حمید جعفری / رادیو کوچه
«جومپا لاهیری»، نویسنده بنگالی مقیم آمریکا در بیشتر داستانهایش به بازگویی درد غربت میپردازد و دربارهی مردمانی مینویسد که پدیده مهاجرت، جابهجایی و بیخانمانی ابعاد مختلف زندگی آنها را ساخته است. غربت و رویارویی انسان شرقی با مدرنیته از عناصر زیرساختی تفکر لاهیری است. یکی دیگر از نشستهای هفتگی مرکز فرهنگی شهرکتاب تهران به بررسی کتاب «خاک غریب» نوشته ی جومپا لاهیری اختصاص داشت که «بلقیس سلیمانی» و «پیمان اسماعیلی» در آن به ایراد سخن پرداختند. در فرهنگستان امروز گزارشی از این نشست را خواهید شنید.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«خاک غریب» جدیدترین اثر نویسنده کتاب «همنام» است. کتاب دو بخش دارد: بخش اول شامل 5 داستان کوتاه (خاک غریب، جهنم-بهشت، انتخاب جا، خوبی محض، به کسی مربوط نیست ) و بخش دوم (هما و کاشیک ) که نسبتن یک داستان بلند شامل سه فصل ( اولین و آخرین بار، آخر سال، رفتن به ساحل ) محسوب میشود. بنا به شرح پشت جلد به نقل از «- بوستون گلوب»: اندوه بزرگی که درکارهای اوست نتیجه پیوند غربت او با غمهای دیگری است که گریبانگیر زندگی همه ماست؛ مرگ عزیزان، پایان عشقها و فروپاشی خانوادهها.
حجم جزییات به کار رفته در داستان، نه تنها از جذابیت آن نکاسته بلکه با زیرکی تعمدی و آگاهانه نویسنده تاثیر به سزایی در فضاسازی و باورپذیری هر چه بیشتر شخصیتها داشته. طوریکه در عین اینکه داستانها کوتاه هستند، اما به اندازه داستانی بلند تاثیر گذارند و با پایان هر داستان ذهن خواننده با حوادث و جریانات تصویرگونه آن درگیر میشود.
سخنران اول این نشست، بلقیس سلیمانی، نویسنده و منتقد ادبی بود. وی در ابتدای سخنان خود این سوال را مطرح کرد که که آیا لاهیری توانسته با این کتاب اثری جدا از «همنام» و «مترجم دردها»یش بنویسد یا این اثر ادامهی همان است؟ وی همچنین در ادامه با بیان این نکته که در خاک غریب، نویسنده به راویهای هندیالاصل که خاطراتی از هند ندارند و بهخاطرات پدر و مادرشان چنگ میاندازند میپردازد عنوان کرد که یکی از خصوصیات لاهیری عمیقنشدن در جهان شخصیتهایش است.
پیمان اسماعیلی، سخنران دوم و پایانی این نشست بود. وی در ابتدا این نکته را عنوان کرد که برای خیلی از نویسندگان، این موضوع پیش میآید که خودشان را تکرار میکنند و این اصلن چیز بدی نیست. اسماعیلی در پایان، تشابهات کارهای لاهیری را با کارور یا به اصطلاح کاروریسم لاهیری را توضیح داد.
گزارش کامل این نشست در پی می آید:
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
۱ Comment