مریم انجیدنی / رادیوکوچه
به گفته روانشناسان، همه ما بهعنوان انسان از توانایی خاصی برای حرف زدن با خود برخورداریم، چه با صدای بلند و چه آهسته… اگرچه احتمالن پیشتر نیز در جریان موقعیتهای مشکل از این توانایی استفاده کرده و با خود حرف زدهاید، اما آیا میدانستید، حرف زدن با خود یکی از مهارتها در مقابله با مشکلات زندگی است.
نیافتن زبان همدلی در دنیای پر هیاهوی رقابتها، فقدان صداقتها و صراحتها، احساسی است که امروزه به خیلی از انسانها دست میدهد لذا حرف زدن با خود به عنوان یک راهکار موثر و مهارت محسوب میشود.
با توجه به استرسهای مختلفی که هر روز بر ما وارد میشود و یا مشکلات و پیچیدگیهای زندگی اعم از برخورد با ناکامیها، شکستها و بیماریها، حرف زدن با خود به همانند و گاهی بیشتر از درد دل کردن با دیگران مثمر ثمر خواهد بود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
روانشناسان سه روش را برای حرفزدن با خود در هنگام مشکلات شامل «آماده شدن در مقابل مشکلات، مواجه شدن با آنها و تامل کردن در مورد چیزهای آموخته شده» معرفی میکنند.
در روش آماده شدن در مقابل مشکلات، شما میتوانید از طریق حرف زدن با خود به شیوهای که کنترل شما را بر اوضاع افزایش دهد، خودتان را برای مبارزه با مشکلات آماده کنید.
در خصوص مقابله با مشکلات، با استفاده از مهارتهای مرتبط فکر کنید که چگونه مقابله کنید و حتا اگر تنش زا باشد، چه چیزی باید از این تجربه بیاموزید.
در این راستا از بزرگ جلوه دادن مسایل و ناراحتیها قبل از رخداد آن پرهیز کنید، تهیه فهرستی از جملات تقویتکننده میتواند به شما کمک کند چرا که نشستن و نگران شدن هیچ کمکی نخواهد کرد.
وقتی مشکلی پیش میآید، آنقدر خود را از نظر روانی تقویت کنید تا احساس کنید که از عملکرد خود راضی خواهید شد به خود بگویید که شما یک مقابلهگر (مبارزه جو) هستید و میدانید که چگونه از مهارتهای مقابلهای خود استفاده میکنید.
یاد بگیرید بدین طریق با خود در مورد مشکلات حرف بزنید: «این موقعیت دشواری است اما من مقاومت میکنم.»
با استفاده از خلاقیتان فکر کنید که چه مطالبی را میتوانید در هنگام مواجه شدن با مشکلات به خودتان بگویید، گاهی در وضعیتهای مشکل شوخی کردن مفید است به خودتان سخت نگیرید و از مشکلات بهعنوان فرصتهایی برای آزمایش کردن مهارتهای مقابلهای خود استفاده کنید، اشتباهات خود را بپذیرید و کمالگرا نباشید. اما بخش سوم حرف زدن با خود تامل کردن درباره چیزهایی که آموختهاید، میباشد، هنگامی که مشکلی را از سر راه برداشتید، برای مدتی درباره آنچه که از آن آموخته اید تامل کنید، بهتر است به اشتباهات خود پی ببرید و از خودتان بپرسید که چطور میتوانید از اشتباهات خود کمال استفاده را ببرید، ولی زیاد خردهگیری نکنید، ما باید خود را به عنوان موجودی جایز الخطا که پیوسته در حال یادگیری چیزهایی جدید است بپذیریم، با این حال باید به نکات مثبت و خوب خودمان نیز توجه کنیم.
اکثر افراد هنگام حرف زدن با خود اغلب بهطور اشتباه بر جنبههای منفی عملکردشان توجه میکنند، بدون اینکه امتیازی به موفقیتهای خود بدهند اما با ارج نهادن به کارهای درست و نیز با تصحیح خطاهای خود میتوانیم، تجربیاتمان را شکل دهیم.
هم اینک هر یک از شما که در حال مقابله با مشکلات هستید، با گفتن این عبارت مدتی بر روی عملکردتان تامل کنید:
«از اینکه خودم را به عنوان یک مبارز میبینم، خوشحالم»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»