Saturday, 18 July 2015
26 September 2023
مجله‌ی اقتصادی -اخبار و گزارش اقتصادی ایران

«از نرخ رشد صنعتی تا رکود در صنایع»

2010 August 18

ریحانه/  پاریس/ رادیو کوچه

از نرخ رشد صنعتی تا رکود در صنایع

«محرابیان»‌، وزیر صنایع و معادن از رشد 8 درصدی بخش صنعت کشور در سال 87خبر می‌دهد و در مقابل آن «محمود بهمنی»  میزان رشد صنعتی را 7 درصد اعلام می‌کند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

در این بین اگرچه اختلاف آماری بین این ارقام می‌توان دید اما واقعیت این است که حتا با در نظر گرفتن رشد 8 درصدی نیز باید گفت صنعت ایران در طول چهار سال گذشته تنها دوران رکود را طی کرده تا آن‌جا که در حال حاضر بسیاری از صنایع در ایران به مرز ورشکستگی رسیده‌اند.

گواه این مدعا را می‌توان از این‌جا تشخیص داد که هنوز هیچ یک از این دو ارگان که همواره در بیان آمار با یکدیگر اختلاف نظر داشته‌اند نتوانسته‌اند رقمی برای میزان رشد اقتصادی در سال 88 را ارایه دهند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که در دولت‌های قبلی نیز با همین فرمول میزان نرخ رشد این بخش اعلام می شده و در سال پایانی دولت هشتم نرخ رشد صنعت و معدن به بیش از 11 درصد رسیده و از آن سال به بعد همواره تنزل یافته و از هشت درصد فراتر نرفته است، به طوری که بسیاری از کارشناسان اقتصادی اعلام می‌کنند با توجه به وضعیت کلی اقتصاد در سال 87 نرخ رشد صنعت و معدن تنها حدود پنج تا شش درصد خواهد بود.

«محمد موسوی»، رییس خانه صنعت‌کاران ایران در این زمینه می‌گوید: «متاسفانه کشور ما از نداشتن سیاست‌گذاری کلان صنعتی رنج می‌برد و توسعه صنعتی مشخصی برای نقشه راه صنایع مشخص نشده است.»

بحران موجود در بخش صنعت ایران را می‌توان در عدم پرداخت یک‌ساله بدهی 6700 واحد تولیدی مشاهده کرد که این حجم بدهی بالغ بر 25 هزار میلیارد ریال برآورد شده است.

بنابر اظهارات فعالان بخش خصوصی طی سال‌های اخیر بسیاری از واحدهای تولیدی کشور از ادامه فعالیت بازمانده‌اند که در این ارتباط رییس اتاق بازرگانی هم از توقف کامل تولید در 50 درصد از واحدهای تولیدی کشور خبر داده بود.

حتا بسیاری از تولیدکنندگان داخلی مدعی هستند تنها 30 تا 40 درصد از ظرفیت‌های تولیدی آن‌ها فعال است و به دلیل وجود مشکلاتی مانند کمبود شدید نقدینگی، مطالبات معوق بانکی، رشد هزینه‌های تولید و عدم رقابت‌پذیری تولیدات داخلی در مقایسه با کالاهای مشابه خارجی امکان ادامه فعالیت برای آن‌ها وجود ندارد.

در چهار سال گذشته به همان میزان که دولت مدعی است در بخش صنعت و معدن شغل ایجاد کرده، تعداد زیادی واحد تولیدی از عرصه تولید خارج شده و بسیاری از فرصت‌های شغلی حذف شده است.

دعوت ایران از بنگلادش برای پیوستن به خط لوله گاز

به گفته مقام‌های بنگلادش، ایران از این کشور دعوت کرده است تا به پروژه چند میلیارد دلاری خط لوله گاز بپیوندد که به منظور انتقال گاز ایران به پاکستان احداث می‌شود.

گفته می‌شود که سفیر ایران در داکا، پایتخت بنگلادش، این پیشنهاد را مطرح کرده است.

یک مقام ارشد رسمی بنگلادش به بی‌بی‌سی گفت این اولین‌بار است که این کشور چنین پیشنهادی از جانب ایران دریافت کرده است.

واردات میوه کشاورزان ایران را زمین‌گیر کرد

تنها در 2 ماه ابتدایی امسال بیش از 212 هزار تن میوه وارد ایران شد. این میوه‌ها که شامل نارگیل، موز، آناناس، گلابی، سیب، پرتقال، نارنگی، انگور، هلو، انبه و… می‌شود، به قیمت 117 میلیون و 696 هزار دلار خریده شده است.

باغ‌داران می‌گویند که واردات میوه‌های خارجی به کشاورزی ایران صدمه بسیاری زده و باعث شده است که میوه‌های داخلی خریده نشوند یا دلالان آن‌ها را به قیمت بسیار پایین پیش‌خرید کنند.

«علی‌رضا شجاعی»، مشاور وزیر بازرگانی سهم واردات میوه‌های گرم‌سیری را برای 6 ماهه نخست سال گذشته 70 درصد اعلام کرده است.

کاهش صادرات نفت ایران تکذیب شد

نماینده ایران در اوپک با تکذیب کاهش صادرات نفت ایران، تعمیرات پالایش‌گاه‌ها را عامل اصلی ذخیره‌سازی نفت عنوان کرد و گفت: «در حال حاضر با پایان یافتن دوره تعمیرات، ذخیره‌سازی نفت در خلیج فارس کاهش یافته است.»

«محمد‌علی خطیبی» در گفت‌وگو با مهر درباره ادعای برخی از رسانه‌های غربی مبنی بر تحریم نفت صادراتی ایران در سال جاری میلادی، گفت: «تاکنون تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران برای ایجاد محدودیت در سرمایه‌گذاری و توسعه طرح های مختلف نفت و گاز کشور بوده است.»

نماینده ایران در هیت عامل اوپک با اشاره به این‌که در ماه‌های اخیر تحریم‌هایی برای فروش بنزین به ایران اعمال شده است، تصریح کرد: «اما حتا اعمال این تحریم‌ها هم مشکلی در تامین بنزین مورد نیاز کشور ایجاد نکرده است.»

گاز مشترکان پرمصرف قطع می‌شود

مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد این شرکت مجاز است در صورت عدم توجه مشترکان گاز به اخطاریه‌های مربوط به مصارف از خارج از الگو نسبت به قطع جریان گاز اقدام کند.

«مجتبا شیخ‌بهایی» با اشاره به اجرای طرح افزایش جرایم مشترکان پرمصرف گاز از 15 مرداد ماه سال جاری، گفت: «در حال حاضر مجوزهای لازم از سوی دولت برای قطع جریان گاز برای شرکت ملی گاز ایران صادر شده که در مراحل ابتدایی با افزایش جرایم و صدور اخطاریه مشترکان را نسبت به مصرف بیش از الگوی تعیین شده مطلع می‌کنیم.»

مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: «چنان‌چه این روش‌ها منجر به کاهش مصرف گاز مشترکان نشود گاز این مشترک قطع خواهد شد.»

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,