Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
به بهانه زادروز «جورج برنارد شاو»

«روزنگاشت/ نوبل برای تمسخر»

2010 July 26

محبوبه / رادیو کوچه

mahboobeh@koochehmail.com

بیست و ششم جولای برابر با زادروز «جورج برنارد شاو» نمایش‌نامه‌نویس سبک کمیک، منتقد ادبی و مبلغ سوسیالیست ایرلندی‌تبار است که متولد سال 1856 میلادی بود و برای نمایش‌نامه «سنت ژان»، در سال ۱۹۲۵ میلادی به دریافت جایزه ادبی نوبل، نایل آمد و در سال 1950 در گذشت.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«جورج برنارد شاو» در بیست و ششم جولای سال 1856 میلادی در خانواده‏ای فقیر در «دوبلین» زاده شد او  در تحصیل شاگرد منظمی نبود، اما در خانه و نزد مادرش آموزش عمیقی در موسیقی یافت و در موزه شهر نیز نقاشی آموخت.

برنارد در 20 سالگی راهی لندن شد و سال‏های اولیه را در تنگ‏دستی گذراند او در ابتدا به مقاله‏نویسی در روزنامه‌ها روی آورد تا این‏که در سال 1879 میلادی به نوشتن داستان و نمایش‏نامه پرداخت و در نوشته‌هایش رنج و درد و تیرگی باطن جامعه خود را نشان داد.

وی پس از نگارش چند رمان، تصمیم به چاپ آن‏ها گرفت ولی ناشری برای آن پیدا نکرد. در این مدت به روزنامه‏نگاری، سرودن شعر و پیوستن به دسته‏های سیاسی مشغول شد و کم‏کم با آثار ادبی و نظریه‏های فلاسفه آشنایى یافت.

برنارد شاو از سال 1885م و به دنبال هم‌کاری با روزنامه‏ها و هفته نامه‏ها به شناخته شد و با اجرای نمایش‏نامه «سرباز شکلاتی» در سال 1893 در آمریکا، شهرتی فراوان پیدا کرد. وی پس از بهبود اوضاع مالی، سفرهایى به دور دنیا کرد و آثار قلمی فراوانی از خود به جای نهاد.

گفته می‌شود که از او به‌عنوان پرقدرترین نمایش‌نامه نویس بریتانیایی پس از «شکسپیر» یاد می‌شود.

شیوه نگارش برنارد شاو، شیوه‏ای مستقیم با بیانی روشن و صریح و دارای قدرت کلام است. بیان اندیشه‏ها و مباحث خاص او، عاری از سنگینی خطابه‏ای یا دفاعی است. ذوق، خیال‏انگیزی، روح بذله‏گویى و طنزپردازی بر نوشته‏هایش غلبه دارد و در عین حال، با فصاحت هم‌راه است.

دیباچه‏های آثار نمایشی او، مهم و دارای مفاهیم عمیق و اندیشه‏های آزادی‏خواهانه است. شاو متفکری است که در زمان خود، بیش از دیگران مورد انتقاد و عیب‌جویى قرار گرفته، اما پیوسته توانسته است از استعداد خود در حاضر جوابی، استفاده کند و با پاسخ‏های قاطعی به رقیبان جواب دهد که گاه با سخنان تلخ و گزنده هم‌راه بوده است.

برنارد شاو را مرد قرن خود نیز به شمار آورده‏اند. استعداد او در شوخی و به مسخره گرفتن همه چیز، حتا به نمایش‏نامه‏هایى که حاوی افکار جدی بود، جاذبه‏ای دل‌پسند و سرگرم کننده می‏بخشید او پیوسته می‏خواست که عامه مردم را به فکر وادارد و در تربیت آنان قدم برمی‌داشت.

او در سال 1925 موفق به اخذ جایزه ادبی «نوبل» شد و این جایزه باعث نفوذ فراوانش در میان مردم و مقامات شد. آثار او شامل بیش از پنج  نمایش‏نامه است با ارزش‏های متفاوت و چندین رمان و مقاله‏ها و رساله‏های فراوان درباره اقتصاد و سیاست عصر و نقدهایى درباره موسیقی و تئاتر، نمایش‏نامه‏های شاو یا ازنوع کمدی است یا تراژدی که مایه‏ای از کمدی دارد.

جنگ جهانی دوم و مرگ همسر و دوستان قدیم موجب تیرگی سال‏های آخر زندگی برنارد شاو شد، اما او هم‌چنان به کار ادامه داد و لحظه‏ای از کنجکاوی درباره چیزهای تازه دست برنداشت تا این‌که سرانجام در دوم نوامبر 1950 در 94 سالگی درگذشت.

منبع‌ها:

ویکی‌پدیا

راسخون

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , ,