ریحانه/رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
صادرات نخستین محموله بنزین روسیه به ایران از شهریور
یک مقام اتاق بازرگانی مسکو با اشاره به مذاکرات ایران و روسیه از احتمال ورود نخستین محموله بنزین صادراتی شرکتهای دولتی روسیه به ایران در شهریور ماه خبر داد.
رییس کمیسیون ایران در اتاق بازرگانی مسکو گفت: «سه شرکت دولتی روسیه شامل رزنفت و گازپروم نفت احتمالن اقدام به صادرات بنزین به ایران خواهند کرد.»
«رجب صفرف» در اینباره به مسکو تودی گفت: «مذاکرات در مورد تعیین یک «سطح کاری» در حال انجام است و احتمال میرود نخستین محموله بنزین روسیه در اواخر اوت یا سپتامبر (شهریور) تحویل ایران شود.»
وی با استقبال از فرصت پیش آمده برای صادرات بنزین روسیه به ایران در اثر تحریمهای یک جانبه آمریکا و اروپا گفت: «ما در مورد محمولههای قابل توجه سخن میگوییم. مسلمن تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا فرصتی را در این زمینه پدید آورده است.»
اما آیا ایران میتواند به این وعده روسیه امیدوار باشد یا اینکه باید در انتظار خلف وعدهای دوباره از سوی روسها باشد؟
خاموشی بازهم قربانی گرفت
20 هزار نفر به خیل بیکاران پیوستند.
تعطیلی کارخانهها و صنایع به دنبال خاموشی در سال جاری سبب شد تا خرداد ماه سال جاری پذیرای 180 هزار مقرری بگیر بیمه بیکاری باشیم که این روند نسبت به مدت مشابه سال گذشته 20 هزار نفر افزایش یافته است .
«علی دهقانکیا»، عضو هیتمدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران با تایید این خبر اظهار داشت: «کاهش تولید در کارخانجات و همچنین سختتر شدن دسترسی به مواد اولیه از مشکلاتی است که همواره واحدهای تولیدی را با خطر تعطیلی و تعدیل نیروی کار مواجه میکند.»
دهقانکیا در گفتوگو با خبرگزاری مهر، ادامه داد: «بیمه نکردن کارگران در واحدهای کوچک تولیدی نیز یکی دیگر از مشکلات افزایش تعداد کارگرانی است که به صورت غیرارادی از کار اخراج میشوند؛ از این رو میتوان شاهد حضور آنها در شعبات بیمه و افزایش تعداد مقرریبگیران بیمه بیکاری بود.»
وی خاطر نشان کرد: «اخیرن نیز مشکلاتی برای تامین برق صنایع و کارخانجات به وجود آمده است که این مسئله نیز میتواند مزید بر علت کاهش امنیت شغلی و تولید در کارخانجات باشد به نحوی که برخی واحدها مجبور شدهاند تا یک شیفت از کار خود را به دلیل مشکلات تامین انرژی تعطیل کنند».
این مقام مسوول کارگری افزود: «بررسی آمارهای برخی ادارات کار استان تهران نشان میدهد که روند بیکاری افراد نسبت به سال گذشته 10 درصد بیشتر شده است. همچنین روشن نبودن وضعیت یارانهها و ایجاد سردرگمی در این بخش نیز تاثیرات منفی در جریان تولید دارد.»
قیمت برنج 8 درصد گران میشود
معاون وزیر بازرگانی با اعلام اینکه این وزارتخانه امسال هم مسوول خرید تضمینی برنج از کشاورزان شده است از افزایش هشت درصدی قیمت برنج در امسال و افزایش میزان این خرید به بالای 100 هزار تن خبر داد و در مورد خرید سال گذشته نیز متذکر شد که تنها 50 درصد منابع خرید برنج، خرج شد.»
«حمید علیخانی»، معاون وزیر بازرگانی میزان منابع برای خرید برنج در سال گذشته را 180 میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: «تنها 90 میلیارد تومان ان برای خرید برنج تخصیص یافته است.»
وی البته عنوان نکرد که مابقی این رقم در کجا و چگونه صرف شده است. بر اساس آمار ارایه شده در حال حاضر بیش از 70 درصد از برنج تولید شده روی دست کشاورزان مانده است. همچنین به گفته «کاظم فرهمند»، نایبرییس کمیسیون کشاورزی، به دلیل ناهماهنگی وزارتخانههای جهاد کشاورزی و بازرگانی سال گذشته به اندازه 3 برابر نیاز، برنج وارد کشور شد.
افزایش 5.9 درصدی مصرف برق در کشور
مشترکان برق کشور در مجموع چهار ماهه نخست امسال در مقایسه با زمان مشابه سال قبل 5.9 درصد مصرف برق بیشتری داشتهاند .
«محمد بهزاد»، معاون وزیر نیرو گفت: «این میزان رشد مصرف را بسیار بالا عنوان کرد و با وجود خاموشیهای گسترده در سطح کشور، برنامهریزی مدیریت مصرف برق کشور در ایام گرم ماههای خرداد و تیر امسال را بسیار خوب توصیف کرد.»
بازهم گرانی، اینبار به بهانه ماه رمضان
علیرغم گرانیهای فصلی که در سراسر کشور به صورت مداوم با آن مواجه هستیم، امسال هم به مانند سالیان گذشته در آستانه ماه رمضان شاهد افزایش دوباره قیمت مواد غذایی هستیم و بار دیگر مسوولان ذیربط تنها به وعده و وعید اکتفا کرده و از کنترل قیمتها عاجزند
البته وزارت بازرگانی که در طول چهار سال گذشته هموراه یاریدهنده اصلی وارد کننده و دشمن تولیدکنندگان داخلی محسوب میشده امسال نیز اخبار گرانی کالاهای مصرفی را تکذیب میکند. اما اگر سری به بازار خرده فروشی در سطح شهر بزنیم شاهد افزایش قیمت و هرج و مرج در بازار هستیم.
قیمت گوشت قرمز در دو ماه اخیر به بالاترین نرخ خود رسیده و با وجود وعدههای داده شده از سوی مسوولان در مورد کاهش قیمت آن همچنان مردم باید گوشت قرمز را کیلویی 17 هزار تومان خریداری کنند.
در این بین نه تنها قیمت گوشت قرمز کاهش پیدا نکرده بلکه بهای مرغ نیز بالا رفته و با وجود دستورالعملهای جدیدی که از سوی وزارت بازرگانی تنتظیم و ابلاغ شده شاهد رکوردشکنی جدید آن به کیلویی حدود 4000 تومان بودهایم.
علاوه بر افزایش بیسابقه قیمت گوشت قرمز و مرغ، اخباری مبنی بر افزایش قیمت برنج نیز منتشر شده است. به طوری که قیمت برنج مرغوب ایرانی در بازار به کیلویی حدود 3400 تومان افزایش پیدا کرده و قیمت برنج خارجی وارداتی نیز در مقایسه با سال گذشته افزایشی 8 درصدی را نشان میدهد.
همچنین در کنار این اخبار، دبیرکل انجمن خرمای ایران نیز از افزایش سه برابری قیمت خرما در بازار خبر داد و گفت: «دلیل افزایش قیمت خرما قبل از ماه رمضان هر سال به دلیل وجود دلالان در بازر است.»
واسطهها و دلالان هر کیلو خرمای سال گذشته را حدود هزار و 200 تا هزار و 500 تومان خریداری و نگهداری کرده تا اکنون با نزدیک شدن به ماه رمضان با سه برابر قیمت بفروشند
«علیاصغر موسوی» در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه معمولن بستههای فروش خرما حدود 550 تا 600 گرم وزن دارند، افزود: «همین خرمایی که با قیمت پایین از تولیدکننده خرید میشود در بستههایی که یک کیلوگرم هم نیست با قیمت چهار هزار تومان و در برخی مواقع حتا با قیمت پنج هزار تومان فروخته میشود.»
با این وجود اما همزمان با تصمیم دولت برای حذف یارانهها از نیمه دوم امسال، قرار است یارانه 16 کالا و خدمات حذف شود و این کالاها و خدمات به قیمت جهانی عرضه شود.
به گفته برخی مسوولان اقتصادی کشور، اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها تورم را 9 تا 12 درصد افزایش میدهد، اما براساس گزارش واحد اطلاعات اکونومیست، این رقم به 15.1 درصد میرسد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»