فرشاد محمدی
پس از اعتصابات گسترده بازاریان در روزهای سهشنبه، چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته که منجر به قتل یک نفر از بازاریان سرشناس شد، بازاریان تهران و تبریز امروز نیز دست به اعتصاب زدند. به گزارش شاهدان عینی، بازاریان در واحدهای صنفی خود حضور یافتهاند اما خرید و فروشی را انجام نمیدهند و فقط با تلفن به پیگیری امور خود فعالند تا بهاین شکل اعتراض خود را نشان دهند.
این در حالی است که یکروز پس از اظهارنظر وزرای اقتصاد و بازرگانی دولت دهم درباره «توافق احتمالی دولت با اصناف برای تعیین مالیات اصناف»، سازمان امور مالیاتی امروز سهشنبه اعلام کرد مالیات سال ۸۸ اصناف کشور۷۰ درصد افزایش نخواهد داشت .
در این اعتصاب علاوه بر بخشهایی از بازار که در طی یک هفته گذشته در اعتصاب بهسر میبردند، بازار طلافروشها و تیمچه حاجبالدوله و نقاطی چون چهارسوق بزرگ و کوچک، پارچه فروشها و بازار ساعت فروشها در اعتصاب کامل قرار دارند و اکنون نیز اعتصابات به نقاط دیگری مانند گلوبندک و مولوی و سایر نقاط سرایت کرده است.
همچنین گزارش شده است، ماموران لباس شخصی بهطرز مشهودی در بازار حضور دارند. این نیروها از صبح امروز در نقاط مختلف بازار مستقر شدهاند و به صورت دستههای چند نفره در حال گشتزنی هستند و بازاریان اعتصابی را تهدید میکنند و با کسانی که اقدام به گرفتن عکس و فیلم میکنند برخورد میکنند.
از تبریز نیز خبر میرسد بازار امیر، بازار طلافروشان و بلورفروشان، بازار امیرکبیر و بازار نور در اعتصاب کامل بهسر میبرند.
این اعتراضات در حالی شکل گرفته است که کمتر از پانزده روز پیش نماینده بازاریان بهعنوان رییس شورای اصناف بر سر رویکرد مالیاتی با دولت به توافق رسیده بود، اما نایبرییس نخست پارلمان صنفی کشور نخستین فردی بود که از اقدامات یکجانبه سازمان امور مالیاتی انتقاد کرد: «آن زمان که دولت و سازمان امور مالیاتی خود، مالیاتها را وصول میکردند، سالانه هشت تا 10 درصد مالیات تعیین میکردند و با اتحادیهها به توافق میرسیدند ولی اکنون با اعلام اخذ مالیات 75 تا 80 درصدی به مجامع استانها، یک شوک ناگهانی را به اصناف تحمیل کردهاند.»
تنها چند ساعت بعد از اظهارات جلالالدین شکریه، رییس شورای اصناف ایران نیز گفت: «زمانیکه به ما اعلام کردند مالیات سال 87 اصناف افزایش یافته است، سوال کردیم که این رقم چهقدر است؟ به ما گفتند: 75 درصد و وقتی پرسیدیم که چند درصد این مالیات مربوط به غیر اصناف است؟ اعلام کردند 15 درصد که آن هم شامل حال پزشکان، داروخانهها، وکلا و شرکتهای حمل و نقل است.»
این اعتراضات به حدی به دولت فشار آورد که در روز دوشنبه هفته جاری و درست در روزیکه از سوی دولت تعطیل اعلام شده بود، به دستور وزیر بازرگانی در محل این وزارتخانه با حضور نمایندگان وزارت بازرگانی، سازمان امور مالیاتی، شورای اصناف، سازمانهای صنفی کشور و جامعه اسلامی اصناف و بازاریان تهران جلسه شد و در پی توافق صورت گرفته میزان افزایش مالیات اصناف نسبت به مالیات قطعی سال 87 از 75 درصد به 15 درصد کاهش یافت و بدین ترتیب دولت از مواضع خود عقبنشینی کرد.
گفتنی است این تنها باری نیست که دولت در مقابل بازار عقبنشینی میکند. دوسال پیش نیز در واکنش به طرح مالیات بر ارزش افزوده و بهدنبال آن اعتراض و اعتصاب گسترده بازاریان در شهرهای مختلف، دولت مجاب شد اجرای این طرح را به تعویق بیاندازد.
با وجود این عقبنشینی دولت، همچنان بازاریان در اعتصاب بهسر میبرند و میتوان گفت این اعتصابات با دامنه وسیعتری ادامه پیدا کرده است و گمان میرود این اعتراضات علاوه بر صنفی جنبه سیاسی نیز داشته باشد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»