Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
مجله‌ی اقتصادی- تازه‌های اقتصادی روز

«بازار تهران هم‌راه یا در مقابل دولت»

2010 August 03

ریحانه / پاریس/ رادیو کوچه

بازار تهران هم‌راه یا در مقابل دولت

اگرچه در ظاهر این روزها اصناف و بازاریان تهران با دولت در زمینه افزایش مالیات کنار آمده‌اند اما گویا دعوای دنباله‌دار اصناف و دولت برای جلوگیری از افزایش مالیات به این زودی‌ها پایان نمی‌گیرد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«علی عسکری»، رییس سازمان امور مالیاتی کشور در حالی‌که اصناف و دولت برای ارایه مالیت 15 درصدی با یکدیگر به توافق رسیده‌اند بار دیگر در نشست خبری روز هشتم مرداد ماه خود، سهم مالیات اصناف از کل مالیات اخذ شده در سال گذشته را 4.65 درصد اعلام کرد و گفت که این میزان مالیات از سوی اصناف «قابل قبول» نیست.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که اصناف و بازاریان به این دلیل که دولت در تیرماه سال جاری مالیات اصناف را به میزان 70 درصد افزایش داد، دست به اعتصاب زدند.

به دنبال شکل‌گیری اعتصاب در بازار تهران و افزایش تنش‌ها که منجر به دستگیری برخی از بازاریان نیز شد، دولت از مواضع خود عقب‌نشینی کرد و میزان افزایش مالیات اصناف را 15 درصد اعلام کرد.

با این حال رییس سازمان امور مالیاتی کشور بار دیگر افزایش میزان مالیات اصناف را ضروری اعلام کرد و گفت: «از 23 هزار و 400 میلیارد تومان مالیات اخذ شده در سال جاری، تنها هزار و 100 میلیارد تومان توسط اصناف پرداخت شده است که این میزان قابل پذیرش نیست.»

به گفته رییس سازمان امور مالیاتی، بخش خدمات به قیمت جاری حدود 47 درصد تولید ناخالص داخلی را بر عهده دارد که 30 درصد آن از سوی بخش مشاغل و اصناف تامین می‌شود.

این مقام وزارت اقتصاد و دارایی در مورد سهم اصناف در تولید ناخالص داخلی یادآور شد که تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری 350 هزار میلیارد تومان است که مشاغل 30 درصد آن را بر عهده دارند.

به گفته وی، سهم 30 درصدی یاد شده، 120 هزار میلیارد تومان می‌شود، اما اصناف با این سهم فقط هزار و 100 میلیارد تومان مالیات پرداخت می‌کنند.

اگرچه میزان مالیات اصناف سال 88 افزایش 15 درصدی را تجربه می‌کند، اما مالیات سال 87 در حال حاضر در حد 40 درصد قطعی شده است. با این روند و با اعمال افزایش سال 88 اصناف مختلف برای سال 88، به میزان 55 درصد مالیات پرداخت خواهند کرد.

اعتصاب صاحبان اصناف در بازار در اعتراض به سیاست‌های مالیاتی دولت در تیرماه امسال منحصر به فرد نبود و پیش از این نیز در مهر ماه سال 87 نیز بازاریان تهران دو روز پشت سر هم در اعتراض به سیاست‌های مالیاتی دولت اعتصاب کردند و بازار را به تعطیلی کشیدند.

در این بین اما این نکته مطرح است که آیا با توجه به شرایط سیاسی کنونی ایران و اهمیت هم‌راهی بازار با دولت احمدی نژاد و هم‌راهانش در برابر بازار کوتاه خواهند آمد یا آن‌که بازاریان نیز به جمع مخالفان دولت خواهند پیوست؟

اگرچه تعیین میزان مالیات اصناف در سال جاری پیامدهای بسیاری به دنبال داشت، اما محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهوری اسلامی ایران، مشارکت اصناف و بازاریان از فراخوان دولت برای تکمیل اظهارنامه‌های مالیاتی را «گسترده» و «‌تحسین‌برانگیز» ارزیابی کرد .

با این وجود اما اگرچه اعتصاب اکنون پایان یافته است اما سایه اصلاحات نظام مالیاتی کشور هم‌چنان بالای سر بازار است. بازاریان می‌گویند اقتصاد بی‌رونق است و تورم در حال افزایش است، بنابراین آن‌ها باید مالیات کم‌تری بدهند نه بیش‌تر. اما در حالی‌که بهای نفت کم‌تر شده است، دولت می‌خواهد از گروه‌های ثروت‌مند جامعه که اکنون مالیات اندکی می‌پردازند، پول بیش‌تری بگیرد.

«جمشید اسدی» اقتصاد‌دان در پاریس در این زمینه به رادیو کوچه می‌گوید: «دولت در حال حاضر به شدت به فکر تامین درآمد است و شاید افزایش مالیات نیز یکی از راه‌های اصلی دولت برای جبران کاهش درآمدهای نفتی باشد.»

این استاد دانشگاه با اشاره به اهمیت بالای سیاسی هم‌راهی بازار با دولت  می‌گوید: «در این بین بازار می‌خواهد که دولت با آن‌ها کنار بیاید اما شکل رفتاری دولت احمدی‌نژاد بیان‌گر این است که دولت با بازار هم‌راه نخواهد شد‌. زیرا در مدت چهار سال گذشته بسیاری از بازاریان تهران از دولت احمدی‌نژاد شکایت دارند چراکه در این مدت سودهای کلان به جای بازار به جیب رانت خوارهای طرف‌دار دولت احمدی‌نژاد واریز شده است.»

در حال حاضر قدرت بازار نسبت به دهه 1970 رو به افول گذاشته است. پس از جنگ ایران با عراق در فاصله سال‌های 1980 تا 1988، بخش عمده‌ای از اقتصاد کشور به دست دولت افتاد.‌

به اعتقاد جمشید اسدی ساز و کار دولت این‌بار هم‌راهی با بازار نیست و حتا دولت به سرکوب آن‌ها نیز اقدام خواهد کرد. چنان‌که بسیاری از بازاریان را با انگ مفسدان اقتصادی روانه زندان و یا تحت پیگرد قرار می‌دهد و همین مانعی برای هم‌راهی بازار با موج سیاسی موجود در کشور خواهد بود.

مخالفان بازاری در گذشته معمولن با موج سیاسی هم‌راه می‌شدند. عدم پشتیبانی بازاریان از شاه، در وقع انقلاب 57 نیز نقش به سزایی داشت. اما این‌بار دیدگاه بازاریان با دولت هم‌راه نیست. بازاریان در نتیجه رشد سیاسی و اقتصادی سپاه پاسداران در دوره حکومت احمدی‌نژاد آسیب دیده‌اند و این را تهدیدی علیه منافع خود می‌بینند. تردید آن‌ها در قبول مالیات 15 درصدی نیز نشان از رشد بی‌اعتمادی موجود به دولت و وارد شدن خدشه بیش‌تر در حوزه اختیارت آن است.

«اخبار اقتصادی»

هشدار تولیدکنندگان به توقف تولید آب معدنی

تولیدکنندگان آب‌معدنی در اعتراض به گزارش یک شرکت نفتی در خصوص آلودگی برخی از آب‌معدنی‌ها هشدار دادند که در صورت عدم رسیدگی تولید را متوقف می‌کنند.‌

«شاهرخ ظهیری»، عضو اتاق بازرگانی تهران ضمن اعتراض نسبت به بررسی تعیین سطح کیفی آب‌های معدنی توسط یک شرکت نفتی و با طرح این پرسش که چرا یک شرکت نفتی اقدام به تعیین سطح کیفی و استاندارد آب‌های معدنی در کشور کرده است؟ گفت: «انجمن تولیدکنندگان آب‌های معدنی ایران به هیچ عنوان گزارش مربوطه را کارشناسی نمی‌داند و اعتباری برای آن قایل نیست.»

پیش‌تر یکی از شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت به کار تعیین استاندارد آب‌های معدنی وارد شد و فهرستی از «سالم»ها و «ناسالم» های برندهای آب معدنی موجود در بازار را مشخص کرد که انتشار این گزارش در برخی رسانه‌ها به جنجال کشیده شد.

هم‌چنین طی هفته گذشته نیز «مرتضا تمدن»‌، استاندار تهران از اقدام برخی شرکت‌های آب معدنی برای ایجاد شایعه در جامعه در مورد آلوده بودن آب تهران خبر داد و افزود: «به زودی این مافیای آب معدنی پایتخت معرفی می‌شود.»

برای اعلام کالابرگ جدید بودجه نداریم

رییس ستاد بسیج اقتصادی کشور در خصوص عدم اعلام کالابرگ جدید از ابتدای سال تا کنون گفت: «برای اعلام کالابرگ جدید، بودجه نداریم.»

«جواد اسماعیلی» با بیان این‌که هر ساله معمولن 4 تا 5 ماه طول می‌کشد تا موافقت‌نامه‌ای میان وزارت بازرگانی و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری برای تامین بودجه مربوط به کالابرگ‌ها به امضا رسد گفت: «تا این لحظه خبری از امضای این موافقتنامه نیست.»

وی هم‌چنین از عدم اعلام کالابرگ در ماه رمضان خبر داد و گفت: «هم‌چنان در انتظار امضای موافقتنامه با معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری هستیم تا تکلیف مشخص شود.»

رشد نرخ بی‌کاری در 21 استان

نرخ بی‌کاری در 21 استان در سال 88 نسبت به سال 87 افزایش نشان می‌دهد. به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی روند کاهش و افزایش نرخ بی‌کاری در کشور طی سال 88 و هم‌چنین مقایسه آن با سال 87 نشان می‌دهد که علاوه بر افزایش 1.5 درصدی نرخ بی‌کاری کل کشور نسبت به سال 87 ، در 22 استان نیز نرخ بی‌کاری دو رقمی بوده است .

گزارش‌ها حاکی از آن است که از 30 استان کشور در 88، در 13 استان از حداقل 1.9 تا 4 درصد نرخ بی‌کاری به نسبت سال 87 رشد داشته است.

آمار‌های رسمی در حالی اعلام می‌شوند که به نوشته سایت «خبرآنلاین»، بر اساس برآورد ۱۰ کارشناس اقتصادی ایران، میزان نرخ بی‌کاری در ایران، سه درصد بیش‌تر از میزان اعلام شده توسط مرکز آمار و معادل ۱۴,۶ درصد است که در سال آینده به ۱۵,۹ درصد می‌رسد.

صادرات دوباره گاز به ترکیه پس از 11 روز توقف

صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه روز شنبه پس از وقفه‌ای ۱۱ روزه که به دنبال انفجار در خط لوله انتقال گاز پیش آمد بار دیگر از سر گرفته شد.

به دنبال انفجار در مسیر خط لوله انتقال گاز طبیعی شرکت بوتاش ترکیه درخاک این کشور در ۳۰ تیرماه سال جاری صادرات گاز ایران به ترکیه بنا به درخواست طرف ترک متوقف شده ‌بود.

به گزارش خبرگزاری مهر‌، سال گذشته در مجموع ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر‌مکعب گاز طبیعی از ایران به ترکیه صادر شده است.

این در حالی‌ است که بر اساس قراردادی که میان تهران و آنکارا در اوت ۱۹۹۶برای مدت ۲۵ سال به امضا رسید‌، مقرر شد که سالانه ۱۰ میلیارد متر‌مکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.

واردات دو برابر صادرات شد

براساس گزارش دفتر آمار و فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران واردات کشورمان در چهار ماهه نخست سال جاری در مجموع به 18 میلیارد و 449 میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 17.31 درصد افزایش یافته است.

از سوی دیگر آمار بیان‌گر این است که در چهارماهه نخست سال جاری صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی به 9 میلیارد و 145 میلیون دلاربوده است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , ,