خبر ویژه / اردوان روزبه / رادیو کوچه
بر اساس گزارش رسیده از شاهدان عینی به رادیو کوچه، در پی انفجارهای شهر زاهدان، روز گذشته جمعه گزارشهای محلی از این شهر خبر از به آتش کشیده شدن مکانهای کسب برخی از بازاریان اهل سنت میدهند. همچنین برخی دیگر از تعدی به منازل تعدادی از اهل سنت می گویند.
این تعرض ها از زمانی آغاز شده است که برخی از ساکنان شیعه شهر زاهدان این انفجارها را به اهل سنت نسبت دادند و موجب واکنش آنها شده است. این در حالی است که «مولوی عبدالحمید» رهبر معنوی اهل سنت، امامجمعهی شیعیان زاهدان و همچنین استاندار سیستان و بلوچستان پس از این انفجارها برای وحدت گروهای شیعه و سنی اقدام به انتشار بیانیهای در همان ساعات اولیه این انفجارها کردهاند.
به گفته شاهدان عینی در ساعات اولیهی این یورشها از حجم بالایی برخوردار بوده و در مناطق مرکزی شهر نظیر چهارراه رسولی و پاساژ قائم دود در فضا پراکنده شده بوده است.
به نقل از همین شاهدان نیروی انتظامی سعی در کنترل این وضعیت داشتهاند اما هنوز در شهر خبرهایی از درگیریهای پراکنده به گوش میرسد.
از سوی دیگر گزارشهای تایید نشده حاکی از آن است که نماینده مردم زاهدان در اعتراض به حوادث این شهر از سمت خود استعفا داده است که تعدادی از مردم این شهر در حمایت از نماینده مستعفی خود به خیابان ریخته که این گزارش تایید نشده اشاره به دستگیری 40 تن و کشته شدن 2 نفر در درگیریها دارد.
لازم به یادآوری است در زاهدان به علت این انفجارها سه روز عذای عمومی و تعطیلی اعلام شده و شهر نسبت به قبل خلوت شده است.
گفتنی است انفجارهای شامگاه پنجشبه در برابر مسجد جامع زاهدان که گروه جنداله مسوولیت آن را بر عهده گرفته، موجب کشته شدن بیش از 37 تن و زخمیشدن 150 نفر شده است.
اردوان روزبه با حمید یکی از شهروندان این شهر گفتوگو کرده است و آخرین وضعیت شهر را از او جویا شده است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
بعد از آنکه این انفجار رخ داد برخوردهای ماموران انتظامی و امنیتی و همچنین مردم چهطور بود؟ و چه اتفاقاتی افتاد؟
یکی از دوستان ما زخمی شده بود و او را به بیمارستان برده بودیم که در آنجا خبرهایی از به آتش کشیدن چند نقطه از شهر را شنیدیم. بوتیک سلمانزاده، پاساژ قائم، مسجد و مغازههای خیابان بهشت را آتش زده بودند. بعد از آنکه از بیمارستان خارج شدم دیدم که خبرها واقعیت دارد و آتش خیلی زیاد بود و لایهای از دود زاهدان را پوشانده بود.
آیا نیروهای انتظامی در برابر این حملهها مقاومتی نکردند؟
بعد از آن از هر تجمعی جلوگیری میکردند. به خصوص در چهار راه رسولی که اجازه نمیدادند فردی در آنجا تردد کند. زیرا قصد داشتند چهارراه را آتش بزنند.
شما به عنوان فردی که در زاهدان زندگی میکنید توضیح دهید که اوضاع این شهر چگونه است؟ گفته میشود که هنوز هم به آتش کشیدن مکانهای مختلف و دود به چشم میخورد. آیا تنشها و درگیری هنوز وجود دارد؟
شهر خلوت شده است و اکنون تشییع جنازه است. به دلیل اینکه سه روز را عزای عمومی اعلام کردند همه در خانههای خود هستند و خانوادههای داغدیده هم در مراسم تشییع جنازه شرکت کردند.
پیش از این هم پیشبینی شده بود که ممکن است گروه جنداله دست به چنین کاری بزند. مردم زاهدان در این مورد چه نظری دارند و آیا فکر میکردند چنین اتفاقی رخ دهد؟
به دلیل اینکه آرامش خیلی خوبی در شهر بود کسی فکر این اتفاق را نمیکرد. شاید هم افرادی از آن جریان با خبر بودند اما مردم عادی نه. اوضاع کسب و کار هم بسیار خوب بود اما پس از این جریان کسی به سمت مغازهها نمیآید.
مردم که میدانند این عملیات توسط گروه جنداله انجام شده و قصد تفرقهافکنی دارند و «مولوی عبدالحمید»، امامجمعهی شیعیان زاهدان و همچنین استاندار سیستان و بلوچستان هم این موضوع را اعلام کردند. اما به نظر شما چرا مردم با اهل سنت این برخورد را کردند؟ آیا واقعن آنها را مقصر میدانند؟
برخی از افراد تصور میکنند که اهل سنت مقصر هستند. بعضیها هم معتقددند گروهک این کار را انجام داده است.
بعد از آنکه عبدالمالک ریگی در خرداد ماه در تهران و قبل از آن هم عبدالحمید ریگی در زاهدان اعدام شدند، فضای شهر زاهدان چهطور بود؟
فضای شهر و شرایط کسب و کار بسیار خوب شده بود و شهر در آرامش بود. اما با این مشکلات دوباره به زمان عبدالمالک بازگشت.
آیا مردم اعتقاد دارند که دوباره شاهد درگیریها و تنشها خواهند بود؟
بله. پس از اعدام عبدالمالک مردم میدانند که درگیریها شروع میشود. ما به همراه چند خانوادهی دیگر به این نتیجه رسیدیم که زندگی در این شهر بیفایده است و باید این شهر را ترک کنیم. دیدگاه ما تغییر کرد. و هر روز هم یک مشکل وجود دارد. به همین دلیل اگر از این شهر برویم بهتر است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»