بیست و هشتم تیر - نوزدهم جولای
«تقویم تاریخ بیست و هشتم تیر»
2010 July 19
مریم / رادیو کوچه
maryam.m@koochehmail.com
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
فایل را از این جا دانلود کنید
- 2003 میلادی – «لیلا چیتنیس» از قدیمیترین بازیگران صنعت فیلم سینمایی هند در اینروز در 93 سالگی درگذشت. وی از دهه 1930 وارد کار نمایش و سینما شده بود. معروفترین فیلم قدیمی او «آواره» عنوان داشت که در آن نقش مادر راج کاپور را برعهده داشت. لیلا در بیش از 40 فیلم به ایفای نقش پرداخت. او سالها پیش از مرگ در مصاحبهای گفته بود: «در زمانی که من وارد کار نمایش شدم، این کار در هند به منزله قدم گذاشتن در فساد تلقی میشد. ولی من اعتنا نکردم و به خانوادهام که از طبقه متوسط بودند گفتم که بالاخره یک زن باید دل به دریا بزند و یک روز این سد را بردارد و وارد کار نمایش شود تا ذهن دیگران اصلاح شود و بدانند که کار نمایش هم حرفهای است مانند حرفههای دیگر و فساد نیست. با فداکاری افرادی نظیر لیلا صنعت سینمای هند رونق گرفته است به گونهای که «بالی وود» در بمبیی رقیب «هالی وود» لسآنجلس شده است.
- 1921 میلادی – تاریخ انتشار داستان «یکی بود، یکی نبود» مرکب از شش قصه نوشته «محمدعلی جمالزاده» را 19 جولای در برلین ذکر کردهاند که چندین ماه بعد نخستین نسخه آن به تهران رسید و متن آن مورد انتقاد قرار گرفت. این دومین داستان این نویسنده بود که به پدر داستان کوتاهنویسی ایران معاصر معروف شده است. جمالزاده که نهم نوامبر سال 1997 در 92 سالگی در ژنو درگذشت نخستین داستان خود تحت عنوان «گنج شایگان» را در سال 1917 منتشر ساخته بود.
- 1949 میلادی – دولت فرانسه به لائوس، مستعمره دیگر خود در شبه جزیره هندوچین، استقلال داد. این کشور کوهستانی که میان ویتنام، کامبوج، تایلند، برمه و چین قرار گرفته و پنج میلیون جمعیت دارد از دیر زمان دارای حکومت پادشاهی بود.
- 1974 میلادی – رهبران کودتای نظامی قبرس، «اسقف کاریوس» نخستین رییسجمهوری این کشور را که رهبر جنبش استقلال این جزیره پر حادثه بود بر کنار کردند و با این عمل بر دردسرهای کشورشان افزودند.
- ۱۹۸۳ میلادی – نخستین تصویر سهبعدی مقطعنگاری رایانهای (سیتیاسکن) از سر یک انسان منتشر شد.
- 1387 خورشیدی – درگذشت «خسرو شکیبایی» از بازیگران معروف سینمای ایران.
- 1365 خورشیدی – درگذشت استاد «سیدمحمدتقی مدرسرضوی». وی پس از اتمام دوران ابتدایی، نزد میرزا عبدالجواد ادیبنیشابوری اول به آموختن علوم قدیمه پرداخت و تا سطوح عالی حوزه را از استادان زمان فرا گرفت. مدرس رضوی در سال 1298 به تهران رفت و از محضر آقا سیدمحمد تنکانبی و میرزا محمدطاهر تنکابنی بهره برد و به تکمیل تحصیلات قدیم و جدید خود در مدرسه سپهسالار پرداخت. وی از سال 1310 به تدریس در مدارس تهران روی آورد و پس از تاسیس دانشگاه تهران به استادی دانشکده معقول و منقول و دانشکده ادبیات و علومانسانی انتخاب شد. «تصحیح آثار علوی، احوال و آثار خواجه نصیرالدین طوسی، تاریخ بخارا از جمله آثار پژوهشی و تحقیقی این دانشمند است. وی در 91 سالگی درگذشت.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
فید مطالب مرتبط
|
TAGS:
بیست و هشتم تیر,
تقویم تاریخ,
رادیو کوچه,
گزارش,
مریم,
مطبوعات