یونیسف مفتخر است که برای بزرگداشت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر (17-10 مرداد 1389) به اتحاد جهانی برای ترویج تغذیه با شیر مادر پیوسته و به همراه سازمان جهانی بهداشت و شرکای غیردولتی خود این هفته را جشن میگیرد. شعار امسال این هفته جهانی «تغذیه با شیر مادر: 10 اقدام دوستدار کودک» است که بر نقش اساسی تسهیلات بهداشتی در بهکارگیری رویههای درست تغذیه با شیر مادر تاکید دارد.
هرساله حدود 8.8 میلیون کودک زیر پنج سال جان خود را، عمدتن به دلیل بیماریهای قابل پیشگیری از دست میدهند. بر اساس لانست (یکی از معتبرترین مجلات پزشکی عمومی در جهان)، در میان تمامی مداخلات پیشگیرانه، تغذیه با شیر مادر در دو سال اول زندگی کودک بیشترین تاثیر را در بقا کودک دارد. تغذیه با شیر مادر میتواند از مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در کشورهای در حال توسعه بین 12 تا 15 درصد جلوگیری کند. تغذیه زود هنگام با شیر مادر (در اولین ساعات بعد از تولد) میتواند مرگ و میر نوزادان را تا 20 درصد کاهش دهد .
میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در جهان هنوز در حدود 37 درصد و میزان تغذیه زود هنگام با شیر مادر 39 درصد است. با این حال، برخی از کشورها از جمله کشورهای کمتر توسعه یافته به ارزش تغذیه با شیر مادر پی بردهاند و اقدامات قابل توجهی را برای ترویج آن انجام دادهاند. تلاشهای موفق آنان نشان میدهد زمانیکه کشورها تلاشهای هماهنگی جهت حمایت از تغذیه با شیر مادر در سطوح محلی و ملی، و در تسهیلات بهداشتی و خانوارها انجام میدهند، پیشرفت حتا در محیطهای سخت نیز امکانپذیر است.
زمانیکه خانوادهها برای تغذیه با شیر مادر مصصم هستند، تسهیلات مراقبتهای بهداشتی میتوانند و میبایست نقشی اساسی در ترویج تغذیه با شیر داشته باشند. خصوصن متخصصین مراقبتهای بهداشتی این فرصت و مسوولیت را دارند تا اطلاعاتی را که بیمارانشان برای تندرستی خود و فرزندانشان نیاز دارند در اختیارشان قرار دهند. این نکته برای مادران بسیار حائز اهمیت است که تصمیم بگیرند که چگونه، چهوقت و چه مدت نوزادانشان را با شیر خود تغذیه کنند.
در حال حاضر در سراسر جهان، بیش از یک چهارم تسهیلات مربوط به دوران بارداری، با 10 توصیه و اقدام برای ترویج تغذیه با شیر مادر به عنوان روشهای دوستدار کودک تایید شدهاند. امسال هفته جهانی تغذیه با شیر مادر، قصد دارد تا 10 اقدام دوستدار کودک را به عنوان رویهای استاندارد در تمامی تسهیلات اعمال کند و همچنین مداخلات مربوط به تغذیه نوزادان را در نظامهای بهداشتی در سطح ملی به شکل بهتری ادغام نماید.
امسال هفته جهانی تغذیه با شیر مادر فرصتی را برای قانونگذاران، تامینکنندگان منابع مالی، شرکای اجرایی، کارکنان مراکز بهداشتی درمانی و عموم مردم فراهم میکند تا در تلاشی جهانی برای ترویج مزایای تغذیه با شیر مادر همراه شوند، تا همه نوزادان در روزهای آغازین زندگی خود از این هدیه ارزشمند که برای رشد و نموشان ضروری است بهرهمند شوند. من امیدوار هستم که شما نیز در این اقدام و تلاش همراه شوید.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»