعی کردم حرکت مهرهها را یاد بگیرم. بعد از آن علاقه من زیاد شد. به پایگاهها و کلاسهای آموزشی رفتم و سعی کردم بصورت حرفهای آن را دنبال کنم.
برای انجام مسابقات کدام کشور را میپسندید؟
دوست دارم کشورهای مختلف دنیا را ببینم و با فرهنگ و مردمان آنها آشنا شوم ولی خیلی برای من اهمیت ندارد که کجا باشد. البته دوست دارم کشورهای آمریکا و کانادا و استرالیا را هم ببینم.
شایسته قادر پور
در خانواده ما شطرنج بطور تفریحی بازی میشد و من با دیدن بازیها علاقمند شدم که حرکت مهرهها را یاد بگیرم. بعد از یادگیری بطور مرتب بازی میکردم . در کلاسهای آموزشی شرکت کردم. کمکم در مسابقات رسمی شرکت کردم و به تیم ملی راه پیدا کردم و حرفهای شدم.
شطرنج نبرد دو اندیشه است و به دلیل حساسیت بالای آن با یک حرکت اشتباه امکان دارد بازی صد در صد برد به باخت تبدیل شود
تا بحال پیش آمده که بعد از واگذاری نتیجه بازی گریه کنید؟
به نظر من شطرنج نبرد دو اندیشه است و چون خیلی حساس هست با یک حرکت اشتباه امکان دارد بازی صد در صد برد به باخت تبدیل شود و کسی که شطرنج حرفهی اوست این مسایل را حل کرده است.
چه چیزی شما را عصبانی میکند؟
خیلی کم عصبانی میشوم
در بازی شطرنج چه چیزی شما را عصبانی میکند؟
اگر حریف مسایل اخلاقی را دربازی رعایت نکند ناراحت کننده است
کدام مهرهی شطرنج را دوست دارید؟
ازلحاظ ارزش برای من فرقی نمیکند چون در شطرنج باید بتوانیم از همهی مهرهها استفاده کنیم ولی جدای این مسایل حرکت رخ را دوست دارم بخاطر اینکه صاف و مستقیم است.
زندگی دو قهرمان شطرنج در کنار هم چطور است؟
بخاطر خاصیت رشته شطرنج که خیلی وقتگیر است اگر یکی از طرفین شطرنجباز نباشد درکش خیلی سخت میشود اما برای ما چون هر دو نفر شطرنجباز هستیم خیلی راحت با این مسئله کنار آمدیم و در کل شطرنج به زندگی مشترک ما هم کمک میکند تا بتوانیم مشکلات خود را حل کنیم و از وقت خود استفاده کنیم.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»