محبوبه / رادیوکوچه
mahboobeh@koochehmail.com
بیست وچهارم تیر ماه مصادف با سقوط هواپیمای کاسپین در حوالی قزوین است. این هواپیما در سال 1388 یعنی یک سال قبل با 168 سرنشین از «تهران» به مقصد «ایروان» در حرکت بود که فقط شانزده دقیقه از پرواز نگذشته بود، که سقوط کرد و تمام سرنشینان آن کشته شدند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
پرواز «شماره ۷۹۰۸ هواپیمایی کاسپین» یک پرواز تجاری متعلق به هواپیمایی کاسپین بود که از فرودگاه «امام خمینی تهران» به سمت «ایروان» در امنستان در حال پرواز بود، که در حوالی قزوین سقوط کرد. این هواپیما در حدود ساعت ۱۱:50 صبح ۲۴ تیر ۱۳۸۸ در بین روستاهای فارسیان و جنتآباد در بخش مرکزی قزوین دچار سانحه شد و همه ۱۶۸ سرنشین آن که شامل 153 نفر مسافر و پانزده نفر خدمه و کادر پرواز بودند، کشته شدند.
شدت حادثه به حدی بود که شش هکتار از اراضی زراعی این منطفه نیز دچار حریق شد. در محل برخورد هواپیما با زمین، گودال عظیمی به قطر ۶۰ تا ۷۰ متر ایجاد شد.
هواپیمایی که در این سانحه سقوط کرد از نوع «توپولف تییو۱۵۴» بوده است که توسط هواپیمایی کاسپین مورد استفاده قرار میگرفت. این هواپیما در سال ۱۹۸۷ میلادی وارد به خدمت شده بود.
بر اساس اطلاعات رسیده از این هواپیما و بنا به اظهارات «مومنیرخ» مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور، در زمان سقوط هواپیما هیچ مکالمهای مبنی بر نقص فنی با برج مراقبت به ثبت نرسیده است.
به گفته شاهدان عینی، دقایقی پیش از سقوط، هواپیما آتش گرفته بود و تلاش خلبان برای نشستن روی زمین بینتیجه بود و منجر به چرخ زدن هواپیما در حوالی شهر «اقبالیه» شد و در حال دور زدن نیز به ناگاه پس از آتش گرفتن دم هواپیما در مزارع گندم سقوط میکند.
در میان کشتهشدگان، اعضای تیم ملی جودو نوجوانان ایران، «لون داویدیان» نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی یکی از پنج نماینده اقلیتهای مذهبی، «ناتلا نیکولاوا»، همسر سفیر گرجستان در ایران و «عبدی یمینی» آهنگساز مشهور و سازنده بسیاری از آثار داریوش بودند.
اما عجیب این بود پس از چند روز مشخص شد که سه تن از نوجوانان جودوکا که با این هواپیما عازم مسابقات جودو در ایروان بودند، زنده هستند و در واقع سه جودوکای دیگر به جای آنها و با هویت آنها به مسابقه اعزام شده بودند. این افراد عبارت بودند از: وحید باقرپور با هویت یحیی باقرپور، مجتبی عزیز اللهی با هویت مصیب عزیزاللهی (هر دو پسرعمو) و محمد ملکشاهی با هویت ایمان زینی وند، این افراد که از قهرمانان رده نوجوانان قبل از سال ۱۳۸۳ بودند همگی سن بالاتری داشتند و یکی از آنها کارت پایان خدمت سربازی هم داشت. این جودوکاها دیگر تمایلی به شرکت در رده نوجوانان نداشتند اما به اصرار کادر فنی مجددن در ترکیب نوجوانان قرار گرفتند.
آمریکا، روسیه، لبنان، آذربایجان و ونزوئلا با صدور بیانیههایی، حادثه سقوط هواپیمای مسافربری ایران در مسیر پرواز به سوی ارمنستان را به خانوادههای قربانیان تسلیت گفتند. همچنین در ارمنستان یک روز عزای عمومی اعلام شد.
«یان کلی» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانیهای گفت: «آمریکا مراتب همدردی خود را با خانوادههای افرادی که در حادثه سقوط هواپیمای شرکت هواپیمایی کاسپین کشته شدند، اعلام میدارد.»
در میان کشورهای همسایه ایران تنها آذبایجان بود که پیام تسلیتی را به رییس جمهوری ایران ارسال داشت در بخشی از پیام تسلیت «الهام علیاف» آمده بود: «خبر سانحه هوایی در نزدیکی قزوین که قربانیان بسیاری را بر جای گذاشت، آذربایجان را در غم و اندوه فرو برد.»
«ماریوس ویزر» رییس فدراسیون جهانی جودو با ارسال پیامی به فدراسیون جودوی ایران درگذشت اعضای تیم ملی نوجوانان در سانحه هواپیمایی را تسلیت گفت. او در این پیام آورده بود:
«از این که در سانحه سقوط هواپیما تمامی اعضای تیم ملی نوجوانان ایران جان باختند، ضایعهای اسفناک برای جودو جهان است و من این ضایعه را به خانوادههای آنها و فدراسیون جودو ایران تسلیت میگویم.»
و اما در پایان باید یادآور شد از زمان دوره پهلوی که ایران نخستین تاسیسات هوانوردی خود را گشود، سانحههای متعدی گاهگاه گریبانگیر این صنعت شده، و امروزه این صنعت در ایران یکی از بالاترین میزان وقوع حوادث را در جهان داراست.
از دلایل ارایه شده برای تحلیل میزان بسیار بالای تعداد سوانح هوایی در ایران میتوان تحریمهای اقتصادی، عدم آموزش استاندارد خلبانان و کنترل کیفی میزان خطای آنان، عدم پایبندی به معیارهای ایمنی هواپیماها و سو مدیریت و برنامهریزی و تصمیمات نادرست دولت مردان جمهوری اسلامی دانست.
منبعها:
خبرگزاری فارس
ویکیپدیا
سانحههای هوایی در ایران
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»