Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
هشتم تیر - بیست و نهم ژوئن

«تقویم تاریخ هشتم تیر»

2010 June 29

مریم/رادیوکوچه

maryam.m@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • 920 قمری – پس از روی کار آمدن «سلطان‌سلیم اول» رابطه‏ی ایران و عثمانی رو به‌تیرگی بیش‌تر نهاد. او به‌سمت نواحی غربی ایران لشکرکشی کرد و در آن‌سال جنگ سختی در «چالدران» از نواحی ماکو بین شاه «اسماعیل‌صفوی» و سلطان سلیم‌عثمانی روی داد. شاه اسماعیل که قسمت اعظم قشونش در آسیای مرکزی مشغول جنگ با ازبکان بودند، تصمیم به‌جنگ تدافعی گرفت، زیرا نیروهای عثمانی دو برابر قوای ایران بود. در ابتدای جنگ، پیروزی با سپاه ایران بود، ولی به‌علت کثرت نیروهای عثمانی، شکست بر ایران، مستولی شد و شاه اسماعیل صفوی مجبور به‌عقب‏نشینی شد. پس از عقب نشستن سپاهیان صفوی، سلطان سلیم تبریز را اشغال کرد، ولی به‌زودی بر اثر مقاومت ملی، مجبور شد تبریز و آذربایجان را تخلیه کند.
  • 1318 خورشیدی – «سیدمحمد احصایی» از هنرمندان معاصر در عرصه خوش‌نویسی، گرافیک و نقاشی متولد شد. او فارغ‌التحصیل دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است و سال‌ها در همین دانشکده و دانشکده هنر دانشگاه‌الزهرا تدریس کرده ‌است. احصایی بیش از ۵۰ سال است که در حوزه خوش‌نویسی، نقاشی و گرافیک فعالیت می‌کند. او پایه‌گذار نقاشی‌خط در ایران است و با مجموعه نقاشی‌خط‍‌های خود اعتباری جهانی یافته ‌است.
  • 1345 خورشیدی – در چنین روزی طی مراسمی قرارداد تاسیس کارخانه «فولادسازی اصفهان» میان ایران و شوروی امضا شد. این کارخانه که بعدها ظرفیت تولید آن افزایش یافت از سوی شوروی در اصفهان ساخته شده است.
  • 1798 میلادی – «توماس مالتوس» اقتصاددان و کشیش انگلیسی ضمن انتشار رساله‌ای تحت عنوان «مساله جمعیت» اخطار کرد که اگر افزایش نفوس جهان با تولید مواد غذایی و سایر مایحتاج زندگانی متناسب و هماهنگ نباشد و متجاوز از منابع کره‌زمین شود، دیری نخواهد گذشت که سعادت و رفاه بشر از او سلب خواهد شد و در آن شرایط مردم، مردگان متحرکی بیش نخواهند بود و از زندگانی خود لذت نخواهند برد. به‌علاوه، جمعیت بی‌حساب عامل فساد و بسیاری از مسایل اجتماعی و دشواری‌های اقتصادی- سیاسی خواهد بود.
  • 1900 میلادی – «آنتوان دو سنت‌اگزوپری» نویسنده و خلبان اهل فرانسه در شهر لیون به‌دنیا آمد. آنتوان در دوران تحصیل در دبستان و دانشکده، گاهی ذوق و قریحه شاعری و نویسندگی خود را با نگاشتن و سرودن می‌آزمود و اغلب نیز مورد تشویق و تقدیر دبیران و استادانش قرار می‌گرفت. در 1943 شاه‌کار وی به‌نام «شازده کوچولو» انتشار یافت که حوادث شگفت‌انگیز آن با نکته‌های دقیق و عمیق روانی هم‌راه است. شازده کوچولو یکی از مهم‌ترین آثار اگزوپری به‌شمار می‌رود که در قرن اخیر سومین کتاب پرخواننده جهان است.
  • 1949 میلادی – در اجرای قانون «آپارتاید» در جمهوری فدرال آفریقای‌جنوبی، ازدواج زن و مرد از دو نژاد مختلف ممنوع شد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,