Saturday, 18 July 2015
29 March 2023
علی‌رغم ابلاغ عدم اجرای سنگ‌سار به قضات،

«سکینه مشمول رافت اسلامی نمی‌شود»

2010 July 03

اردوان روزبه / رادیو کوچه

ardavan@koochehmail.com

سال هشتاد و چهار خورشیدی زندان تبریز، سکینه محمدی آشتیانی باور نمی‌کند که حکمی که مجبور به اقرار جرم آن شده بود و به قولی به دلیل آشنایی با مفاهیم حقوقی آن را پذیرفته بود در دادگاه تجدید نظر از نود و نه ضربه شلاق به سنگ‌سار تبدیل شود.

او در دادگاه بدوی شعبه صد و یک دادگاه جزایی شهر اسکو در آذربایجان شرقی به دلیل رابطه نامشروع به شلاق محکوم شد. این حکم در تاریخ اردیبهشت 85 به اجرای احکام برای اجرای شلاق ارسال می شود و به روایتی پرونده مختومه می‌شود.

اما بر خلاف روال قضایی در شهریور همان سال پرونده برای بررسی مجدد در اختیار شعبه ششم دادگاه کیفری استان قرار می‌گیرد و این بار علی‌رغم انکار نام‌برده و عدم وجود شاهد و یا ادله صرف با اتکا به «علم قاضی» حکم به سنگ سار تغییر می‌یابد.

این در حالی است که سکینه محمدی طبق دادنامه شماره 27/2/85-114 در شعبه بدوی دادگاه جزایی اسکو به اتهام داشتن رابطه نامشروع به تحمل 99 ضربه شلاق محکوم شده بود و چون تا زمان عدم نقض حکم صادره، نمی‌توان اتهام دیگری در رابطه با یک موضوع به متهم تفهیم نمود، دادنامه صادره به قوت خود باقی بوده و تحت تعقیب قرار دادن دوباره سکینه فاقد وجاهت قانونی بوده.

از سویی بنابر اظهار وکیل این زن در آستانه سنگ‌سار محمد مصطفایی، دو نفر از پنج نفر مستشار شعبه ششم دادگاه کیفری استان به نام‌های آقایان کاظمی و حمدالهی عقیده بر برائت سکینه داشته و به صراحت در حکم صادره اعلام می‌کنند که: «در پرونده متهمه نسبت به جرم زنای محصنه هیچ دلیل اثباتی شرعی و قانونی وجود ندارد و قرائن و شواهد موجود در پرونده هم طرق متعارف تحصیل علم نیستند.»

اما این حکم فقط سایه‌اش بر سر سکینه نیست چرا که سکینه دو فرزند دختر و پسر دارد که در زمان دستگیری او دخترش دوازده ساله و پسر پانزده سال داشته‌اند و اینک تنها قیم آن‌ها زنی است که در آستانه سنگ‌سار قرار دارد.

سکینه محمدی دو بار درخواست عفو داده و اعلام کرده است که دو فرزند دختر و پسر دارد که آن‌ها در خارج از زندان منتظر او هستند و اگر عملی خلاف شئونات اسلامی مرتکب شده، توبه کرده و از کرده خود که صرفن رابطه نامشروع بوده است پشیمان است. نکته‌ای که هیچ‌گاه تا این لحظه مشمول رفعت دستگاه قضایی ایران نشده است و این درخواست تاکنون هر دو بار از سوی قوه قضاییه مردود شناخته شده است.

خطر سنگ‌سار در حالی بر سر تعدادی از محکومین قرار دارد که رییس سابق قوه قضاییه «آیت‌اله شاهرودی» با تایید رهبر ایران اجرای سنگ را متوقف کرده است ولی این نکته هنوز در صدور احکام لحاظ نمی‌شود.

با توجه به ارسال این پرونده به اجرای احکام و خبرهای رسیده هر دم ممکن است این حکم در مورد سکینه آشتیانی اجرا شود. این روزها نامه‌ای نیز از فرزندان او منتشر شده است. در این نامه آمده است:

نگذارید کابوس زندگیمان اتفاق بیفتد٬ به سنگسار شدن مادرمان اعتراض کنید

ما فرزندان سکینه محمدی آشتیانی هستیم. فریده و سجاد محمدی آشتیانی. از سنین نوجوانی با این درد آشنا شدیم که مادرمان در زندان است و ما منتظر یک فاجعه نشسته‌ایم. راستش کلمه سنگ‌سار٬ به خودی خود چنان ترسناک است که ما سعی می‌کنیم هیچ‌گاه از آن استفاده نکنیم. ما می‌گوییم٬ مادرمان در خطر است٬ مادرمان مکنست کشته شود و مادرمان از همه انتظار دارد کمکش کنند.

امروز که تقریبن همه راه‌ها به بن‌بست رسیده و وکیل مادرمان می‌گوید وضع مادر ما خطرناک است٬ به شما متوسل می‌شویم. به مردم دنیا متوسل می‌شویم٬  فرق نمی‌کند رنگ پوستشان چیست و یا در کدام کشور و شهر زندگی می‌کنند٬ به شما مردم ایران٬ به همه کسانی‌که درد و زخم این‌را چشیده‌اند که کشته شدن یک عزیز خانواده چقدر وحشتناک است٬ متوسل می‌شویم. کمک کنید مادر ما به خانه برگردد.

ما به ویژه دست یاری به‌سوی ایرانیان در همه جای دنیا دراز می‌کنیم. کمک کنید این کابوس متحقق نشود. کمک کنید مادر ما نجات پیدا کند. واقعن توضیح دادن لحظه‌ها و ثانیه‌های زندگی ما بسیار سخت است. کلمات در مقابل این وحشت‌٬ گویایی خود را از دست می‌دهند…

کمک کنید مادر ما نجات یابد. نامه بنویسید و از مقامات بخواهید او را آزاد کنند. بگویید که او هیچ شاکی خصوصی ندارد و کاری نکرده است. مادر ما نباید کشته شود. آیا این حرف را کسی هست بشنود و به یاری ما بشتابد.

فریده و سجاد  فرزندان سکینه محمدی آشتیانی

—-

اما یکی از فعال‌های حقوق بشر و سخن‌گوی کمیته بین‌المللی مبارزه با سنگ‌سار «مینا احدی» می‌گوید: «کمیته مبارزه با سنگ‌سار با جدیت سعی خواهد کرد با اطلاع‌رسانی به جامعه جهانی نگاه‌های بین‌المللی را معطوف به اجرای این حکم غیر‌انسانی کند.»

آن چه در پی می‌خوانید گفت‌و‌گویی است با این فعال مدنی، این کمیته نامه فرزندان سکینه را منتشر شده کرده است از او پرسیدم:

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

نامه‌ای را از کمیته‌ی بین‌المللی علیه سنگ‌سار دریافت کردیم که  متن نامه‌ی فریده و سجاد، فرزندان سکینه محمدی آشتیانی بود که حکم سنگ‌سار او تایید شده است. جزییات بیش‌تر صدور این حکم برای او را توضیح دهید.

سکینه محمدی آشتیانی پنج سال قبل در رابطه با مسئله‌ای که مربط به همسر او است، دستگیر شد. چرا که همسرش به قتل رسیده است. او را به اتهام  داشتن رابطه‌ی خارج از ازدواج با دو نفر، دستگیر کردند.

ابتدا با او در زندان صحبت کردند و از او امضایی گرفتند مبنی بر داشتن رابطه‌ی جنسی خارج از ازدواج و بعد هم به 99 ضربه شلاق محکوم شده است. گرچه خود او  به زبان فارسی مسلط نیست و متوجه متن نامه نشده و تحت فشار آن را امضا کرده است. اما هنگامی  که این حکم به تهران رفت، 99 ضربه شلاق به سنگسار تبدیل شد.

ما خبر داریم که او حتا شاکی خصوصی هم ندارد. درست است؟

بله درست است. فرزندان او هم در تلاشند تا او را نجات دهند.  من سال‌های زیادی است که علیه سنگسار فعالیت می‌کنم و پرونده‌های زیادی داشتم اما مسئله این است که حکومت ایران اسلامی است و بر اساس قوانین خود به سنگسار محکوم می‌کند. قانون مجازات اسلامی در ایران بسیار قرون وسطایی است. ولی به قانون خود هم توجهی ندارند. به عنوان مثال بر طبق قانون تعدادی شاهد باید آن مسئله را تایید کنند اما این اتفاق نمی‌افتد. باید تاکید کرد که سنگسار یک امر سیاسی است.

جمهوری اسلامی هر جایی که می‌خواهد بترساند یا وحشت ایجاد کند یا مردم را به عقب‌نشینی وادار کند، عده‌ای را سنگسار می‌کند. الان هم متاسفانه فال به اسم خانم سکینه محمدی آشتیانی افتاده و جمهوری اسلامی می‌خواهد بعد از اعدام‌های گسترده، او را سنگسار کند.

آیا در مورد فرزندان او اطلاعات بیشتری دارید؟ وضعیت زندگی آن‌ها بعد از دستگیری مادرشان چگونه است؟

زمان دستگیری او، دخترش 12 و پسرش 16 ساله بودند. و با توجه به این‌که پدرشان هم به قتل رسید با نبود پدر و مادر روبه‌رو شدند. حدود 4 سال است که با موضوع سنگسار مادرشان مبارزه می‌کنند. این دو نوجوان در شرایط روحی بدی به‌سر می‌برند و نامه‌ی آن‌ها هم نشان می‌دهد که نمی‌خواهند کلمه‌ی سنگسار را به کار ببرند و از کلمه‌ی «مشکل مادر» استفاده می‌کنند.  خود این موضوع آن‌قدر دردناک است که هر کسی می‌داند این فرزندان در چه شرایطی زندگی می‌کنند.

فعالیت‌های کمیته‌ی بین‌المللی علیه سنگسار مربوط به چه مواردی است و اهداف این کمیته چیست؟

کمیته‌ی بین‌المللی علیه سنگسار در سال 2001 برای نجات جان کسانی که به این حکم محکوم می‌شوند و هنگامی که «مریم ایوبی»  در ایران محکوم به سنگسار شده بود، تاسیس شد. متاسفانه در 11 جولای 2001 مریم ایوبی را سنگسار کردند و ما آن روز را به نام «روز جهانی علیه سنگسار» نام گذاشتیم.

200 نهاد بین‌المللی با ما هم‌کاری می‌کنند. ما شبکه‌ی جهانی هستیم و هر وقت خبر سنگسار در هر کشوری را می‌شنویم، فراخوان می‌دهیم، نامه می‌نویسیم، تظاهرات تشکیل می‌دهیم و یا با مقامات اتحادیه‌ی اروپا، سازمان ملل و دولت‌های مختلف اروپایی ملاقات می‌کنیم. من در مورد سکینه به برلین رفتم و با مقامات وزارت امور خارجه‌ی آلمان نشست داشتم، با رییس پارلمان اروپا صحبت کردم.

خوشبختانه توانستیم تعدادی را هم نجات دهیم. مثلن خانم‌هایی را در پاکستان و سودان و ایران نجات دادیم. هیاتی از اتحادیه‌ی اروپا به ایران رفت و به دولت ایران فشار آورد. ما می‌خواهیم نشان دهیم که سنگسار عمل وحشیانه است و مربوط به فرهنگ مردم ایران‌، افغانستان یا پاکستان نیست بلکه ابزار سیاسی برای سرکوب مردم است و باید با آن مبارزه کرد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , 

۱ Comment