محبوبه / رادیو کوچه
mahboobeh@koochehmail.com
بیست و نهم ژوین برابر با زادروز «آنتوان دو سنتاگزوپری» است، او که در سال 1900 زاده شده بود، نویسنده و خلبان اهل فرانسه بود که در سال 1944 درگذشت. داستان «شازده کوچولو» او از مشهورترین آثارش است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«آنتوان دو سنتاگزوپری»، در ۲۹ ژوین سال ۱۹۰۰ میلادی در شهر «لیون» به دنیا آمد. او فرزند سوم خانواده بود.
دوران کودکی او با یک برادر و دو خواهر در «سنموریس» که املاک مادربزرگش در آنجا بود سپری شد و دوره دبستان را به پایان رساند. در کودکی پدرش مرد و مادرش تربیت او را به عهده گرفت.
در آغاز دوره دبیرستان نزد یکی از استادان موسیقی به آموختن ویلن پرداخت. برای ادامه تحصیل به «سوییس» رفت. آنتوان در دوران تحصیل در دبستان و دانشکده، گاهی به نوشتن و شعر گفتن میپرداخت و اغلب نیز مورد تشویق و تقدیر دبیران و استادانش قرار میگرفت.
در ۲۱ سالگی، دو سال خدمت سربازی را به عنوان مکانیک در نیروی هوایی فرانسه مشغول به کار شد و در این دو سال فن خلبانی و مکانیک را فراگرفت، چنان که از هوانوردان خوب و زبردست ارتش فرانسه به شمار میرفت، پس از پایان خدمت نظام در 23 سالگی به پاریس بازگشت و به مشاغل گوناگون پرداخت و در همین زمان بود که «نویسندگی» را آغاز کرد.
آنتوان جوان به دختری دل بسته بود که خانواده دختر به سبب زندگی نامنظم و پرحادثه هوایی با ازدواج آن دو مخالفت کردند. نشانهای از این عشق را در اولین اثرش به نام «پیک جنوب» میتوان دید.
او این نوشته را به وسیله پسر عمویش به چند تن از ادیبان و نویسندگان فرانسه نشان داد، و آنان بیش از حد انتظار تشویقش کردند. در همین اوان یکی از ناشران سرشناس پاریس قراردادی برای انتشار پیک جنوب و چند نوشته دیگر با او بست و آنگاه او به ارزش کار خود پی برد.
در سال ۱۹۲۷ برای انجام ماموریت به آمریکای جنوبی رفت و در آن جا وقت بیشتری برای پیگیری افکارش یافت. کتاب جالب او به نام «پرواز شبانه» که با مقدمهای از «آندره ژید» در ۱۹۳۱ انتشار یافت و موفقیت قابل ملاحظهای به دست آورد و آغاز شهرت آنتوان بود، حوادث داستان در آمریکای جنوبی میگذرد و نمودار خطرهایی است که خلبان در طی توفانی سهمگین با آن روبهرو میشود و همه کوشش خود را در راه انجام وظیفه به کار میبرد. این داستان برنده جایزه «فمینا» شد.
آنتوان در طی یکی از پروازهایش که با سمت خبرنگار جنگی به اسپانیا رفته بود، مجروح شد و ماهها در نیویورک دوران نقاهت را گذراند. در این دوره کتاب «زمین انسانها» را نوشت که در ۱۹۳۸ منتشر شد، زمین انسانها به دریافت جایزه بزرگ آکادمی «فرانسه» نایل آمد.
در سال ۱۹۳۰ بار دیگر به فرانسه بازگشت و در شهر «آگه» که مادر و خواهرش در آنجا اقامت داشتند، عروسی کرد. در سال ۱۹۳۵ با هواپیمای خود در کشورهای مدیترانهای سفر کرد و بیش از پیش با زیباییهای محیط آشنا شد.
پس از تسلیم کشور فرانسه به آلمان، او که به هنگام جنگ خلبان جنگی شده بود، پس از سقوط فرانسه، به آمریکا گریخت، و در سال ۱۹۴۲ حوادث زندگی خود را به صورت داستان «خلبان جنگ» منتشر کرد که گزارشی بود از ناامیدیها و واکنشهای روحی خلبانی در برابر خطرهای مرگ و اندیشهها و القای شهامت و پایداری.
در سال ۱۹۴۳ شاهکار آنتوان به نام «شازده کوچولو» انتشار یافت که حوادث شگفتانگیز آن با نکتههای دقیق و عمیق روانی همراه است. این کتاب یکی از مهمترین آثار او به شمار میرود که در قرن اخیر سومین کتاب پرخواننده جهان است.
این اثر از حادثهای واقعی، مایه گرفته که در دل شنهای «صحرای موریتانی» برای او روی داده است. خرابی دستگاه هواپیما خلبان را به فرود اجباری در دل آفریقا وا میدارد و از میان هزاران ساکن منطقه، پسربچهای با رفتار عجیب و غیرعادی خود جلب توجه میکند.
پسربچهای که هیچ به مردم اطراف خود شباهت ندارد و پرسشهایی را مطرح میکند که خود، موضوع داستان قرار میگیرد. شازده کوچولو از کتابهای کمنظیر برای کودکان و شاهکاری جاویدان است که در آن تصویرهای ذهنی با عمق فلسفی آمیخته است.
و اما آنتوان به هنگام گشایش جبهه دوم و پیاده شدن قوای متفقین در سواحل فرانسه، بار دیگر با درجه سرهنگی نیروی هوایی به فرانسه بازگشت. در۳۱ ژوییه ۱۹۴۴ برای پروازی اکتشافی برفراز فرانسه از جزیره «کرس» در «دریای مدیترانه» به پرواز درآمد، و پس از آن دیگر هیچگاه دیده نشد.
دلیل سقوط هواپیمایش مشخص نشد اما در اواخر قرن بیستم و پس از پیدا شدن لاشه هواپیما اینطور به نظر میرسد که سقوط هواپیما به دلیل نقص فنی بوده است.
چهار سال پس از مرگش کتاب «ارگ» از او انتشار یافت، این اثر شامل مجموعه یادداشتهایی است که او از تجربهها و اندیشههای زندگی خود بر جای گذارده است.
از او آثار بسیاری به جا مانده که پس از مرگش ارزش افسانهای یافت و در شمار پرخوانندهترین آثار قرار گرفت.
منبعها:
ویکیپدیا
شازده کوچولو
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»