Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
هفتم تیر - بیست و هشتم ژوئن

«تقویم تاریخ هفتم تیر»

2010 June 28

مریم/ رادیوکوچه

maryam.m@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • 1540 میلادی – به‌دربار قزوین پایتخت آن زمان ایران خبر رسید که «همایون شاه» امپراتور هند قصد پناهنده شدن به‌ایران را دارد. همایون شاه در جنگ هفدهم ماه می همان سال از یک خان افغان شکست خورده بود و چون در دهلی هم معارضان و مخالفان فراوان داشت ترجیح داده بود که به ایران بیاید و پناهنده شود. شاه طهماسب قصد دیدار از زنجان را داشت که این خبر را دریافت کرد. شاه طهماسب یکم پس از ورود همایون‌شاه به‌قزوین، سپاهی در اختیار او قرار داد و همایون شاه با کمک این سپاه، تاج و تخت خود را بازیافت و این امر به‌بسط نفوذ فرهنگی ایران در هند انجامید که بیش از دو قرن ادامه داشت.
  • 1006 قمری – انتخاب اصفهان به‌پایتختی دولت پادشاهی صفوی توسط «شاه‏عباس‏اول» .قزوین پایتخت حکومت صفویه بود ولی در این‌روز شاه عباس صفوی، اصفهان را مرکز حکومت خود قرار داد و تلاش فراوانی در آباد‌سازی این شهر صورت داد. اصفهان تا پایان حکومت صفوی جزو آبادترین شهرهای ایران بود.
  • 1712 میلادی – امروز زادروز «ژان ژاک‌روسو» اندیش‌مند بزرگ است که در فرانسه به‌دنیا آمد و 79 سال عمر کرد. فرضیه‌های متعدد دارد که اشاره به‌یکی از نکات او، مشکلات انسان را روشن می‌سازد. وی گفته است: «انسان‌ها آزاد و برابر به‌دنیا می‌آیند، ولی می‌بینیم که در این دنیا در همه‌جا در زنجیر هستند و از رنج و ستم، تبعیض و از جدایی‌ها ناله می‌کنند و این ناله گاهی به‌فریاد مبدل می‌شود.
  • 1919 میلادی – نمایندگان آلمان زیرفشار شدید و ترس از خطر اشغال نظامی وطنشان قرارداد «ورسای» را امضا کردند و «ماکس وبر» نخستین اندیش‌مندی بود که اعلام کرد: این قرارداد که باعث تحقیر مردم آلمان می‌شود، زاینده جنگ دیگری خواهد بود. تاریخ نشان داد که چنین شد.
  • 1867 میلادی – زادروز «لویجی پیراندلو» نمایش‌نامه‌نویس ایتالیایی و برنده جایزه نوبل ادبیات.
  • 1914 میلادی – ترور «آرشیدوک فرانتس فردیناند» در «سارایوو» که باعث اعلام جنگ اتریش به صربستان و آغاز جنگ جهانی اول شد.
  • 1944 میلادی – زادروز «سهراب شهید ثالث» کارگردان و نمایش‌نامه‌نویس مشهور ایرانی.
  • 1287 خورشیدی – قیام ستارخان سردار ملی علیه استبداد محمد علی‌شاه و خاندان سلطنتی آغاز شد. ستارخان هم‌چنین رهبری مجاهدینی را به‌عهده داشت که با عین‌الدوله به‌مبارزه برخاسته بودند.
  • 1360 خورشیدی – در چنین روزی جلسه‏ای در سالن اجتماعات دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی واقع در سرچشمه تهران برگزار شد. در حین سخن‌رانی، ناگهان انفجاری مهیب روی داد و در کم‌تر از ثانیه‏ای، از سالن اجتماعات حزب جمهوری اسلامی جز تلی از خاک، چیزی نماند. بر اثر این انفجار «سید‌محمد حسینی‌بهشتی» و ۷۲ تن از مقامات حزب جمهوری اسلامی  کشته شدند.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,