Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
بیست و هفتم تیر - هجدهم جولای

«تقویم تاریخ بیست و هفتم تیر»

2010 July 18

مریم / رادیوکوچه

maryam.m@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • 1305 خورشیدی – مرگ «محمد‌ولی‌خان سپهدار تنکابنی» از سیاست‌مداران مشهور دوران مشروطه محمدولی‌خان خلعتبری معروف به سپهدار تنکابنی در حدود سال 1225 خورشیدی در یکی از روستاهای اطراف تنکابن به‌دنیا آمد و پس از فراگیری دروس ابتدایی، وارد کارهای نظامی شد. وی مراحل ترقی را به سرعت پیمود و در زمان مظفرالدین شاه، با تقدیم پیش‏کش قابل ملاحظه‏ای، وزیر گمرک شد. محمدولی خان در طی سالیان متمادی پست‏های متعددی از قبیل حکم‌رانی گیلان، اردبیل و مشکین شهر را به عهده گرفت و از طرف مظفرالدین شاه، لقب سپهدار اعظم را دریافت کرد. وی هم‌چنین مدتی حاکم تهران بود و بر آزادی‏خواهان خشونت زیادی روا داشت. وی در سال‏های آخر عمر به عنوان یک مرد برجسته در مراسم‏ها حضور می‏یافت تا این‌که بابت مالیات املاک وسیع خود، مبالغ هنگفتی بدهکار شد. سپهدار که هرگز سختی ندیده و عمری زیر بار این حرف‏ها نرفته و کسی از او مطالبه مالیات نکرده بود، چون عرصه را بر خود تنگ دید در 27 تیر 1305 در هشتاد سالگی با اسلحه کمری‏اش خودکشی کرد و در تجریش به خاک سپرده شد.
  • 1341 خورشیدی – آمریکا که می‏خواست با به اجرا گذاشتن برخی اصلاحات به اصطلاح مردمی، رفاه ملت ایران را به ظاهر تامین کند، به دنبال مهره سرسپرده‏ای بود که اهداف آن‏ها را در ایران به اجرا درآورد. علی امینی گزینه مناسبی بود که توسط آمریکا به محمدرضا پهلوی تحمیل شد. امینی در طول صدارت 14 ماهه‏اش، حلقه به گوشی خود را به آمریکا ثابت کرده و می‏خواست نقشه‏های ارباب خود را در ایران به اجرا درآورد. شاه که یکه‏تازی امینی را در کشور بر نمی‏تافت در سفر غیرمتعارف 45 روزه‏ای که به آمریکا داشت، موافقت اربابان برای برکناری امینی و اجرای برنامه‏های آمریکا توسط خودش را خواستار شد. به‌این ترتیب امینی از نخست وزیری کنار رفت.
  • 871 میلادی – پس از آن‏که تعدادی از مردم و مهاجمان دانمارکی به انگلستان حمله برده و برخی از نواحی آن‌را به عنوان سکونتگاه خود برگزیدند، جنگ‏های بیست و پنج ساله انگلستان و دانمارک آغاز شد. قهرمان این جنگ، آلفرد کبیر پادشاه جوان انگلیس بود که در 27 فوریه همان سال به سلطنت دست یافته بود. او توانست با مقاومت در برابر مهاجمان، آنان را شکست دهد و وادار به اطاعت کند.
  • 1964 میلادی – سران ایران، ترکیه و پاکستان در مذاکرات 18 جولای خود در استانبول با اصول ایجاد سازمان هم‌کاری و عمران منطقه‌ای موافقت کردند و روادید مسافرت میان این کشور‌ها لغو شد که در مورد ایران و ترکیه هنوز به قوت خود باقی است.
  • 1383 خورشیدی – کار رسیدگی به پرونده زهرا کاظمی بانوی ایرانی که به تابعیت کانادا در آمده بود در دادگاه تهران آغاز شد. زهرا یک‌سال قبل از آن، پس از دستگیری از مقابل زندان اوین، در جریان بازجویی آسیب مغزی دیده و در بیمارستان درگذشته بود و پزشکی قانونی تهران و شورایی که از سوی دولت تعیین شده بود، علت مرگ او را ضربه وارده به مغز تشخیص داده بود. زهرا که در فرانسه مدرک دکترای هنر گرفته بود برای رسانه‌های کانادا عکس و مطلب تهیه می‌کرد. وی هنگام عکس‌برداری مقابل زندان اوین دستگیر شده بود.
  • ۱۹۰۹ میلادی – زادروز «محمد داوودخان» موسس اولین دولت جمهوری در افغانستان و اولین رییس‌جمهوری این کشور در سال‌های ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۸.
  • ۱۹۱۸ میلادی – زادروز «نلسون ماندلا» از فعالان برجسته مخالف آپارتاید در آفریقای‌جنوبی، رییس‌جمهوری سابق این کشور و برنده جایزه صلح نوبل سال ۱۹۹۳.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,