Saturday, 18 July 2015
29 March 2023
به بهانه زادروز «یوهان مندل»

«روزنگاشت/ پدر علم ژنتیک»

2010 July 22

محبوبه / رادیوکوچه

mahboobeh@koochehmail.com

امروز بیست و دوم جولای برابر زادروز «یوهان  مندل» کشیشی اتریشی است او متولد سال 1822 بود و توانست قوانین حاکم بر انتقال صفات وراثتی را که حاصل آزمایش‌هایش روی گیاه نخود فرنگی بود، شناسایی کند و به عنوان پدر علم ژنتیک شناخته شود.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«یوهان مندل» در بیست‌و‌دوم جولای سال 1822 میلادی در یک خانواده روستایی به دنیا آمد. زادگاه او «موراویا» نام داشت که در آن زمان جزو مستعمره‌های اتریش محسوب می‌شد او در آن‌جا وارد مدرسه ابتدایی شد.

پدرش برای یک ارباب کشاورزی می‌کرد تا این‌که توانست زمینی برای خودش تهیه کند و به باغ‌داری بپردازد پدر او علاقه زیادی به پیوند میوه‌ها داشت و یوهان نیز در کنار او کشاورزی و باغ‌داری را آموخت.

پس از پایان تحصیلات ابتدایی، برای ادامه تحصیل به «تروپا»، که از شهرهای مجاور روستایشان بود  رفت و وارد مدرسه متوسطه شد.

او شاگرد ممتازی بود و پدرش هر چه توانست تلاش کرد تا خرج تحصیل او کند ولی بر اثر یک تصادف آسیب دید و خانه‌نشین شد و از عهده خرج دبیرستان یوهان بر نیامد و پسر نیز دبیرستان را ترک کرد و ترک تحصیل تاثیر بدی روی روحیه او گذاشت و به توصیه یکی از استادانش وارد خان‌قاه بزرگ «آلبرون» شد و در بیست و یک سالگی زندگی رهبانی پیشه کرد.

ابتدا دوره مطالعات کشیشی را با سربلندی به پایان رساند و به درجه افتخاری کلیسا نائل آمد و لقب «گریگور» را دریافت کرد و در 47 سالگی به سرپرستی صومعه رسید.

او به عنوان یک کشیش برجسته در بیمارستان منطقه مشغول فعالیت شد ولی کار در آن‌جا او را بیمار کرد و به همین دلیل برای تدریس به یکی از دبیرستان‌های منطقه فرستاده شد و در کلاس‌های «زیست‌شناسی» و «فیزیولوژی گیاهی» اساتید دبیرستان شرکت کرد تا دانشش را کامل کند.

یوهان در سال 1856 با راهنمایی یکی از اساتید زیست شناسی تحقیق خود را بر روی گیاه نخود فرنگی آغاز کرد او قسمتی از زمین کشاورزی پدرش را برای کشت نخود فرنگی اختصاص داد و پس از هفت سال موفق شد اصول اولیه وراثت را کشف کند.

او 35 متر از فضای باغ صومعه را هم به کشت نخود فرنگی اختصاص داد و روزها به کشاورزی و تحقیق بر روی انواع نخود فرنگی می‌پرداخت و بعد از ظهرها در مدرسه تدریس می کرد

او در نتیجه آزمایش‌هایش توانست قوانین حاکم بر انتقال صفات وراثتی را که حاصل آزمایش‌هایش روی گیاه نخود فرنگی بود، شناسایی کند و در سال 1865 در کتابی منتشر کند. مندل از پژوهش‌های «چارلز داروین» و «لامارک» و نظریه تکامل آگاه بود ولی نظریه وراثت خود را ارایه داد و نام نظریه و پژوهشش را «قانون تسلط» گذاشت.

او اعتقاد داشت که نظریه داروین اشکالات زیادی دارد البته از تمام عواملی که در کار توارث دخالت دارند آگاه نبود و بعدها دانشمندان و زیست‌شناسان با استفاده از نظریات او به تکمیل تحقیقاتش پرداختند.

خداوند در قلب انسان‌های دردمند و نیازمند است، برای بدست آوردن خدا، قلب آن‌ها را بدست آوریم.

طرف‌داران داروین نیز به ایده‌ها و پژوهش‌های دانشمندی که لباس روحانیت بر تن داشت اهمیتی ندادند و او را مسخره کردند و در جهت از بین بردن مقالات و نوشته‌های مندل از هیچ کوششی کوتاهی نکردند با این وجود او از ارزش کارهایش آگاه بود و قبل از مرگ به برادرزاده‌اش گفت: «زمان من هم فرا خواهد رسید.»

در آن زمان نظریات داروین و لامارک معتبرتر به نظر می‌رسید لذا تحقیقات مندل به فراموشی سپرده شد. سرانجام یوهان مندل در سال 1884 درگذشت و شش سال پس از مرگش یعنی در سال 1900 چند دانشمند اتریشی قوانین مندل را دوباره کشف کردند و نظریات او  مورد قبول و توجه قرار گرفت و او به عنوان «پدر علم ژنتیک» شناخته شد.

منیع‌ها:

ویکی‌پدیا

سایت قلب مقدس

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,