سیمین/ رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
چندسال پیش شنیده بودم که دولت ایران در بهترین خیابان شهر لندن مالک زمینی است که همچنان بیاستفاده باقیمانده است. اما به تازگی این زمین و طرحی که برای آن ریخته شده مبدل به یک موضوع جنجالی شده است.
در خبرها آمده که طرح ساخت سفارتخانه جدید ایران در یکی از محلههای لندن اعتراض ساکنین این محل را در پی داشته است. محله «کنزینگتون» یکی از گرانترین محلههای شهر لندن و دنیاست و ساکنان آن معتقدند ساختمان مدرن سفارت جدید ایران با سبک بناهای دیگر این محله همخوانی ندارد. آنها از پرنس چارلز، ولیعهد بریتانیا درخواست کردهاند برای جلوگیری از اجرای این طرح به آنان کمک کند.
در این راستا گفت و گویی با دکتر «محسن آرمین دانشگر»، معمار ایرانی مقیم وین و طراح سفارتخانه جدید ایران درلندن انجام دادهام.
او معتقد است به هرحال ساختمان این سفارتخانه مربوط به ایران است و باید با فکر ساخته شود چراکه معرف کشور است و در ساخت آن باید تمامی المانهای ملی، فرهنگی و هنری در نظر گرفته شود چراکه این اثری ماندگار برای نسلهای بعد است و باید افتخارآمیز باشد.
این گفتو گو را میشنویم:
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
او میگوید که کار روی طرح ساخت این سفارتخانه از 3 سال و نیم پیش آغازشده و در طراحی آن به تمامی المانهای معماری ایرانی و اسلامی توجه شدهاست.
هرچندکه وی به جزئیات بیشتری از طرح ساختمان اشاره نکرد اما میگوید یکی از اهداف مهم در این طرح این بوده که به ویژگیهای ایرانی و اسلامی توجه شود.
آرمین دانشگر، خود را معماری میداند که وظیفهاش به خصوص در پروژهایی که به وزارت خارجه یا ساختمان یک سفارت مربوط می شودف این است که از نشانههایی استفاده کند که در معماری ایرانی اهمیت دارد و یکی از دلایل پذیرفتن این طرح از سوی کارشناسان وزارت خارجه نیز همین بوده است.
او می افزاید: «از سوی دیگر سعی شده در کاری که انجام شده احترام به ساکنین این خیابان رعایت شود چراکه این یک خیابان معمولی نیست و یکی از گرانترین خیابانهای لندن و شاید دنیاست و برای ما مهم بود که خیلی حساس و مطمئن کار را انجام دهیم که باعث رضایت آنها هم باشد.»
او قضاوت راجع به این پروژه عظیم را منوط به شناخت بیشتر ی از این طرح در آینده میداند اما تاکید میکند که خیلی نکات در آن رعایت شده است.
وی یکی از هدفهای اصلی در طراحی این ساختمان را معرفی هنر اصیل ایرانی و اسلامی در لندن میداند و میگوید: «سعی کردیم به تصویر اشتباهی که متاسفانه به دلیل رسانههای غربی (در باره ایران) در غرب هست شکل جالبتری بدهیم و در محل تقاطع دو خیابان اصلی محلی را طراحی کردیم که هنرمندان جوان ایرانی بتوانند آثارشان را به نمایش بگذارند و این فرصتی باشد برای آنان تا با هنرمندان دیگر تعامل داشته باشند و این نکتهای مورد توجه بود که بتوان زیباییهای عظیم ایران واقعی و هنرمندان ناشناخته را به غربیها نشان داد.»
دکتر دانشگر، در زمینه ایرادهایی که مردم این محله به طرح گرفتند و احتمال پیروزی طرح میگوید: «چندماه پیش در شهرداری شهر از مردم دعوت کردیم و روسای کمیتههای مختلف آمدند و این طرح را دیدند اما متاسفانه اگر هر کاری میکردیم حتا طرح خانههای مجاور را کپی میکردیم و میگفتیم اینجا سفارتخانه است، مورد مخالفت واقع میشد چراکه سفارتخانه محلی است که در آن مراسم مختلف برگزار میشود، تظاهرات در مقابل آن برگزار می شود، پلیس باید هراز چندگاهی در آن منطقه حضور یابد و به دلیل مشکلاتی که بوجود می آید خیابان را ببندد و یا جشن و دیدارهای رسمی در آن وجود دارد و از آنجا که یک سفارتخانه، ساختمان حساسی است، برای آنان (ساکنان محل) دردسردار میشود و قیمت خانههای آنها پائین میآید. من فکر میکنم ما هر کاری کرده بودیم اینها حتمن مخالف بودند. در واقع مخالفت آنها با طرح نیست، مخالفت آنان با ایجاد سفارتخانه در این محل است.»
وی اشاره میکند: «در این محله حدود 6 ملک سفارتخانهای یعنی مربوط به کشورهای دیگر یافتیم اما یک سفارتخانه جدید که اضافه شود مشکلات جدیدی برای ساکنان به همراه خواهد داشت و تصور من این است که اینها بیشتر با صورت مسئله مشکل دارند نه با پاسخی که وجود دارد.»
معمار سفارتخانه جدید ایران در لندن، این موضوع را که این سفارتخانه نام ایران را دارد و ممکن است این دلیلی برای مخالفت مردم محل برای ساخت آن باشد، تاکید میکند و میگوید: «متاسفانه این روزها با فشاری که غربیها بر ایران دارند و مواردی که در رابطه با ایران در خبرها هست نام ایران با ترس به مردم فروخته میشود. برای مثال در گزارش اخیر «ساندی تلگراف» در باره سفارت ایران، به حمله به سفارت ایران در سال 1980 و وقوع انفجار اشاره شده که در واقع با هدف ایجاد رعب و وحشت نسبت به ساخت سفارت ایران است.»
این معمار ایرانی مقیم اتریش که طراح اصلی این ساختمان است میگوید: «در مناطق قدیمی و محلههایی که تحت حفاظت میراث فرهنگی است باید برای هر طرح احترام به آن محله و قوانین و مقررات آن گذاشت. ما پیش از شروع به طراحی برای این کار تحقیق زیادی انجام دادیم. المانهای مهمی که در این محله وجود داشته انتخاب کردیم و براساس این المانها و پیشطراحیها، کار را آماده کردیم و طراحی را انجام دادیم.»
دکتر آرمین دانشگر در پایان با تاکید بر اینکه این کار براساس اعتقاداتی خاص طراحی شده، از تمام شنوندگان میخواهد که دعا کنند که این ساختمان ساخته شود.
لازم به ذکر است که هماکنون از زمینی که برای این ساختمان در نظر گرفته شده، به عنوان پارکینگ روباز استفاده میشود.
لینکهای مربوطه
نمایی از ساختمان در سایت طراح ساختمان
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
Sirous
بیچاره ملتی که دهنمکی هنرمند فیلمساز ش میباشد و شما هنرمند معمار ش!
مسرور
ایشان یا یک ایرانی خود فروخته هست، یا اینکه از وضع هموطنانش در ایران خبر نداره. این کار جز تبلیغات برای حکومت ایران و بزک چهره منفور این رژیم خونخوار نیست. من از ایرانیان تقاضا میکنم که از طریق این صفحه یا از طریق ایمیل دلشکستگی خود را از این اقدام آقای دانشگر به ایشان اطلاع دهند.
یک هموطن
دوستان یا خیلی به ماندگاری این حکومت امیدوارند و خبرهایی از ان دارند یا فقط به امروز می اندیشند.بهتره کمی عمیق تر فکر کنیم. تا به حال چند بار از دیدن ساختمانهایی که به نام سفارتخانه ایران در کشورهای
مختلف وجود دارند احساس شرم یا افتخار کردین؟ خیلی از عوامل شرمندگی مامواردی است که به دست افراد ناتوان و غیر متخصص انجام می گیرد. این ساختمان قرار نیست به صورت کوتاه مدت مورد استفاده قراربگیره قراره سفارتخانه ای باشه که تا سالهای سال وقتی از جلوش رد می شی به دوستت نشونت بدی و بگی اینجا سفارت خانه کشور منه پس بهتره به جای یک لکه ننگ دیگه، محلی افتخارامیز باشه.ما ایرانیا اگه به جای در کمین دیگران نسشستن برای غلط دیکته گرفتن فکر می کردیم خودمون چه طور می تونیم وطن دوستیمونو نشون بدیم شاید اوضاع خیلی بهتر از این بود.هرکسی می تونه به اندزه درک و توانمندیش یه کاری بکنه برای وطنش…