Saturday, 18 July 2015
01 April 2023
به بهانه سال‌روز تولد «ماهاتیر بن محمد»

«روزنگاشت‌/یک ‌تصمیم و یک‌عمر جاودانگی»

2010 July 10

مریم / رادیوکوچه

maryam.m@koochehmail.com

دهم جولای برابر با سال‌روز تولد «ماهاتیر بن محمد» از شخصیت‌های مطرح سیاسی جهان که در سال ۱۹۲۵ در مالزی به دنیا آمد. وی که از سال 1981 تا 2003 نخست‌وزیر کشور مالزی بود، با اندیشه‌ای منسجم و مبتنی بر آزادی‌های اقتصادی، توانست به جاودانه‌ترین نخست‌وزیر مالزی تبدیل شود.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

ماهاتیر بن محمد ۱۰ جولای سال ۱۹۲۵ در مالزی به‌دنیا آمد. ماهاتیر محمد یکى از ۹ فرزند یک مهاجر دو رگه هندى – مالزیایی و یک مادر مالایایى است. او بعدها پزشک شد و به‌مدت ۵ سال در زادگاه خود به مداواى بیماران پرداخت.

همسرش هم‌کلاسى دانشگاه پزشکى وی بود. وی ۳ پسر دارد که در تجارت و سیاست در مالزى فعالیت دارند و یکى از دو دخترش، نویسنده و فعال در زمینه بیمارى ایدز است. وی از شخصیت‌های مطرح سیاسی جهان به‌شمار می‌آید از جمله او را به‌علت نقشش در مدرن‌سازی سریع مالزی و رشد رفاه در این کشور تحسین می‌کنند.

وی فردی توسعه مدار و نوگراست و به‌مظاهر رشد و توسعه دل‌بستگی فراوانی دارد اما در عین حال تکیه زیادی بر بومی‌سازی الگوهای توسعه و مفاهیمی هم‌چون حقوق بشر دارد. وی به داشتن یک زندگی عادی به‌عنوان یک سیاست‌مدار علاقه زیادی داشت. به‌همین دلیل چه در دوران نخست‌وزیری و چه دردوران پس از آن  همواره مایل بود به میان مردم برود و با آن‌ها دیداری آزاد داشته باشد.

یکی از پروژه‌های مورد علاقه او «پروژا استیل» که در واقع نوعی الگوبرداری از ژاپن و کره‌شمالی به شمار می‌رفت، بود. حاصل کار این پروژه کارخانه خودروسازی «پروتون» و خدمات ماهواره‌ای «آسترو» بود و حتا در پروژه خودرو ملی پروتون از مدیریت ژاپنی‌ها نیز بهره برد.

آن‌چه که در فعالیت‌های وی از اهمیت بالایی برخوردار است جهش اقتصادی مالزی از یک کشور فقیر به یک کشور تقریبن پیش‌رفته است. رشد اقتصادى مالزى در بین سال‌هاى ۱۹۸۸ و ۱۹۹۷ بیش‌تر از ۱۰ درصد بود. آن زمان استانداردهاى زندگى تا ۲۰ برابر رشد کرد و درصد فقر، بی‌سوادى، مرگ و میر نوزادان و دیگر شاخص‌هاى اجتماعى در حد کشورهاى پیش‌رفته رشد کرد.

وی در یک سخن‌رانی گفت: «ما به‌جای استراتژی جای‌گزینی واردات، استراتژی توسعه صادرات را پی گرفتیم و اجازه دادیم خارجی‌ها با تکنولوژی خود، کشور ما را صنعتی کنند. در حالی‌که اگر خودمان می‌خواستیم هر یک از این تکنولوژی‌ها را بسازیم، 30 تا 40 سال طول می‌کشید.»

پروژه‌هاى ملى که او در این سال‌ها انجام داد: تندراه شمال- جنوب، کریدور ابر رسانه‌اى، فرودگاه بین‌المللى کوالالامپور و شمار بسیارى از پروژه‌هاى بزرگ صنعتى و عمرانى است.

سیستم آموزشى یکى دیگر از نقاط بنیادى در برنامه حرکت مالزى به جلو بود. با این حال ماهاتیر هم‌چون بسیارى دیگر از مدیران اقتصادى و سیاسى از انتقادات اقتصادى و سیاسى در جامعه مالزى دور نبوده است.

اما آن‌چه در فعالیت‌های او از اهمیت زیادی برخوردار است جهش اقتصادى مالزى از یک کشور فقیر و درمانده با درصد بالاى بیکارى، است. ماهاتیر محمد بارها به ایران آمده و با بسیارى از اندیش‌مندان و مردان سیاسى ایران آشنایى دارد.

وی در سال 2005 در کنفرانس پارک‌های فن‌آوری که در اصفهان برپا بود به ایران آمد و در آن کنفرانس سخن‌رانی کرد. وی در سخنرانی خود گفت: «ایران یکی از پیش‌گامان تمدن بوده است که مالزی در مقایسه با آن هیچ است، اما ما توانستیم با اندیشه درست بسیار سریع پیش‌رفت کنیم.»

به منظور بهبود بخشیدن به شرایط سازمانی و اداری ماهاتیر و گروه هم‌راهش تصمیم به‌ایجاد تغییراتی گرفتند. به‌عنوان نمونه قانون ثبت شرکت‌های موجود در مالزی را تصویب کردند و به ارزیابی دستگاه دولتی پرداختند و در مرحله بعد شرکت‌های دولتی را که عمل‌کرد خوبی نداشتند به بخش خصوصی واگذار کردند به‌طوری که مالزی از اولین کشورهایی به‌شمار می‌رفت که به سمت خصوصی‌سازی حرکت می‌کرد. او معتقد بود که مردم وقتی کار خصوصی می‌کنند خوب کار کنند و وقتی در دولت هستند باید زیاد کار کنند تا نتایج مناسب حاصل شود. من فکر می‌کنم ما باید آن‌چه را که به جامعه مدیون هستیم انجام دهیم.

ماهاتیر محمد پس از 22 سال نخست وزیری و فعالیت در روز 10آبان1382 داوطلبانه از قدرت کناره‌گیری کرد تا فرصت را به افراد جوان‌تر و ایده‌های نوتر بدهد. وی پیش از آن نیز تصمیم به کناره‌گیری داشت که  با مخالفت دولت روبه‌رو شد.

منبع‌

گوگل

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , ,