سیمین/ رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
با پرسهای دیگر با شما هستم با خبرهایی از گوشه و کنار جهان.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
سبزترین کشتی جهان
«فیسالیا» نام کشتی است که توسط معماری بلژیکی با هدف جلب توجه جهان نسبت به موضوع زیستگاههای آبی در زمین، طراحی شده و عنوان «سبزترین کشتی دنیا» را گرفته است.
این طراح بلژیکی این موزه شناور سبز را، پس از کنفرانس سال گذشته تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در کپنهاک برای جلب توجه مسوولان نسبت به موضوع آب در جهان طراحی کرده است.
به گزارش همشهری آنلاین، این کشتی که آب و هوا را از آلودگیها پاک میکند، نیمی کشتی و نیمی ساختمان است. یک ساختار سبز عظیم و آلومینیومی که همزمان با حرکت در میان رودهای اروپا، آب کثیف آنها را به آب آشامیدنی تصفیه کرده و با استفاده از انرژیهای آبی و خورشیدی انرژی بیش از آنچه برای مصرف نیاز دارد را تولید میکند.
پوششی از دیاکسید تیتانیوم بر روی لایه نقرهای رنگ این کشتی، با جذب پرتوهای ماورا بنفش آلودگیهای هوا را خنثی کرده و منجر به بروز واکنشهای شیمیایی میشود که میتواند سموم ارگانیک و غیر ارگانیک را از بین ببرد.
توربینهای زیرین کشتی حرکات آب و سلولهای خورشیدی سقف کشتی نور خورشید را به انرژی الکتریسیته تبدیل میکنند.
اما این کشتی تنها برای حرکت کردن بر روی رودخانهها به منظور تامین انرژی یا تصفیه آب طراحی نشده است. «فیسالیا» در واقع موزهای شناور است که میتواند توجه قشرهای مختلفی از مردم را به خود جلب کند و دانشمندانی که بر روی محیط های زیستی آبی مطالعه دارند میتوانند زمان خود را در لابراتوار بزرگ «باغ زمین» این کشتی سپری کنند و گردشگران میتوانند از نمایشگاههای موقت «باغ آبی» آن دیدن کرده و یا در اتاقهای زیر آبی این کشتی استراحت کنند.
جزیرهای پلاستیکی در اقیانوس آرام
تا حالا فکر کردید تعطیلاتتان را در یک جزیره پلاستیکی بگذرونید؟ اگر بهش فکر نکردید از الان میتوانید برنامهریزی بکنید.
یک شرکت هلندی بنا دارد 44 میلیون کیلو زباله را به یک جزیره 10 هزار کیلومتری در اقیانوس آرام تبدیل کند. این شرکت با استفاده از حجم بزرگی از زبالههای پلاستیکی شناور بر روی اقیانوس آرام، قصد دارد بزرگترین جزیره شناور پلاستیکی جهان را در منطقهای میان سن فرانسیسکو و هاوایی بنا کند.
به گزارش مهر، این جزیره به نام «جزیره بازیافت شده» به شکلی ساخته میشود که تمامی انرژی خود را تامین کرده و گنجایش سکونت پنج میلیون انسان را داشته باشد.
با وجود پلاستیکی بودن، این جزیره از نظر ظاهری و زیست محیطی کاملا سبز است. به گفته «رامون نوستر» مدیر شرکت معماری WHIM برنامه جمع آوری و بازیافت پلاستیکها در منطقه احداث جزیره از میزان سفرهای دریایی مورد نیاز برای حمل و نقل مواد خواهد کاست. همچنین انرژی مورد نیاز جزیره با استفاده از انرژی خورشیدی و انرژی امواج دریا تامین شده و ساکنان جزیره میتوانند از خزهها و جلبکهای دریایی به عنوان سوخت و کود زیستی استفاده کنند.
او معتقد است که آنچه وی قصد خلق کردن آن را دارد میتواند بیشترین بخش آلودگیهای پلاستیکی اقیانوس آرام را پاک کرده و در حالی که به دلیل بالا آمدن سطح آب دریاها مناطق ساحلی رو به نابودی گذاشتهاند با استفاده از زبالهها، منطقهای جدید و قابل سکونت را در میان اقیانوس آرام بنا کند.
البته ایده بنای این جزیره هنوز در مرحله تکمیل باقی مانده و شرکت سازنده هنوز زمانی را بری تکمیل آن اعلام نکرده است. در حال حاضر تیم WHIM در حال مطالعه بر روی نمونههای آجرهای توخالی هستند که از پلاستیک بازیافت شده ساخته شده و با کمک آنها میتوان این جزیره 10 هزار کیلومتری را بنا کرد. این نوع از آجرها از مقادیر کمی پلاستیک ساخته خواهند شد تا امکان شناور بودن جزیره بر روی آب را فراهم آورد.
با این حال سازندگان جزیره بازیافت شده معتقدند به دلیل وجود چرخه جریانهای اقیانوسی در اقیانوس آرام، جزیره در منطقه جغرافیایی خاصی باقی خواهد ماند و این جریانات از سرگردان شدن جزیره و گم شدن آن در میان اقیانوس جلوگیری خواهد کرد.
ساختار ظاهری این جزیره یادآور شهر ونیز در قالبی مدرن است و در میان ساختمانهای پلاستیکی آن شبکه هایی از آب اقیانوس در جریان است.
به هر رو گفته میشود تا تکمیل و بنای این جزیره راه درازی در پیش است زیرا تیم سازنده درحال حاضر مشغول بررسی میزان و نوع مواد پلاستیکی شناور در اقیانوس آرام بوده و پس از آن این مواد باید به گونهای جمع آوری شوند که آسیبی به زیستگاهها و موجودات زنده دریایی آن منطقه وارد نیاید. این متخصصان همچنین با آسیبهای پلاستیکی ناشی از آفتاب و نمک دریا مواجه خواهند بود که میتواند مواد پلاستیکی را به موادی غیرقابل بازیافت تبدیل کند.
البته باید دید جزیره هاوایی که یکی از پرطرفدارترین مناطق توریستی جهان به شمار میرود با ایجاد این جزیرهی جدید در همسایگیاش در اقیانوس آرام همچنان موقعیت جذاب خودش را خفظ خواهد کرد یا خیر؟!
گرانترین و ارزانترین شهرهای جهان
فکر میکنید چه شهری عنوان گرانترین شهر د نیا را به خود گرفته؟
براساس گزارش روزنامه تایمز، «لوآندا» پایتخت «آنگولا» گرانترین و «کراچی» پایتخت پاکستان ارزانترین شهرهای جهان از نظر هزینههای زندگی معرفی شدند.
پس از لواندا، «توکیو»، «اناجامنا» پایتخت چاد، «مسکو»، «ژنو»، «اوزاکا»، «لیبروویل» پایتخت گابن، «هنگکنگ» و «زوریخ» به ترتیب در ردیف شهرهای پر هزینه قرار گرفتند.
در این تحقیقات هزینه مسکن، حمل و نقل، مواد خوراکی، پوشاک و ضروریات زندگی و تفریح از مهمترین عواملی بوده که در تعیین گران قیمتترین شهرهای جهان نقش داشتهاست.
سفر هوایی سرپایی و ارزان
اما اگر روزی خواستید به یکی از این شهرهای گران سفر کنید حداقل نگران گرانی بلیط پروازتان نباشید چون یک شرکت هواپیمایی فکر خوبی در این زمینه کرده !
شرکت هواپیمایی «رایان ایر» برای جذب مشتری بیشتر بخشی را برای مسافران سرپایی اختصاص میدهد.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان؛ مدیر عامل این شرکت گفته که همکاران او درحال کار بر روی طرحی هستند که بر اساس آن بخشی در عقب هواپیما به مسافران سرپایی اختصاص پیدا میکند.
این بخش که البته به اندازه بخشهای دیگر استانداردهای ایمنی در آن رعایت میشود و کمربندهایی برای ثابت شدن مسافران نیز در آن نصب خواهد شد، برای کسانی است که میخواهند در مسیرهای کوتاه و با پرداخت هزینه کمتر مسافرت کنند.
هزینه بلیتهای بخش سرپایی بین هفت تا چهارده دلار پیشبینی شده است. البته رایان ایر بابت استفاده از سرویس بهداشتی هواپیماهای خود از مسافران کرایه اضافی دریافت میکند.
آموزش زبان برای توقف غرق شدن گردشگران
اما خبری از یک کلاس زبان با هدف ویژه:
به زودی فدراسیون نجات غریق استرالیا، به منظور توقف و یا کاستن غرق شدن گردشگران اقدام به راه اندازی کمپها و کلاسهای آموزشی چند زبانه در شهرهای ساحلی این کشور میکند.
به گزارش chtn، این اقدام درحالی صورت میگیرد که براساس آمارهای منتشره نزدیک به 27 درصد از غرقشدگان این کشور را افرادی غیر استرالیایی تشکیل میدهند.
بیشتر گردش گران مناطق ساحلی استرالیا را خارجیهایی تشکیل میدهند که اغلب آنها به زبان مقصد آشنایی ندارند، علاوه بر آن این گردشگران هیچگونه شناختی از مناطق امن و محافظت شده در دریا نیز ندارند. ازاینرو بیشترین خطر غرقشدگی نیز متوجه این دسته خواهد بود.
به گفته یکی از مسوولان در این زمینه، پوسترها و بروشورهای متعددی طی روزهای آتی با اطلاعات و اشکالی به زبانهای آسیایی در تمام مناطق ساحلی استرالیا پخش خواهد شد. مسوولان استرالیایی امیدوارند، راه اندازی اینگونه کمپها و کلاسهای آموزشی تاثیر چشمگیری بر کاهش آمار اسف بار داشته باشد.
این چینی های رونق دهنده!
و یک خبر جالب توجه دیگر از تاثیر جهانی چینیها و این بار در رونق گردشگری:
چینیها قرار است گردشگری ژاپن را با سفرشان به این کشور رونق دهند. دولت ژاپن پس از تسهیل صدور روادید برای گردشگران چینی، درپی جذب 1.8 میلیون گردشگر چینی به این کشور در سال جاری است.
به گزارش chtn، رئیس سازمان گردشگری ژاپن همزمان با دیدار خود از چین اعلام کرد: «آرزوی ما افزایش شمار گردشگران چینی به کشور از یک میلیون نفر در سال گذشته به یک میلیون و 500 هزار تا یک میلیون 800 هزار نفر در سال جدید است.»
سازمان گردشگری چین نیز اعلام کرد، آمار گردشگران خروجی چین در سال 2010 ، با رشدی 11 درصدی نسبت به سال گذشته به 53 میلیون نفر افزایش خواهد یافت. این آمار درحالی ارایه میشود که از 47.66 میلیون گردشگر خروجی چین در سال گذشته، 67 درصد از مقصدهای گردشگری آسیایی همچون ژاپن دیدن کرده بودند.
به گفته کارشناسان گردشگری چین، آسیا همچنان یکی از مهمترین مقصدهای مسافرتی جهانگردان چینی محسوب میشود زیرا نسبت به دیگر مناطق از فاصله بسیار کمتری برخوردار است.
به این ترتیب میبینید که همیشه هم حضور چینیها در یک کشور آسیب زننده نیست. دولتهای هوشمند می توانند این حضور را به یک فرصت تبدیل کنند و از آن بیشترین بهره را ببرند و به جای گسترش عرصه تاخت و تاز کالاهای چینی فضا را برای عرضه متقابل کالایی ارزشمند و پولساز به آنها فراهم کنند.
گردشگری صنعتی است که به آسانی میتواند راهگشای بسیاری از مشکلات اقتصادی کشورها باشد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»