Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
بخش دوم

«گفت‌و‌گو با استاد بزرگ شطرنج ایران»

2009 September 13

ششمین دوره مسابقات آزاد بین المللی شطرنج مالزی از 22 آگوست  به مدت هفت روز در مالزی برگزار شد. در این مسابقات استاد بزرگان احسان قائم مقامی، آتوسا پورکاشیان و استاد بین‌المللی شایسته قادرپور به منظور آمادگی جهت حضور موفق در بازی‌های آسیایی داخل سالن ویتنام در این رقابت‌ها شرکت کردند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

این مسابقات با حضور 102 شطرنج‌باز متشکل از 11 استاد بزرگ مردان، دو استاد بزرگ زنان، 12 استاد بین المللی مردان، سه استاد بین المللی زنان، هشت استاد فیده مردان و دو کاندیدایی استادی فیده از کشورهای استرالیا، ژاپن، نیوزلند، مالزی، بنگلادش، اندونزی، ایتالیا، سنگاپور، انگلستان، هندوستان، ویتنام، چین، فیلیپین، ازبکستان، سوئد، آمریکا، آذربایجان، آلمان، ارمنستان و ایران طی 9 دوره به روش سوئیسی انجام شد. پس از پایان این رقابت‌ها احسان قائم‌مقامی با 5/6 امتیاز در مکان سوم این مسابقات جای گرفت. آتوسا پورکاشیان نیز با 5/5 امتیاز مقام سوم بانوان را به خود اختصاص داد. شایسته قادر پور با 5/4 امتیاز متاسفانه نتوانست مقامی را کسب کند.

20090913-pourkashian-koocheh

در همین ارتباط از سوی رادیو کوچه با آتوسا پورکاشیان گفت و گویی انجام شد.

با توجه به این‌که پدر و مادر شما هر دو از قهرمانان والیبال بودند چطور شد که شما شطرنج را انتخاب کردید؟

من در خانواده‌ای ورزشی بزرگ شدم و چون پدر و مادرم عضو تیم ملی ایران بودند من هم یک رشته ورزشی را باید انتخاب می‌کردم و در زمانی که 8 سال سن داشتم با رشته شطرنج آشنا شدم و به دلیل جذابیت بالای آن و زیبایی‌های این رشته آن را ادامه دادم اگر چه پدر و مادرم من را برای رشته خودشان که والیبال بود تشویق می‌کردند اما من شطرنج را انتخاب کردم.

زمانی که در 12 سالگی قهرمان نوجوانان جهان شدید این مقام چه تاثیری در زندگی و آینده شما داشت؟

وقتی من قهرمان جهان شدم اولین ایرانی بودم که در رده 12 سال به این مقام دست پیدا می‌کردم. یادم هست که مسابقات مشکلی را پشت سر گذاشتم در آن مسابقات 75 کشور شرکت کردند و من رقابت تنگاتنگی با رقیب خودم داشتم که در نهایت ایشان نفر دوم مسابقات شد. زمانی که بر روی سکو رفتم خیلی خوشحال بودم و حتا متوجه شدم زمانی که روی سکو بودم نمایندگان دیگر کشورها از این‌که یک ایرانی توانسته مقام اول را به دست بیاورد متعجب شده بودند.

در یکی از صحبت‌های خود گفته بودید که با دیدن یک مسابقه شطرنج به این رشته علاقمند شدید. آیا اینگونه بود؟

البته به طور دقیق مربوط به یک بازی نمی‌شود چون پدر و مادرم هم در منزل شطرنج بازی می‌کردند. در ابتدا شطرنج توسط یکی از دوستان مادرم به خانه‌ی ما راه پیدا کرد و آن زمان پدرم حرکت مهره‌ها را به من یاد داد .

اگر در آن زمان با رشته‌ی دیگری آشنا می‌شدید آن را ادامه می‌دادید؟

من برای شطرنج پیش زمینه‌ای نداشتم و به واسطه پدرم با آن آشنا شدم و خیلی زود به آن علاقه‌مند شدم و نمی‌دانم رشته‌های دیگر می‌توانست این علاقه را در من ایجاد کند یا نه.

در ابتدا آیا به فکر کسب مقام هم بودید یا برای سرگرمی آن را شروع کردید؟

من شطرنج را برای حرفه‌ای بودن شروع نکرده بودم و فقط برای پر کردن اوقات فراغت خود بازی می‌کردم اما زمانی که در مسابقات قهرمانی تهرات رده سنی زیر 10 سال به اصرار یکی از دوستان مادرم شرکت کردم و قهرمان شدم با تشویق پدر و مادرم آن را ادامه دادم.

شخصیت من به گونه‌ای است که خیلی دیر شکست را می‌پذیرم و بعد از نتیجه‌ی باخت دیر قبول می‌کنم.

در شطرنج حرکت کدام مهره را بیشتر دوست دارید؟

هر مهره‌ای حرکت خاص خودش را دارد و یک شطرنج‌باز حرفه‌ای باید سعی کند از تمام مهره‌ها استفاده کند اما به نظر من حرکت مهره اسب متفاوت‌تر از بقیه است.

یادگرفتن شطرنج سخت است؟

بستگی به این دارد که تا چه مفطعی باشد. اگر منظور یاد گرفتن جرکت مهره‌ها هست باید بگویم که آسان است اما اگر عمق شطرنج را بخواهید بفهمید و شطرنج‌باز حرفه‌ای شوید خیلی سخت است.

بعد از شطرنج علاقه دوم شما چیست؟

  • من دانشجوی رشته تربیت‌بدنی هستم و بیشتر رشته‌های ورزشی را دوست دارم.

اگر بعد از این‌که وارد عرصه شطرنج شدید با نتایج ضعیفی روبرو می‌شدید آیا باز هم ادامه می‌دادید؟

  • شخصیت من به گونه‌ای است که خیلی دیر شکست را می‌پذیرم و بعد از نتیجه‌ی باخت دیر به این باور می‌رسم که استعداد آن را ندارم اما در آن زمان که سن کمی داشتم نمی‌دانم که بعد از باخت علاقه من به شطرنج کم می‌شد یا نه.

تاثیر یک باخت تا چه حدی در ذهن شما می‌ماند؟

  • بستگی به مرحله‌ی مسابقه دارد اگر در مسابقات جهانی باشد و با یک باخت حذف شوم و نتوانم مقام قهرمانی را به دست بیاورم شاید برای همیشه آن باخت خاطرم باشد و این در روحیه‌ام تاثیر می‌گذارد و شاید تا چند روز عصبانی هم باشم.

تاکنون پیش آمده است که فقط با یک اشتباه در لحظات آخر بازی علیرغم پیش‌بینی برد بازی را واگذار کنید؟

  • برای من زیاد پیش آمده است. چون شطرنج یک بازی منطقی است و هر زمانی که شطرنج‌باز احساس کند که بازی برای او تمام شده است و بازی را برده است متاسفانه همان لحظه بازی را از دست می‌دهد. یک شطرنج‌باز در شطرنج یاد می‌گیرد که واقع‌بین باشد و  تا لحظه‌ی آخر مانند شروع بازی ادامه دهد تا بتواند نتیجه خوبی بگیرد.

حریف خود را هم دست کم می‌گیرید؟

  • فکر می‌کنم که این یک حالت تاثیر ناخودآگاه دارد وقتی که انسان‌ها در مقابل یک حریف ضعیف‌تر قرار می‌گیرند امکان دارد حریف را دست‌کم بگیرند. من دوست دارم همیشه با حریفان قوی‌تر از خودم بازی کنم تا نتیجه برد برای من دل‌چسب‌تر باشد.

تا بحال به مالزی سفر کرده بودید؟

  • نه این برای بار اولی است که آمدم

برای مسافرت کدام کشور را ترجیح می‌دهید؟

  • من خیلی دوست دارم که به کشورهای مختلف سفر کنم و دوست دارم جاهایی را که ندیده‌ام بروم و ببینم.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|