آنچه در این بخش میآیدانتخابی از رادیو کوچه در بین رسانهها است.
ندای امروز
صبح از خواب بلند میشوم و ایمیلم را چک میکنم؛ یکی از دوستان لینکی را از وبسایت خبری «روز آنلاین» با تیتر «زاهدان به زندان تبدیل شده» را برای من فرستاده بود تا نظرم را در مورد این خبر و درستی آن بگویم. شروع میکنم به خواندن و هر لحظه که خطی را تمام میکنم از این همه دروغ و رویاپردازی و خیانت به مردم استان سیستان و بلوچستان بیشتر شوکه میشوم. برای همین دیدم بد نیست که این خبر کاملن نادرست و دروغ را مورد بررسی موشکافانه قرار بدهم:
اول آنچه روزآنلاین گزارش میکند:
بعد از گذشت یک هفته از انفجارهای زاهدان، برخی منابع خبری از ملتهب بودن اوضاع بلوچستان و کشیده شدن سطح درگیری میان نیروهای جنداله و حکومتی به سطح شهرها خبر دادهاند. به گفتهی منابع مطلع در بلوچستان «طی روزهای بعد از انفجار گروهای لباس شخصی با چاقو و باتوم در کوچه و پس کوچههای شهر به شهروندان بلوچ حمله کردهاند.»
این درحالیست که به گزارش رسانههای رسمی، دادگاه علنی هشت نفر اعضای گروه جنداله در ارتباط با انفجار مسجد علی بن ابیطالب و کشته شدگان نیروی انتظامی در منطقه میرجاوه برگزار شد و سه نماینده استان سیستان و بلوچستان نیز که در اعتراض به بیتوجهی نسبت به مشکلات امنیتی در این شهر، استعفا کرده بودند، روز گذشته استعفای خود را پس گرفتند.
به نقل از سی میل، در حالیکه احمدرضا رادان، جانشین فرماندهی نیروی انتظامی، بازداشت ۴۰ شهروند بلوچ را که پس از وقوع انفجارها در زاهدان تایید کرده بود، منابع مطلع در بلوچستان از ادامهی این بازداشتها و وقوع برخی درگیریها در سطح شهر زاهدان خبر میدهند.
به گفته یک منبع مطلع در زاهدان «زاهدان دیروز شرایط آرامتری نسبت به روزهای قبل سپری کرده است، اما طی روزهای بعد از انفجار گروههای لباس شخصی با چاقو و باتوم در کوچه و پس کوچههای شهر به شهروندان عادی بلوچ حمله کرده و درگیریهایی نیز میان نیروهای جنداله و حکومتی در سطح شهرها رخ داده است.»
این منبع با اشاره به زخمی شدن شماری از شهروندان بلوچ طی روزها گذشته به روز میگوید: «نزدیک ۱۰۰ نفر بدلیل شدت جراحات به بیمارستانها رجوع کردهاند و بیمارستانها با کمبود خون مواجه هستند.»
به گفتهی این منبع مطلع، بیشتر شهرهای این استان، بهویژه شهر زاهدان در شرایطی امنیتی به سر میبرند و نیروهای زیادی از دیگر شهرهای ایران به این منطقه منتقل شدهاند که شمار زیادی از نیروهای لباس شخصی در میان آنها دیده میشود.
یکی از شاهدان عینی این درگیریها در زاهدان در گفتگوی تلفنی با روز، برخورد نیروهای لباس شخصی را اینگونه بیان می کند: «آنها به هیچ فردی رحم نمیکنند، آزادانه در سطح شهر میچرخند و بدون بهانه افرادی را که به آنها مظنون هستند مورد ضرب و شتم قرار میدهند. نیروهای لباس شخصی به ماشین خود من هجوم آوردند و خسارت زیادی به اتومبیلم وارد ساختند. آنها به هیچ کس رحم نمیکنند، گویا همه مردم بلوچ قاتلند.»
به گفته این شاهد عینی «این روزها شهر زاهدان به یک زندان تبدیل شده است».
او در ادامه می گوید: «گفته میشود تعدادی از کسانی که با چاقوی لباس شخصیها زخمی شدهاند، جان خود را از دست دادهاند.»
نقد خبر:
۱- منابع مطلع این خبر چه کسانی هستند که تمام خبرهای نادرست از زبان آنها ذکر شده است؟ این منابع در کجا زندگی میکنند که اوضاع زاهدان را آشفته اعلام کردهاند؟ اوضاعی که براساس تمام صحبتهایی که من با دوستانم در زاهدان داشتهام سرتاسر دروغ است؟
۲- بعد از بمبگذاری انتحاری در مسجد جامع زاهدان، تنها دو درگیری رخ داده است که یکی به ساعاتی بعد از انفجار بمبها و دیگری به بعد از مراسم تشییع کشتهشدگان این حادثهی تروریستی باز میگردد. غیر از این دو، هیچ درگیری مرتبط با این حملات تروریستی وجود نداشته است.
۳- نویسندهی این خبر با توجه به حساسیت مردم به واژهی «لباس شخصی» در این روزها، جملهای کاملن دروغ، مبنی بر حملهی لباس شخصیها به شهروندان بلوچ را گزارش کرده که به هیچ عنوان درست نیست. تنها درگیریها همان دو موردی بوده است که در بند ۲ به آن اشاره کردم. در ضمن این نکته را نیز نباید فراموش کرد که در زاهدان چاقوکشی (مانند تمام شهرهای دنیا) وجود دارد و اینگونه درگیریها به بمبگذاری مسجد جامع زاهدان آنقدرها ربط ندارد.
4- تا جایی که من در تمامی خبرگزاریها خواندهام (مانند آفتاب)، تعداد ۴۰ نفر بازداشت شدهاند، اما هیچ جملهای مبنی بر بلوچ بودن آنها مخابره نشده است. حال آنکه چگونه نویسندهی این مطلب در روز آنلاین اینگونه نتیجهگیری کرده است که تمامی ۴۰ نفر بازداشتی از شهروندان بلوچ بودهاند، خودش جای سوال دارد.
۵- در پاراگراف پنجم جملاتی از منبع مطلع بیان شده است که کاملن نادرست است. خیلی دوست دارم این منبع مطلع را ببینم و از وی سوال کنم که شما در کجا زندگی میکنید که اینگونه اخبار نادرست را مخابره میکنید. در مورد درگیریها در بندهای قبلی صحبت کردهام، اما در مورد درگیری بین جنداله و نیروهای حکومتی باید از منبع مطلع پرسید که آیا تشییعکنندگان، نیروهای حکومتی و مغازهداران بلوچ، طرفدار جنداله بودهاند؟
۶- آمار ۱۰۰۰ نفر کاملن غلط است. من در هیچ یک از منابع خبری (به جز همین مطلب روز آنلاین) این عدد یا حتا نصف آن را نیز نخواندهام و نشنیدهام. این میزان زخمی در درگیریهای بدتر از این که در خرداد ماه سال گذشته در زاهدان روی داد و من در زاهدان بودم، گزارش نشد. حال چگونه درگیریهایی در ابعادی کوچکتر از سال گذشته، این میزان زخمی را بر جای گذاشته؟ در مورد کمبود خون هم همین داستان برقرار است.
۷- با توجه به تجربهی شخصیام، بعد از هر حادثهی تروریستی و ناامنی در زاهدان و استان سیستان و بلوچستان، نیروهای کمکی برای حفظ امنیت فضای متشنج به این استان گسیل میشوند. به یاد دارم که در درگیریهای سال گذشته در زاهدان نیروهای زیادی از تهران و کرمان برای کنترل اوضاع به زاهدان آمدند و با آمدن آنها امنیت شهر برقرار شد. در بمبگذاری مسجد جامع زاهدان هم مانند گذشته این اتفاق افتاده است. ماجرای لباس شخصیها هم را در بند ۳ توضیح دادهام که این ادعا کاملن نادرست است.
درگیریها در زاهدان در حالی ادامه دارد که بنا به گزارشات ارسالی از سوی فعالان بلوچ به روز، همزمان با تشیع جنازه جانباختگان انفجار هفته گذشته، شماری از افراد تندرو و لباس شخصیها به بازارهای شهر حمله و اقدام به آتش سوزی برخی از مغازهها کردهاند.
بر پایهی این گزارش در پی حمله نیروهای افراطی که شماری از لباس شخصیها هم در میان آنها دیده میشود به مغازه شهروندان بلوچ، بازارهای شهر و به طور مشخص بازارهای سلیمانی و رسولی همچنان تعطیل است.
در گزارشها آمده است تعدادی از شهروندان اهل تشیع در زاهدان طی روزهای گذشته مقابل استانداری تجمع کرده و علیه مقامات و حتا استاندار و از طرفی اهل تسنن و مولوی عبدالحمید رهبر معنوی اهل تسنن بلوچستان شعار سردادهاند.
تجمع کنندگان در حمایت از حبیباله دهمرده استاندار سابق سیستان و بلوچستان و علیه استاندار کنونی شعارهایی سردادهاند.
حبیباله دهمرده یکی از همکلاسیهای سابق محمود احمدینژاد است که ۵ سال پیش به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان منصوب شده بود. به گفتهی منابع محلی حبیباله دهمرده همراه افرادی نظیر شهریاری نماینده کنونی زاهدان در مجلس شورای اسلامی در سالهای گذشته تاثیرات مخربی در جهت تفرقه اندازی بین اهل تسنن و اهل تشیع داشتهاند، به گونهای که حتا صدای اعتراض طرفداران حکومت هم بلند شد و سرانجام احمدینژاد حبیباله دهمرده را از استانداری سیستان و بلوچستان عزل و به سمت استانداری لرستان منصوب کرد.
۸- در ادامه آقای «کاوه قریشی» از ادامهی درگیریها در زاهدان خبر میدهد. این در حالی است که آخرین درگیری بعد از مراسم تشییع کشتهشدگان بوده است و هم اکنون اوضاع زاهدان کاملن امن است.
۹- تجمع در مقابل استانداری را تا کنون من از هیچ یک از دوستانم در زاهدان نشنیدهام، اما میدانم که در مراسم تشییع کشتهشدگان شعارهایی مبنی بر استعفای استاندار و انتقاد از مولوی عبدالحمید سر داده شده است. اما هیچگونه شعاری بر علیه مقامات گفته نشده است.
۱۰- اما قسمت جالب این مطلب همکلاسی شدن حبیباله دهمرده، استاندار سابق استان سیستان و بلوچستان با محمود احمدینژاد است که کاملن نادرست است. براساس زندگینامهی آقای دهمرده، امکان همکلاس شدن این دو با یکدیگر صفر است. آقای دهمرده دوران تحصیلیاش را در زابل، اصفهان و آکسفورد گذرانده است و تا جایی که مطالعات من میگوید، امکان همکلاسی شدن وی با دکتر احمدینژاد صفر است. در ضمن آقای دهمرده بعد از استانداری سیستان و بلوچستان بهعنوان استاندار استان کرمان انتخاب شد و سپس در دولت دهم، استاندار لرستان شد.
از دید من، این مطلب بیشتر بیانیهای سیاسی است تا یک خبر درست و بیطرف.
امین ثابتی
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»