بیست و ششم تیر - هفدهم جولای
«تقویم تاریخ بیست و ششم تیر»
2010 July 17
مریم / رادیوکوچه
maryam.m@koochehmail.com
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
فایل را از این جا دانلود کنید
- 1290 خورشیدی – محمدعلی شاهقاجار پس از خلع از سلطنت و پناهندگی به سفارت روسیه در تهران، از ایران خارج شد و در روسیه ساکن شد. وی پیوسته در پی بازگشت به ایران و تصرف تاجوتخت از دست رفته بود. بدین منظور در مسافرتهایی به شهرهای اروپایی با هواداران ایرانی و خارجی خود ملاقات و گفتوگو میکرد تا اینکه در 26 تیر 1290 با یارانش به همراه مقدار زیادی مهمات جنگی، از راه روسیه به دشت گرگان روی آورد. دولت نیز برای دفع وی نیرویی مجهز کرد و پس از اعلام حکومت نظامی، برای زنده و مرده شاه سابق، جایزهای هنگفت معین کردند که همین امر، بیم و هراسی سخت بر دل محمدعلی میرزا و نیروهایش افکند. با وجود کمکهای فراوان روسها به محمدعلی میرزا، سرانجام نیروهای وی در برابر قوای دولتی شکست خورد و مجبور به فرار شد. پس از این واقعه، دولت، حقوق سالیانهای را که به او پرداخت میشد، قطع کرد.
- 313 قمری – درگذشت «محمدبن زکریای رازی». وی ابتدا به کیمیاگری پرداخت و در نهایت به شیمی روی آورد. رازی سالهای بسیاری از عمر خویش را در تجزیه و ترکیب عناصر و مواد طبیعی صرف کرد و موفق به کشف الکل و تهیهی اسید سولفوریک شد. محمدبن زکریا علاوه بر تحقیقات علمی و طبابت، به تدریس و تربیت شاگردان نیز میپرداخت. تالیفات وی را تا حدود 250 اثر در رشتههای مختلف علمی ذکر کردهاند که در زمینههای طب، طبیعیات، منطق، ریاضی و نجوم، تفسیر، فلسفه، مابعدالطبیعه، الهیات و… نگاشته است. از مهمترین کتابهای محمدبن زکریا، «الحاوی و المنصوری» است.
- 1487 میلادی – زادروز «شاه اسماعیل یکم» از دودمان صفویان. او در سال 1501 میلادی پس از پیروزی بر ترکمانان آق قویونلو به قدرت رسید.
- 1651 میلادی – «توماس هابز» مولف هفت کتاب مهم که یکی از آنها در 11 جلد چاپ شده است پس از یک دیدار طولانی از اروپای قارهای و گفتوگو و تبادل نظر با اندیشمندان وقت فرانسه و ایتالیا از جمله گالیله و مطالعه وضعیت مردم و رفتار حکومتها،17 جولای به انگلستان بازگشت و به تنظیم عقاید فلسفی خود پرداخت و در سال 1679 درگذشت.
- 830 میلادی – طبق مندرجات دایرهالمعارف، ایرانیانی که بهعنوان مشاور با مامون خلیفه عباسی همکاری داشتند و عمدتن با او از خراسان به بغداد رفته بودند در این شهر موسسهای دایر کردند که بیشباهت به بنگاه تالیف و ترجمه کتاب نبود که 265 سال پیش از آن به تصمیم خسرو انوشیروان، شاه وقت ساسانی ایران در تیسفون دایر شده بود و ترجمه کلیله و دمنه از زبان سانسکریت به فارسی از کارهای آن است.
- 1841 میلادی – «پانچ» نخستین مجله طنز جهان در این روز اولین شماره خود را منتشر کرد که الگوی نشریات طنز بعد از خود قرار گرفته است.
- 1917 میلادی – خاندان سلطنتی انگلستان به خاطر ماندن در این مقام، نام خانوادگی خود را از «هانور» به «ویندسر» تغییر داد زیرا که جنگ جهانی اول جریان داشت و انگلیسیها، ژرمنها را آغازگر آن میدانستند و از آنان رویگردان شده بودند. خانواده سلطنتی آلمانیتبار انگلستان به خاطر راضی کردن مردم این کشور و جلوگیری از مخالفت آنان با ادامه سلطنت، نام خانوادگی خود را از هانور به ویندسر تغییر داد.
- ۱۹۵۵ میلادی – در جریان یک مراسم تلویزیونی «دیسنیلند آناهایم» کالیفرنیا که بهوسیله «والت دیزنی» ساخته و اداره میشد افتتاح شد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
فید مطالب مرتبط
|
TAGS:
بیست و ششم تیر,
تقویم تاریخ,
رادیوکوچه,
گزارش,
مریم,
مطبوعات