Saturday, 18 July 2015
02 April 2023
هفتم مرداد - بیست و نهم جولای

«تقویم تاریخ هفتم مرداد»

2010 July 29

مریم / رادیوکوچه

maryam.m@koochehmail.com

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

  • 1297 خورشیدی – لغو کاپیتولاسیون، به فرمان «صمصام السلطنه» صدراعظم احمدشاه قاجار. یکی از اقدامات دولت صمصام‌السلطنه صدر‌اعظم احمدشاه، لغو کاپیتولاسیونی بود که در نتیجه قراردادهای بین ایران و روسیه تزاری پدید آمده بود. این اقدام، در پی انقلاب کبیر روسیه و خلاص شدن ایران از شر دولت تزاری روس صورت گرفت.
  • 1372 خورشیدی – درگذشت «هادی اسلامی» بازیگر تاتر و سینما. هادی اسلامی در سال 1318 در محله پامنار تهران به‌دنیا آمد و فعالیت هنری خود را از دوره دبیرستان شروع کرد. سپس در دانشکده تاتر به تحصیل پرداخت و با مدرک فوق‏دیپلم این رشته، در سال 1342 فارغ‏التحصیل شد. در همان سال با بازی در نمایش‌نامه روسری قرمز به جرگه هنرمندان حرفه‏ای تاتر پیوست و در سال 1346 با اجرای نمایشنامه «زیرگذر لوطی‌صالح» به‌عنوان نویسنده و کارگردان هم مطرح شد. هادی اسلامی در طرح ارزش‌یابی هنرمندان به کسب درجه دکترای تاتر نایل شد. او در چهارمین جشنواره بین‏المللی فیلم فجر در سال 1364 در تهران، برنده جایزه بهترین بازیگر مرد برای فیلم اتوبوس شد.
  • 807 قمری – مرگ «تیمور گورکانی» سرسلسله‏ی تیموریان. تیمور در ابتدا، به خدمت یکی از امرای ماوراالنهر درآمد و درجات ترقی را پیمود. او پس از چندین بار لشکرکشی به خوارزم، آن شهر را تصرف کرد و به تعدی سرزمین‏های مجاور پرداخت. تیمور در دوران حکومت چهل ساله‏ی خود بارها به شهرها و مناطق گوناگون حمله برد و صدها هزار نفر را از دم تیغ گذراند. یورش‏های سه، پنج و هفت ساله‏ی او باعث ویرانی قسمت عمده‏ی شهرهای آن دوران شد. وی در آخرین مرحله قصد تصرف چین را در سر می‏پروراند که اجل، مهلت کشتار دوباره به او نداد و جانش را گرفت. کشور او از دیوار چین تا دریای مدیترانه امتداد داشت ولی جانشینان تیمور این اراضی را بین خود تقسیم کردند و امپراطوری او، متلاشی شد.
  • 1948 میلادی – اولین حضور ورزش‌کاران ایران در المپیک جهانی در لندن.
  • 1957 میلادی – تشکیل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‏ای در سازمان ملل متحد. آژانس بین‏المللی انرژی هسته‏ای فعالیت خود را با عضویت هشتاد کشور آغاز کرد. این آژانس که از موسسات تخصصی سازمان ملل به‌شمار می‏رود، وظیفه دارد در مورد روش‏های بهتر و امن‏تر استفاده از انرژی هسته‏ای در مصارف صلح‌جویانه تحقیق و مطالعه کرده و با در اختیار گذاشتن تجارب خود، کشورهای در حال توسعه را در راه استفاده‏های صنعتی صلح‏جویانه از انرژی هسته‏ای، از جمله تولید نیروی برق هسته‏ای، یاری کند. این سازمان پس از امضای قرارداد منع گسترش سلاح‏های هسته‏ای در سال 1968، علاوه بر وظایف قبلی خود، به صورت بازوی اجرایى سازمان ملل متحد برای جلوگیری از تولید و پخش سلاح‏های هسته‏ای در کشورهای امضاکننده این قرارداد درآمد. سازمان بین‏المللی انرژی هسته‏ای، به موجب این قرارداد، حق بازرسی از تاسیسات هسته‏ای کشورهای عضو را دارد.
  • 1312 خورشیدی – «پست‌خانه ایران» در ساختمان تازه خود واقع در اول خیابان سپه سابق، سه راهی خیابان خیام نزدیک میدان توپ‌خانه در این روز آغاز به‌کار کرد. کار ساختن این عمارت شش سال طول کشیده بود. سابقه تاسیس پست‌خانه در ایران به زمان داریوش بزرگ باز می‌شود که پست‌خانه آمریکا شعار او را بر سر در پست‌خانه‌اش نصب کرده است.
  • 1890 میلادی – «ونسان ون‌گوگ» نقاش نام‌دار زاده هلند بود. هرچند او در زمان حیاتش در گم‌نامی کامل به‌سر می‌برد، اما اکنون به‌عنوان یکی از تاثیرگذارترین نقاشان پست‌امپرسیونیست شناخته می‌شود. او در اواخر عمر به شدت از بیماری روانی رنج می‌برد و همین موضوع به خودکشی او در این روز منجر شد.
  • 594 پیش از میلاد – «سولون» خطیب آتنی که به خواست مردم این شهر مامور تغییر نظام حکومتی شده بود منشور خود را که نخستین سنگ زیربنای دموکراسی در جهان شناخته شده است در برابر اجتماعی از مردم این شهر اعلام کرد. در این منشور تاکید شده بود: «قانونی که بر مردم حکومت خواهد کرد باید به تصویب خودشان یا نمایندگانشان برسد. برای این منظور، یک شورای 400 نفری باید تشکیل شود که برای هر رشته از امور، کارشناسان متعدد در دست‌رس داشته باشد. تصمیمات شورا باید در اجتماع منظم مردم که در سپیده دم تشکیل می‌شود که به کار روزانه آنان لطمه نزد اعلام شود و هر مرد 18 ساله و بالاتر می‌تواند نفی این تصمیمات را بخواهد و بر علیه آن‌ها نطق کند و سپس رای‌گیری شود.
  • 1320 خورشیدی – زادروز «مسعود کیمیایی» نویسنده و کارگردان ایرانی.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,