شکوفه / دفتر ترکیه / رادیو کوچه
……………………………………………
در سیزدهمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از یک دختر جوان 20 ساله که حدود 5 ماه است که مجردی در ترکیه زندگی میکند. او که همچنان ترجیح میدهد که در جمع خانوادهاش باشد، میگوید که در این چند ماه، نتوانسته یک دوست صمیمی برای خودش پیدا کند.
……………………………………………
چند روز قبل خبر درگذشت دوست عزیزی را شنیدیم که همهی ما را تحت تاثیر قرار داد. بهارهی بیست ساله، که در یک تصادف جادهای جانش را از دست داد، از هفده سالگی وارد عرصهی رسانه شده بود و تمام تلاشش را میکرد تا بتواند سهمی در احقاق حقوق مردم سرزمینش داشته باشد.
……………………………………………
«در محیط کارم از همه کوچکتر بودم»
در دوازدهمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از یک دختر نوجوان 16 ساله که مدت شش ماه در ترکیه و در یک آرایشگاه زنانه کار میکرده است. او که کم و بیش از محیط کارش و تجربیاتی که در آنجا بهدست آورده راضی است، دلایل خود را برای بیرون آمدن از آن محیط شغلی میگوید.
……………………………………………
در یازدهمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از یک جوان مجرد 21 ساله که مدت 20 ماه است در ترکیه زندگی میکند و علیرغم علاقهای که به خانواده و وطنش داشته، برای رسیدن به آرزوهایش که همان تحصیل، تشکیل زندگی و کار مناسب است، این راه را در پیش گرفته است.
……………………………………………
عدهی زیادی از ایرانیهای مقیم یکی از شهرهای ترکیه، امسال با جمعشدن در یکی از پارکهای شهرشان این روز را در کنار هم جشن گرفتند. مسافرین بسیاری هم به بهانهی این روز، برگشت خود را به کشورشان به تعویق انداختند تا سیزده به در را در کنار اعضای خاتوادهشان بگذرانند.
……………………………………………
«مسافر نوروزی» – قسمت دهم
در دهمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از مسافری که برای تعطیلات نوروزی و به قصد دیدار بستگان و عزیزانش به ترکیه آمده است. او که این بار با اتوبوس این مسیر طولانی را طی کرده، از ویژگیهای مثبت و منفی مسافرت با اتوبوس میگوید و آن را با وسیلهی نقلیهی قبلی که قطار بوده مقایسه میکند.
……………………………………………
«برای سیاحت چرا، برای ماندن نه» – قسمت نهم
در نهمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از مسافر تازه از راه رسیده که نوروز 90 را در کنار عزیزانش در ترکیه جشن میگیرد. او که به خاطر پسرش سالها پیش هم به ترکیه سفر کرده از سختیهای راه و مسافرت به این شهر میگوید و همچنین از ویژگیهای مثبت روزهای مهمانی در ترکیه.
……………………………………………
«بار علمی زیاد، فرصت شغلی کم» – قسمت هشتم
در هشتمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از یک خانوادهی چهار نفره که، حدود شش ماه است که در ترکیه پناهنده هستند. در گفتوگویی که با مادر این خانواده داشتهام تاکید کردهاند که مهمترین دلیلشان برای خروج از ایران، مثل خیلی از افراد پناهندی دیگر، ادامه تحصیل و استفاده از امکانات دانشگاهی کشورهای آزاد است.
……………………………………………
«کمی متفاوتتر از چیزی که فکر میکردیم» – قسمت هفتم
در هفتمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از یک خانوادهی پنج نفره که، چهار نفرشان به استثنا پدر در ترکیه پناهنده هستند و مهمترین دلایلشان برای خروج از ایران، زندگی در محیطی آزاد برای تحصیل فرزندان و شکوفایی استعدادهاشان، است.
……………………………………………
«زندگی با همهی فراز و نشیبهایش»– قسمت ششم
در ششمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از یک خانوادهی سه نفره، که در ترکیه پناهنده هستند و مهمترین دلایلشان برای خروج از ایران، زندگی در محیطی آرام و امن، است. مادر این خانواده که خود و اعضای خانوادهاش را قربانی محرومیتهای حقوق اجتماعی در ایران میداند، مایل است تا با تغییر محل زندگیشان، از بهوجود آمدن این تبعیضها برای فرزندانشان جلوگیری کنند و بتواند برای دو فرزند نوجوانش، محیطی امن و آرام و بستری مناسب برای پیشرفت به وجود آورد.
……………………………………………
«هیچکس بیدلیل اینجا نیست» – قسمت پنجم
در پنجمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از زوجی که، در ترکیه پناهنده هستند و مهمترین دلایلشان برای خروج از ایران، زندگی در محیطی امن و بدون تبعیض، است. آنها که خود را قربانی تبعیض در زمینهی تحصیل، ورزش، کار و حقوق اجتماعی در ایران میدانند، مایلند تا با تغییر محل زندگیشان، از بهوجود آمدن این تبعیضها برای فرزندانشان جلوگیری کنند.
……………………………………………
«آنجا هم همیشه خوشگذرانی نیست» – قسمت چهارم
در چهارمین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از خانمی که، در ترکیه پناهنده است و مهمترین دلایلشان برای خروج از ایران، ادامهی تحصیل و همینطور ازدواج با فردی مقیم آمریکا، است. او که در ترکیه اوقاتش را با کلاسهای مختلف مثل نقاشی و زبان انگلیسی پر کرده، امیدوار است تا در آمریکا در رشتهی مورد علاقهاش تحصیل کند. این خانم به خاطر اعتقاد به دین بهایی از تحصیل در دانشگاههای رسمی محروم بوده است.
……………………………………………
«دوست دارم به وطن برگردم، اما…» – قسمت سوم
در سومین برنامه از سری برنامههای «خانهبهخانه»، میشنوید از سه دختری که در ترکیه پناهنده هستند و بهصورت همخانه باهم زندگی میکنند. مهمترین دلیل آمدن آنها تحصیل و محرومیت از حقوق اجتماعی است.
……………………………………………
«محرومیت از تحصیل، مهمترین دلیل ترک وطن» – قسمت دوم
در دومین برنامه از سری برنامههای خانه به خانه، میشنوید از «سولماز»، دختری که به همراه مادرش در ترکیه پناهنده شدند و مدت یک سال و نیم است که منتظرند تا به کشور سوم سفر کنند. از جمله مشکلات آنها در ایران، محرومیت از استخدام و تحصیل به خاطر اعتقاد به دیانت بهایی بوده است.
……………………………………………
«خانه به خانه» قسمت اول
در ادامهی برنامههای میکروفن دوباره بر میگردیم به روند اولیهی برنامهها و میرویم به گفتوگوی خانه به خانه از پناهندههای ساکن ترکیه که هرکدام زندگی خاص خود را دارند. در این برنامه به سراغ خانوادهای رفتم که مدت هشت ماه است که در ترکیه اقامت دارند و در انتظار رفتن به کشور سوم هستند.
……………………………………………
«تاثیر نحوهی پختن گوشت بر سلامت انسان»
این روزها در هر مجله و مطلب پزشکی و در باب تغذیه، از مضرات گوشت قرمز میخوانیم و میشنویم. در بسیاری از این مطالب علمی ذکر شده است که به جای گوشت قرمز از گوشت سفید استفاده کنیم. اما مسلم است که گاهی اوقات نمیشود روی غذای خوشمزهای به اسم «کباب» خط قرمز کشید.
……………………………………………
اگرچه با آمدن زمستان، استقبال از باشگاههای ورزشی بسیار کمتر از تابستانها است اما آنچه مسلم است، کسانی که برای ورزش خود برنامهی منظمی دارند، بدون توجه به گرمی یا سردی هوا، ورزشهای خود را چه در باشگاه و چه در فضای باز، ادامه میدهند.
……………………………………………
«آفتاب و ورزش، دو عامل ضد افسردگی»
شاید بسیاری از ما، وقتی اسمی از آفتاب و خورشید میآید بیدرنگ به این فکر میکنیم که برای مقابله با اثرات آن، چه وسایلی را استفاده کنیم. وسایلی از قبیل عینک دودی یا کرمهای ضدآفتاب. گاهی اوقات هم ممکن است در تلاش باشیم تا به وسیلهی پردههای ضخیم، از ورود آفتاب به درون خانه جلوگیری کنیم. مبادا رنگ فرش و پردههایمان از بین برود.
……………………………………………
تمرکز ذهنی کلید موفقیت در کارها است و اینبار روانپزشکان تاکید کردند که تمرکز ذهن علاوه بر موفقیت، جاده و شاهراهی بسیاری شادمانی و خرسندی است. افرادی که ذهنی سرگردان و پریشان دارند از یک غمگینی و افسردگی عمومی رنج میبرند.
……………………………………………
«فصل سرما، وارونگی هوا، تغذیهی مناسب»
همانطور که در برنامههای قبل هم اشاره شد، مصرف کومور برای سوخت منازل در ترکیه، در فصل سرما باعث میشود تا هوا به شدت آلوده شود. به خصوص اینکه بسیاری از مردم برای مشتعل ساختن کومورها از مواد پلاستیکی و زبالههایشان (به جای چوب) استفاده میکنند.
……………………………………………
از در آرایشگاه زنانه که داخل میشوی، دود تمام فضا را پر کرده است. سرمای هوا هم اجازهی باز ماندن درب آرایشگاه را نمیدهد. همهی کارکنان از دختران 15 ساله گرفته تا زنان میانسال، در آن هوای آلوده مشغول به کارند.
……………………………………………
هشت ماه از کار کردن من در رادیو کوچه و همچنین اقامت موقتام در ترکیه میگذرد. بعد از رادیو زیگزاگ، این اولین باری بود که به طور حرفهای وارد کار رادیو شدم.
……………………………………………
این برنامه بهطور کاملن اختصاصی تقدیم میشود به دانشآموزان و دانشجوهایی که خسته و کسل از سر کلاسهای صبح تا ظهر مدرسه یا دانشگاه میآیند و بعد از خوردن یک غذای مفصل، آنقدر میخوابند که وقتی بیدار شدند، به جای خورشید، ماه را در آسمان میبینند.
……………………………………………
کوچهها و خیابانها همه ساکتاند. این روزها مصادف با عید قربان در ترکیه شده است. وقتی که در خیابانهای ساکت و آرام راه بروی دقیقن یاد روزهای عید نوروز میافتی که کمتر کسی توی خیابان است. بیشتر مردم در خانههایشان و کنار خانوادههایشان هستند.
……………………………………………
«کنسرت بزرگ پناهندگان ایرانی در کشور ترکیه»
از کنسرت بزرگی که در تاریخ یک نوامبر در شهر کایسری ترکیه برگزار شد، گزارشی را تهیه کردیم. این کنسرت در هفت پرده برگزار شد که متشکل از موسیقی کلاسیک، پاپ، سنتی ایرانی، فولکلور، آذری و تاتر بود. مجریان برنامه، پناهندگان ایرانی مقیم ترکیه بودند.
……………………………………………
«امسال بهار با رفقا رفته بودیم سینما سهبعدی»
تولید فیلمهای جدید سهبعدی باعث شده است تا سینماهای معروف، بخشی از سالنهای خود را به سالن پخش نمایش سهبعدی اختصاص دهند. یکی از سینماهای معروف در ترکیه، سینما cinebonus است که با پخش فیلمهای سهبعدی، علاقهمندان را بهسوی خود جذب میکند.
……………………………………………
«پشت صحنهای از تمرینات موسیقی ایرانیان مقیم ترکیه»
این روزها بین ایرانیهای شهر ما در ترکیه، صحبت از کنسرت بیسابقهی ایرانیان که متشکل از بیست نوازنده و ده خواننده است. این کنسرت قرار است که هفتهی اول نوامبر در آمفی تاتری با گنجایش هفتصد نفر برگزار شود.
……………………………………………
«مصرف وسایل گرماده منازل در کشور ترکیه»
با آغاز فصل سرما، وسایل گرماده در منازل کم کم شروع به کار می کنند. آب و هوای ترکیه در این روزها هم بسیار سرد شده و باعث شده است تا ایرانیها، به فکر تهیهی سوخت و برقرار کردن بخاریهایشان باشند. اما علاوه بر بخاری، انواع سوختهای دیگر هم هست که در اینجا مصرف میشود.
……………………………………………
«برای آنهایی که کم میخوابند»
برای بیخوابی عوامل مختلفی وجود دارد. استرسهای زندگی روزمره، کار و فعالیت روزانهی زیاد، مشکلات روانی یا جسمی از جملهی عواملی هستند که خودآگاه یا ناخودآگاه در طول زندگی روزمره، فرد را با بیخوابی مواجه میکنند. با این حال درک این مسئله بسیار مهم است که بیخوابی غالبن به دلایل اختلالات ناشناخته خواب بروز میکند.
……………………………………………
«از کنسروهای غذایی چه میدانید؟»
بسیاری از افراد مجرد و کسانیکه وقت کافی برای پختن غذا ندارند، برای رفع گرسنگی به سمت غذاهای آماده و کنسرو شده، رو میآورند. به گفته کارشناسان علوم غذایی هر روزه تقاضای مصرف کنندگان هم برای این نوع غذاها بیشتر میشود. به همین دلیل نیاز دانستیم تا تحقیقی کوچک در مورد این فراورذه غذایی داشته باشیم تا با اطلاعات دقیقتری نسبت به خرید و استفاده این موارد داشته باشیم.
……………………………………………
آمارها نشان میدهد که سرانه مصرف نوشابه در ایران ۲۴ لیتر و در جهان ۱۲ لیتر است.مصرف سرانه نوشابههای گازدار در کشور دو برابر استاندارد کشورهای اروپایی است در حالی که مصرف سرانه شیر در ایران یکسوم کشورهای پیشرفته است.
…………………………………………..
«ورزش سرماخوردگی را میبرد یا میآورد؟»
در برنامهی قبل شنیدیم که بعضیها ابراز کردند ورزش باعث پیشگیری از سرماخوردگی میشود. اما گاهی اوقات همین ورزش، باعث میشود که سرما بخوریم مثل ورزش کردن در هوای سرد یا سرماخوردن در راه برگشت از سالنهای ورزشی گرم.
…………………………………………..
«آیا واکسنی برای سرماخوردگی وجود دارد؟»
تغییر ناگهانی هوا در ترکیه باعث شده است که عدهی زیادی از ایرانیان به بیماری سرماخوردگی مبتلا بشوند. ساکنین این منطقه بهاین علت که بدنشان به این سرما عادت کرده، به نسبت ایرانیهایی که اینجا زندگی میکنند، لباس کمتری میپوشند و مقاومت بدنشان بالاتر است. سرماخوردگی عوارضی دارد که باعث میشود همه مشتاق درمان سریع آن باشند.
……………………………………………
«از تفاوت سرماخوردگی، آنفولانزا و آلرژی میگوییم»
در برنامهی گذشته از خواص سیر و نقش آن در جلوگیری و بهبود بیماری سرماخوردگی گفتیم. اما مسئله اینجاست که گاهی بیماری به حدی میرسد که مصرف دارو ضرورت پیدا میکند. سرماخوردگی ساده، آنفولانزا و آلرژی، با اینکه علایم مشابهی دارند اما درمانشان مثل هم نیست.
………………………………………….
«الهی تب کنم، شاید پرستارم تو باشی»
با آغاز فصل سرما بسیاری از افراد، در معرض ابتلا به سرماخوردگی قرار میگیرند. شاید شما هم یکی از آنها باشید. در ارتباط بودن با دانشآموزان در مدرسه و همچنین همکاران در یک محیط کاری، امری اجتنابناپذیر است و نمیتوان آن را از برنامهی روزانه حذف کرد.
…………………………………………
«ورزش صبحگاهی ایرانیان در ترکیه»
انجام حرکات ورزشی در ابتدای شروع کارهای روزانه میتواند نقش بسیار موثری در سلامت روح و جسم و فکر داشته باشد. فضای سبزی که برای هر محله در شهر «کایسری» اختصاص دارد، هر روز صبح، پذیرای ورزشکاران ایرانی و ترک است.
………………………………………….
«تامین معیشت برای دورهی پناهندگی»
از آنجاییکه مدت اقامت هیچ پناهندهای در ترکیه بهطور واضح و قطع معلوم نیست، بسیاری از آنها به محض اینکه موقعیت سکونتشان، معلوم شد، بهدنبال کار میگردند تا بتوانند از پس خرج و مخارج و هزینههای زندگی در ترکیه بربیایند.
………………………………………….
«خدمات پزشکی رایگان پزشکان بهایی»
پناهندگانی که در شهرهای مختلف ترکیه زندگی میکنند، برای استفاده از خدمات درمانی ملزم به پرداخت هزینههای زیادی هستند. نرخ انجام خدمات درمانی در کشور ترکیه، به نسبت ایران، بسیار بیشتر است.
………………………………………….
«تاثیر ظرفهای تهیهی غذا بر موادغذایی»
ظرفهایی که برای تهیه غذا استفاده میکنید، میتوانند تاثیرات مثبت یا منفی بر روی غذایتان داشته باشند. مضرات ورود مواد سرطانزا به غذا بر اثر استفاده از ظرفهای تفلونی خدشهدار یا مزیت استفاده از ظرفهای رویای، نقش ظرفها تهیهی غذا را برایمان پررنگ میکنند.
……………………………………………
همانطور که بهداشت و شستوشوی مو در سلامت آن تاثیر دارد، ماساژ مو نیز در تقویت و تسریع رشد آن بیتاثیر نیست. اما این ماساژ باید باحوصله و باملایمت صورت بگیرد. خانم زمانی در ادامهی برنامهی گذشته به ماساژ صحیح مو میپردازد.
……………………………………………
موها یکی از ضمائم پوستی هستند که علاوه بر زیبایی کارهای دیگری هم انجام میدهند که برای بدن مفید هستند. عوامل زیادی مثل هیجانات روحی، غذای نامناسب، عدم رسیدگی به موها، آلودگی هوا؛ کمخوابی و بیخوابی، کار زیاد و سنگین و عدم مراقبت از موها است.
……………………………………………
برنامهای که امروز میشنوید، گفتوگویی است با موضوع «مزیتهای مصرف جوانهی گندم» و همکاری «مهری زمانی»، مشاور در زمینهی اطلاعرسانی بیماریهای خاص و تغذیهی سالم است.
…………………………………………….
«اندر باب معرفی گیاه موسیر و خواص پزشکی آن»
«موسیر» جز خانوادهی سیر و پیاز است، اما فاقد بوی سولفوریک قوی و بخارات آزاردهنده است. برگهای آن دراز و میان تهی و گلهایش به رنگ سرخ یا بنفش است. پیاز آن در مناطق کوهستانی میروید که از آن ترشی درست میکنند.
…………………………………………….
با توجه به این که در اغلب موارد این بیماری از مادران آلوده به نوزادان منتقل میشود، تا سالها علامتی بروز نمیکند. در برخی موارد به دنبال هپاتیت حاد ویروسی، فرد به صورت یک فرد ناقل در میآید.
…………………………………………….
رشد غیرقابل کنترل سلولهای قسمتی از بدن سرطان نامیده میشود. رشد و تقسیم سلولهای طبیعی بر اساسیک نظم خاص صورت میپذیرد ولی سلولهای سرطانی اینگونه نیستند. البته سرطانها انواع مختلفی دارند ولی همهی آنها در یک صفت مشترکاند: رشد غیر قابل کنترل.
……………………………………………
آزمایش پاپ (یا پاپ اسمیر) آزمایش نمونههای سلولی برداشته شده از گردن رحم زن است. این آزمایش برای کشف تغییراتی در سلولهای گردن رحم است، که بیانگر وجود سرطان یا عوارضی است که ممکن است به سرطان تبدیل شوند.
……………………………………………
«شایعترین نوع سرطان در بانوان ایرانی»
برنامهای که امروز خواهید شنید سومین جلسه از سری جلسات آگاهی رسانی در زمینهی بیماریهای خاص، با موضوع مبارزهی با سرطان سینه است. با همکاری خانم مهری زمانی؛ یکی از اطلاعرسانان با تجریه در دورههای آموزش و امداد بیماریهای خاص.
……………………………………………
دومین جلسه از سری جلسات آگاهی رسانی در زمینهی بیماریهای خاص، با موضوع مبارزه با پوکی استخوان در این بخش آمده است. با همکاری «مهری زمانی»؛ یکی از اطلاعرسانان در دورههای آموزش و امداد بیماریهای خاص.
…………………………………………..
پوکی استخوان حالتی است که در آن استخوان شکننده میشود و احتمال شکستگی با ضربات کوچک افزایش مییابد. شکستگیها عمدتن در این نواحی رخ میدهند: گردن، استخوان ران، مهرههای ستون فقرات پشتی و کمری و به خصوص استخوانهای مچ دست، حتا در بعضی موارد استخوان لگن؛ از مناطق حساس در معرض آسیب دیدگی هستند.
………………………………………….
«ماه رمضان و آداب و رسوم آن در ترکیه»
ماه رمضان در ترکیه و در میان مسلمانان این کشور از اهمیت خاصی برخوردار است و با فرارسیدن این ماه مردم مسلمان ترکیه همگام با سایر مسلمانان جهان با شور و شعف به استقبال این ماه پربرکت میروند. مسلمانان ترکیه معتقدند که ماه رمضان برکت و خیر را در سفرههای آنان افزایش میدهد. حتا اگر در بدترین شرایط اقتصادی باشند و خداوند به یمن و برکت این ماه عزیز درهای خیر و نعمت خود را به روی بندگانش میگشاید.
…………………………………………
«حاوی آنتیبادیهای محافظت از بیماری کودکان»
شیر مادر که ابتداییترین تغذیه برای کودک است، نقش بسیار موثری در سلامت فرد در سالهای بعدی زندگی دارد. شیر مادر علاوه بر اینکه حاوی تمام ویتامینها و مواد غذایی لازم برای نوزاد در 6 ماه اول زندگی است .
…………………………………………
اگرچه بسیاری از افراد بر این واقفند که مصرف قلیان برای سلامتیشان مضر است اما، به بازار آمدن قلیانهای میوهای و طعمدار، علاقهی جوانان و حتا نوجوانان را به مصرف آن اگرچه به صورت تفننی افزایش داده است.
………………………………………….
«نوشابههای رژیمی اشتهاآور هستند»
شاید شما هم جزو آن دسته افرادی باشید که به داشتن اندام متناسب اهمیت میدهید و تا جایی که ممکن است سعی میکنید از مواد غذایی استفاده کنید که اگر لاغرتان نمیکند، لااقل موجب چاقی هم نمیشود.
…………………………………………..
«سکتهی مغزی بانوان روزهدار در ماه رمضان»
قرصهای جلوگیری از بارداری، یکی از شایعترین و پراستفادهترین روشهای جلوگیری از حاملگی در جهان است. دلیل محبوب بودن این قرصها موثر بودن، بیخطر بودن و همینطور قابل برگشت بودن روش جلوگیری است.
……………………………………………
«سمی که به کبد و کلیه آسیب میزند»
ترکیب استامینوفن و کدئین برای کاهش دردهای خفیف تا شدید به کار میرود. کدئین یک ماده مخدر است که برای تخفیف درد بر روی سیستم اعصاب مرکزی (مغز و طناب نخاعی) اثر کرده درد را کاهش میدهد.
………………………………………….
شاید شما هم جز آن دسته افرادی باشید که بیرون رفتن در تابستان برایتان خیلی سخت است. حتا گاهی حاضر میشوید تا از فعالیت بیرون از خانهتان کم کنید تا دچار حالت تهوع، خستگی؛ سردرد نشوید. اما در نیامدن از خانه برای جلوگیری از گرمازدگی اصلن راه حل مناسبی نیست.
…………………………………………
مرداد؛ سالروز کشته شدن یکی از خبرنگاران ایرانی، «محمود صارمی» در افغانستان است. این روز در ایران، به روز خبرنگار نامگذاری شده است. به همین مناسبت؛ برنامهی امروز یا بهتر است بگویم، ویژه برنامهی امروز؛ در مورد خبرنگاری و رسالتی است که در پی دارد.
…………………………………………
گاهی اوقات در زندگی روزمره و در برخورد با آدمهای دور و برمان، حساس میشویم. شاید تنها زندگی کردن این مشکلات را ندارد چود دیگر کسی نیست که از دستش عصبانی بشویم یا سرش داد بکشیم. اما به هر حال زندگی کردن در بین اجتماعی از مردمان با فرهنگهای متفاوت گاهی باعث شادی و گاهی موجب عصبانیت میشود.
………………………………………….
«لپتاپ اینجا، لپتاپ اونجا، لپتاپ همهجا»
شاید این روزها آمدن لپتاپ در سایزهای مختلف، باعث شده که کامپیوترهای حجیم و سنگین وزن از خانههای ما کوچ کنند و در نتیجه، میزهای کامپیوتر هم از دایرهی وسایل مورد نیاز در هنگام استفاده از اینترنت و رایانه، خارج شوند.
………………………………………..
«نوک زبانم استها…» شاید این جمله را بارها استفاده کرده و یا از دیگران شنیده باشید. گاهی اوقات ممکن است احساس کنید، ذهنتان از آن چیزی که قبلن بوده کندتر یا فراموشکارتر شده است. خیلی از پدر و مادرها و میانسالها همیشه این سوال را از خودشان میپرسند که چرا اینطور اتفاقی برایشان افتاده است. این فراموشکاری ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد.
………………………………………….
کودکان تحت تسلط غریزههای خود هستند و هنوز به مرحلهای وارد نشدهاند که از قوای منطق و عقل استفاده کنند. به همین خاطر است که به هرچه مایلند یا از هر چیزی خوششان میآید؛ بدون در نظر گرفتن عاقبت آن کار، آن را انجام میدهند.
………………………………………….
شاید شما هم دیده باشید که در تبلیغات آی پادها و امپیتریپلیرها mp3 player فرد بعد از گذاشتن گوشی درون گوشاش، دیگر صدای محیط را نمیشنوند و با صدای بلندی که درون گوشش پخش میشود در دنیای دیگری سیر میکند.
………………………………………..
شاید شما هم مثل بسیاری از هم سن و سالانتان، با آمدن فصل تابستان، فرصت کافی را برای گذراندن در باشگاههای ورزشی داشته باشید. استقبال از باشگاههای ورزشی بسیار خوشحال کننده است زیرا همانطور که مسلم است، ورزش میتواند به تقویت روح و جسم، کمک موثری کند. اما، علاوه بر مزیتهایی که این باشگاه رفتنها ممکن است داشته باشد، خطر آسیب عضلات و مفاصل هم بیشتر میشود.
………………………………………..
«پشت این شیشههای رنگی چه خبر است»
آفتاب چه تابستان و چه زمستان، هر روز میآید و میرود و استفاده از عینکهای آفتابی برای جلوگیری از ورود اشعههای خطرناک به چشم را لازم میکند. با این حال استفاده از این وسیلهی مراقبت کنندهی چشم، به مراتب در تابستان بیشتر است. آفتاب شدید و گرمای زیاد باعث میشود که پوست اطراف ناحیهی چشم، آسیب ببیند و همچنین اشعههای بسیار شدید و مضر، به عدسی چشم راه پیدا کنند.
………………………………………..
باز هم تابستان رسیده و گرمای تابستان و جنب و جوش ما دست به دست هم دادهاند برای اینکه لباسهای ما را خیس عرق کنند. این عرق کردنها باعث میشود که نتوانیم هر رنگ لباسی بپوشیم، یا کنار اطرافیانمان بنشینیم. گاهی ممکن است بوی بد عرق بعضی از افراد آنقدر غیر قابل تحمل باشد که حتا نتوانیم از کنارشان رد بشویم، چه برسد به اینکه دقیقهای در کنارشان بنشینیم.
………………………………………….
«دنیای بزرگ مجازی و چشمان باز کودک»
اینترنت و وبگردی، از جمله پدیدههایی است که در دهههای اخیر، تمامی افراد جامعه با هر دیدگاه و نگرش، به آن گرایش پیدا کردند. جذابیتهایی که در محیط مجازی اینترنت وجود دارد، و همچنین قدرت انتخاب مطالب با توجه به نیاز مخاطب؛ باعث شده است که خیلی زود در رقابت با سایر رسانهها مثل تلوزیون و ماهواره، پیروز میدان بشود.
………………………………………….
«تراژدی سرطان سینه در زنان ایرانی»
سرطان سینه شایعترین نوع سرطان در بانوان است. آمارها نشان میدهد که ۳۲ درصد از کل موارد سرطان زنان و ۱۹ درصد از علل مرگومیر در زنان شامل میشود. متاسفانه سن بروز سرطان پستان در زنان ایرانی حداقل یک دهه کمتر از سن همین گروه از زنان در کشورهای توسعه یافته است.
…………………………………………
کودکان هر جای دنیا که باشند، نیاز به حمایت و توجه خاص دارند. گاهی اوقات، به دلیل ناآگاهی و عدم تربیت درست، کودکان تحت شرایطی خاص با والدین، گروه همسالان یا اطرافیان خود قرار میگیرند که ممکن است تاثیر بدی بر روی روح و روانشان داشته باشد.
…………………………………………
این روزها خیلیها توی فکرند. توی این فکر که امتحان کنکورشان را چهطور گذراندند. هر درسی را چند درصد زدهاند. اصولن بعد از آزمونهایی مثل کنکور، همه از خودشان و عملکردشان دلخور میشوند. چرا که استرسی که در آن لحظهها برایشان ایجاد میشود، به کاهش دقت، سرعت و به طور کلی کیفیت در عملکرد منجر خواهد شد. «روز کنکور اینقدر با سرعت و استرس تستها را زدم بعد که از امتحان آمدم یادم افتاد نمره منفی داشته. برای همین حتا اصلن پیگیر نشدم؛ ببینم قبول شدهام یا نه.»
…………………………………………
سرنوشت نامعلوم هر فردی به همراه حس کنجکاویاش نسبت به آینده، گاهی او را به این فکر میاندازد که از راههای گوناگون، دست به کار شود تا به آنچه نمیداند و قرار است برایش اتفاق بیفتد آگاهی پیدا کند. در راه دانستن این مجهولات، چه بسیار جیبها که در راه فالگیرها، کف بینها و دعا نویسهای قلابی خالی شده و چه اتفاقهای ناگوار در خانوادهها رخ نداده است.
………………………………………….
این روزها تتو یا همان خالکوبی مدرن، در میان جوانان بسیار پر طرفدار شده است. شاخصترین مورد استفاده از تتو در آرایشگاههای ایرانی، برای ابرو است اما به تازگی، همین خالکوبی بر روی بدن هم انجام میشود. البته خالکوبی روی بدن، تاریخچهی بسیار دوری دارد. تاریخ شناسان، با بررسی تندیسهای دورهی هخامنشی در منطقهی لرستان، متوجه خالکوبی روی بدن ایرانیان آن زمان شدند.
…………………………………………
بر اساس آمارهای به دست آمده، ایران دومین کشور مصرف کنندهی لوازم آرایش در خاورمیانه است. این روزها مصرف لوازم آرایش درمیان دختران جوان و خانمهای میان سال ایرانی بسیار بالا رفته است در همین زمینه با تعدادی از خانمهای ایرانی گفتوگویی را داشتهام.
…………………………………………..
شاید بارها شنیده باشید که میگویند پای انسان، قلب دومش است. هماهنگی بین پا و لگن به خصوص در هنگام انجام فعالیتهای ورزشی، از فواید استفاده از کفش استاندارد است. گزارش امروز از جوانانی است که در محوطهی ورزشی پارک، مشغول ورزش هستند.
……………………………………………
بسیاری از کردهای ایرانی مدتهاست که از طریق مرزهای قانونی و غیرقانونی وارد خاک کشور ترکیه میشوند و تقاضای پناهندگی خود را به یو ان، نمایندگی سازمان ملل متحد میدهند. در برنامهی امروز با یکی از هموطنان کرد، گفتوگویی داشتم.
……………………………………………
پارسال همین موقعها بود که در ایران همه در هول و هراس انتخابات بودند. انتخاباتی که خیلی جنجال برانگیز شد. از بعد از انتخابات خرداد ۸۸ اجتماعاتی تشکیل شد که نتیجهی آن کشته، زخمی و بازداشت شدن عدهی بسیاری از اعضای این اجتماعات بود.
……………………………………………
شخصیت و ویژگیهای اخلاقی هر فردی باعث میشود که با اطرافیانش اختلاف نظر پیدا کند. فرزندان یک خانواده هرچند با یک تربیت هم بار آمده باشند، گاهی باهم جر و بحث دارند. وقتی یکی از آنها مرتب و منظم است، آن یکی شلخته بازی در میآورد. یا یکی برای کله پاچه خوردن، دست و پا میشکند و آن یکی از پیچیدن بوی این غذا در خانه حالت تهوع میگیرد. میشنویم از چند جوان ایرانی بیست تا بیست و هفت ساله که هر کدام به نحوی و به علتهای گوناگون مجبور شدهاند با گروه همسالانشان در زیر یک سقف زندگی کنند.
…………………………………………..
طی دو برنامهی گذشته شنیدیم از پسرهایی که مامان در خانهشان نیست. مجبورند خودشان آشپزی بکنند، اتاقهاشان را خودشان مرتب کنند، جورابهایشان را خودشان بشورند به طور کل تمام کارهایی که قبلن به گردن مامانها انداخته میشد، باید خودشان به شخصه انجام بدهند. حالا تصور کنید خانه مجردی دخترانه چه شکلی است؟ به نظر می رسد خانهای که همگی اعضای آن دختر باشند، بسیار مرتب، منظم و همه چیز در جای خودش است. اما گاهی هم ممکن است خلاف این باشد.
………………………………………….
همانطور که در برنامهی قبلی هم به این مسئله اشاره شد، در فرهنگ بسیاری از خانوادههای ایرانی، فرزندان تا زمانی که ازدواج نکردهاند و به استقلال زندگی زناشوییشان نرسیدهاند، باید در خانهی پدری زندگی کنند. تقاضای جدا کردن محل زندگی؛ بدون دلیل خاصی، از سوی جوانان، غالبن از سوی والدین با مخالفت و سرکوب مواجه میشود؛ به خصوص اگر فرزند خانواده دختر باشد.
…………………………………………..
در فرهنگ بسیاری از خانوادههای ایرانی، فرزندان تا زمانی که ازدواج نکردهاند و به استقلال زندگی زناشوییشان نرسیدهاند، باید در خانهی پدری زندگی کنند. در برنامهی امروز به سراغ سه پسر جوان ایرانی میرویم، که بخشی از زندگی و روزهای جوانیشان را به دلایل مختلفی در محیطی دور از خانواده گذراندهاند. از تجربیات، خاطرات و سختیهای زندگی مستقل پسرانه میشنویم.
………………………………………….
«فرهنگ اشتغال زنان در جامعهی ایرانی و ترک»
امروزه در کشورهای جهان سوم، با وجود پیشرفتهایی که در زمینهی احقاق حقوق زنان، صورت گرفته است، هنوز هم بسیاری از زنان چه در سطح جامعه و چه در خانوادههایشان، جنس دوم محسوب میشوند. مشکلات و محدودیتهای زندگی اجتماعی زنان از جمله کسب درجات عالی علمی و رفتن به دانشگاه، ممنوعیت اشتغال از سوی خانواده، ازدواج اجباری و امثال این موارد، هنوز هم در فرهنگ بسیاری از خانوادههای سنتگرا رواج دارد.
………………………………………….
«خیلی وقت بود که تصمیم داشتم کار کنم و برای خودم درآمدی داشته باشم. هر روز این دست و آن دست میکردم اما بالاخره یک روز که بلند شدم گفتم هر طور شده من باید بروم دنبال کار. میدانستم که آرایشگاهی هست که قبلن یک خانم ایرانی درآنجا کار میکرده، و حالا برگشته ایران، گفتم شاید من را هم قبول کند. سابقهی آرایشگری اصلن نداشتم اما یک سری کارهای کلی بلد بودم…
……………………………………………
از زمانی که اعلامیهی حقوق بشر به تصویب رسیده است، اعضای جامعهی جهانی موظف شدهاند تا قوانین کشورشان را بر مبنای این اعلامیه تنظیم کنند. اگر چه در قانون اساسی ایران نیز، حقوق ملت بر مبنای آزادی و برابری تدوین شده، اما در عمل شاهد مشکلات و بیعدالتی بسیاری هستیم. در این شرایط گروههایی تشکیل شدهاند که با هدف یادآوری این قوانین سعی در تغییر روند به سوی احقاق حقوق مسلم و قانونی افراد دارند.
…………………………………………….
بعد از انقلاب فرهنگی سال ۱۳۵۷، همزمان با پاکسازی ادارهها و دانشگاهها، عدهی بسیار زیادی از هموطنان بهایی نیز اخراج شدند. تا چند سال بعد از وقوع انقلاب؛ جوانان بهایی حتا اجازه نداشتند که در آزمونهای ورودی دانشگاه خود را محک بزنند. برگهی ثبتنام در کنکور، ستون مذهب داشت و این ستون مذهب فقط شامل ادیان رسمی اشاره شده در قانون اساسی، میشد.میشنویم از یک جوان بیست ساله که حرفهایش، حرف دل خیلی از جوانان بهایی ایرانی است.
……………………………………………
«قصهی یک زندگی، قصهی یک درد»
«همیشه گفتم و میگم که اگه این موضوع انتخابی بود؛ من هیچوقت این وضعیت رو برای خودم انتخاب نمیکردم.» در همه جای دنیا افرادی هستند که اگرچه جنس غالبشان مرد یا زن است اما دارای روحیات مخالف جنسیتشان هستند. میشنویم از متین یک هموسکشوال ۲۳ ساله که حدود یک سال است، به خاطر وجود محدودیتهای اجتماعی، مجبور شده است ایران را به قصد کشوری که او را میپذیرد و همجنسهایش را حمایت میکند، ترک کند.
…………………………………………..
«میدیدم که اسبها و خیلی از سومالیها و پاکستانیها از سراشیبی غلت میخوردند. گرد و خاکی به پا شده بود، باران شدید میبارید، زمین لیز بود، همه مثل سرسره به صورت نشسته روی زمین به پایین میرفتند، روی خاکها سر میخوردند، فقط برای اینکه جانشان را از دست پلیسها نجات بدهند. تقریبن تیراندازی تا پنج دقیقه ادامه داشت.»
………………………………………….
بچهدار شدن در یک کشور غریب و جایی که حتا به زبانشان آشنا نیستی، آن هم در مدت اقامت پناهندگی، امری مشکل به نظر میرسد. حتا باردار شدن میتواند علتی باشد که زمان پرواز به کشور مقصد و خروج از پناهندگی هم به تعویق بیفتد. گفتوگوی امروز در مورد مسایل، مشکلات و تابعیت نوزادانی است که در کشور ترکیه، از والدین پناهنده به دنیا میآیند.
…………………………………………..
«طعم تلخ تبعیض در مدارس ایران»
بهاییها را در ایران به مدرسههای نمونه و تیزهوشان راه نمیدهند برای همین نمیتوانستم به مدارس خاص بروم. مدرسهی دولتی میرفتم. تبعیض در مدرسه گاهی باعث میشود که موفقترین بچهها، لطمهی روحی بخورند و از درس و مدرسه و تلاش کناره بگیرند. برای برنامهی امروز گفتوگویی داشتم با «روژین»، دختری ۱۴ ساله که مانند خیلی از نوجوانهای هم دینش تبعیض دینی را در مدرسه تجربه کرده است.
………………………………………….
«بچههای ایرانی در مدرسههای ترکیه»
گزارش این هفته در مورد مدرسه رفتن بچههای ایرانی در مدارس ترکیه است. این روزها وقتی از کنار ساختمان مدرسهها رد میشوم یاد روزهای مدرسه رفتنمان در ایران می افتم. اگرچه مدارس اینجا تفاوتهای زیادی با مدرسههای ایران دارند. گفتوگویی داشتم با خانمی ایرانی که فرزندانش را در مدت پناهندگی به مدرسه میفرستد.
………………………………………….
« بارنامههای خود را تحویل دهید، اینجا استاسیون است»
هر یکشنبه شب در ایستگاه قطار، یا به قول خود ترکها «استاسیون»، قطار ایران به مقصد «کایسری» توقف میکند. اگر شما جز آن دسته از مسافرانی هستید که در آن ایستگاه پیاده میشوید، حتمن گروههایی را میبینید که کاورهای مخصوص پوشیدند و از شما میخواهند بارنامههایتان را به آنها تحویل دهید.
………………………………………….
برای بعضی از خانوادهها و آدمهایی که در ترکیه هستند، سفر به خارج از ایران و زندگی درجایی غیر از وطن اصلی، نهتنها غربت نیست، بلکه از غربت درآمدن هم هست. گفتوگویی داشتم با خانوادهای که نوبت پروازشان رسیده و کمتر از یک ماه دیگر ترکیه را به مقصد کشور مورد نظرشان ترک میکنند.
………………………………………..
از بین کسانی که برای رفتن به کشورهای مختلف به ترکیه میآیند، هستند کسانی که قصد دارند به وطنشان برگردند. دلایل این افراد برای بازگشت به زندگی قبلیشان؛ مشکلات معیشتی و اقتصادی در ترکیه، دلتنگی و غم دوری از عزیزان، عدم تحمل زندگی در محیطی جدید، امثال اینهاست.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
۱ Comment