Saturday, 18 July 2015
30 March 2023
به مناسبت فرا رسیدن شب‌های قدر

«چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی»

2009 September 14

20090913-shabe ghadr-koocheh1

سروش / رادیو کوچه

souroosh@radiokoocheh.com

در میان عالمان و سالکان، شب، دارای مقام و منزلت والایی است. آن‌گاه که همه در خوابی خوش سر فرو بردند با شب‌زنده‌داری و احیا خود را با معبود خویش پیوند می‌دهند.

شب قدر را به معنی منزلت دانسته‌اند و بعضی دیگر آن را به معنی تنگی و گرفتاری دانسته‌اند. برخی نیز قدر را اندازه‌گیری و تقدیر امور معنی کرده‌اند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

بر اساس باور مسلمانان شب قدر شبی است که ، قرآن سوای از وحی تدریجی که بر محمد نازل گردید بطور کامل در آن شب نازل شده است.  مسلمانان اعتقاد دارند که در این شب هر امر محکمی جدا می‌شود و هر گناهی بخشیده می‌شود.  شب قدر در ماه رمضان ماه نهم هجری قمری  قرار دارد. بر  طبق دستورات اسلامی٬ خوابیدن در شب قدر مذموم و شب زنده داری در آن سفارش شده است . همچنین روز قدر هم به اندازه شبش نزد مسلمانان ارجمند است  بر طبق احکام اسلامی دعا و استغفار در شب قدر، وظیفه دانسته شده است.

بر اساس حدیث شیعه که  از امام صادق نقل شده‌است؛ شب قدر تا قیامت باقی‌است و در ماه رمضان واقع است در روایات شیعه آمده‌است که شب قدر یکی از سه شب نوزدهم، بیست و یکم یا بیست و سوم ماه رمضان است که احتمال شب بیست و سوم بیش‌تر است.  البته مسلمانان سنی مذهب آن را یکی از شب‌های 23 یا 27 ماه رمضان می‌دانند. مسلمانان بر این اعتقادند که در این شب سرنوشت یک‌ساله آن‌ها توسط امام زمان خود رقم خواهد خورد.

در قرآن کریم آمده است: «شب قدر از هزار ماه برتر است.در این شب فرشتگان و روح به دستور پروردگارشان از هر فرمان فرود می‌آیند. این شب تا صبحگاه تهنیت است»

مسلمانان بر این باورند که اعمال این شب با هزار ماه عبادت برابری دارد. در دایره‌المعارف فرید وجدی آمده است که چون پیامبر عمر امت خود را کوتاه دید و ترسید که نتوانند مانند گذشتگان عبادت کنند شبی را برای امت خود از خدا خواست که با هزار ماه برابری کند.

بیشتر دانشمندان اسلامی بر این عقیده هستند که این شب در ماه رمضان است زیرا در قرآن آمده است  که ما قرآن را در ماه رمضان فرو فرستادیم و در جای دیگر آمده است: «ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم» و از جمع این دو آیه میتوان نتیجه‌ی منظور را گرفت.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|